Barnehagelærer Trude Kjelvik opplevde at hun ikke hadde mer å gi når hun kom hjem, og ble sykmeldt for omsorgstretthet.

Trude ble rammet av omsorgstretthet

Trude Kjelvik brukte opp all nærhet og omsorg på jobb i barnehagen. Hun var helt tom da hun kom hjem.

Publisert

Barnehagelærere er yrkesgruppen med høyest andel av selvrapporterte egenmeldinger og sykemeldinger knyttet til emosjonelle belastninger, viser en undersøkelse fra Sintef. 

17 prosent sier de har vært sykemeldt fra jobb på grunn av emosjonelle belastninger de siste 6 månedene, mens 23 prosent oppgir å ha hatt egenmeldinger på grunn av dette. Snittet for sykefravær i Norge er på 7 prosent.

Pedagogisk leder Trude Kjelvik (36) har møtt veggen to ganger på grunn av omsorgstretthet i sine 16 år i jobben.

Tok med jobben hjem

Begge gangene har hun vært sykemeldt noen uker før hun har kommet tilbake til jobb.

Ofte ligger hendelser fra barnehagen og kverner i hodet mens hun er hjemme.

Barnehagelærer Trude Kjelvik

– Nærheten og omsorgen er brukt opp på jobb. Jeg har ikke mer å gi når jeg kommer hjem, sier Trude.

Da hun ble sykemeldt, bestemte hun seg for å søke hjelp hos Kortvarig psykisk helsehjelp, som er et gratis tilbud i kommunen. 

Der fikk hun hjelp til å lære seg å håndtere følelsene sine, og fikk verktøy til hvordan hun kan møte utfordringer på jobb.

Lærte å puste med magen

– Et råd var å puste med magen når ungene skriker. Prøve å snu fokuset ved å tenke hvorfor skriker barnet, fremfor hvorfor plager det meg at barnet skriker, forteller Trude, som jobber i Mobarn Øverland barnehage i Molde. 

Omsorgstretthet

Omsorgstretthet (compassion fatigue) er en tilstand preget av emosjonell, fysisk og mental utmattelse som oppstår som følge av vedvarende omsorg for andre mennesker, ofte ved at man er utsatt for andre menneskers lidelser, smerter og traumer.

Den kan ha mange av de samme symptomene som utbrenthet og varierer fra person til person.

Tilstanden kan oppleves som:

  • fysisk og emosjonell utmattelse
  • en følelse av å være frakoblet og nummen
  • redusert yteevne og konsentrasjon
  • en følelse av utilstrekkelighet og håpløshet
  • redusert empati og en følelse av distanse til andre mennesker
  • irritabilitet
  • redusert jobbtilfredshet og motivasjon
  • søvnforstyrrelser
  • økt uro og frykt
  • hodepine, kvalme og svimmelhet

Kilde: Forsker Anne-Marthe Rustad Indregard ved OsloMet

Hun forteller at hun tidligere strakk strikken altfor langt. Hun lyttet ikke til egen kropp fordi hun ikke ville skuffe dem rundt seg.

– Jeg møtte på jobb fordi jeg tenkte at uten meg ville alt gå galt. Avdelingen ville bli underbemannet, kollegene stresset og slitne og ting ville ikke bli gjennomført, forteller 36-åringen. 

Denne katastrofetenkningen unngår hun nå.

– Nå har jeg tillit til at styreren ordner vikar, og at kollegene mine klarer å gjennomføre det de skal, uten meg. Jeg har blitt flinkere til å lytte til egen kropp før det sier stopp.

Leder kan hjelpe

Trude mener den beste måten å forebygge omsorgstretthet på er å få flere ansatte i barnehagen.

– Det går utover psyken å være underbemannet og hele tiden ligge bakpå, sier hun.

Barnehagelærer Trude Kjelvik hørte ikke på sin egen kropp fordi hun ikke ville skuffe dem rundt seg.

Å få inn flere spesialpedagoger slik at det blir lettere å hjelpe de ungene som trenger ekstra støtte, vil også være en forebyggende faktor, mener Trude. Hun sier det hjelper mye å ha en leder som er opptatt av omsorgstretthet.

– Jeg føler jeg har en medspiller og blir sett og hørt. Det er ikke alt en leder kan løse, men du kan få gitt uttrykk for at noe er tungt og få forståelse.

Det kan være å snakke om hva du kjenner på når det er tøft, eller hva som kan gjøres for å endre rutiner.

Mindre overskudd hjemme

Barnehagelærere er den yrkesgruppen som rapporterer om de høyeste emosjonelt belastende forholdene i sitt arbeid, viser en rapport fra Sintef (2023). 

88 prosent er enig i at de har mindre overskudd til aktiviteter hjemme, og 74 prosent opplever at jobben fører til at de har brukt opp omsorgskapasiteten når de kommer hjem.

– Barnehagelærere rapporterer om følelsen av ikke å strekke til og om dårlig samvittighet, forteller seniorforsker Marte Pettersen Buvik, som står bak Sintef-rapporten. 

Hun sier dette kan komme av at barnehagelærerne umiddelbart opplever respons, og ser konsekvensene av å ikke gjøre det de føler de burde gjøre.

– Å føle at man må prioritere mellom barn og ikke ha tid til å tilfredsstille behov hos andre kan være emosjonelt tøft, sier Buvik.

– Snakk om omsorgstretthet

Sintef-forskeren sier at det å oppleve for høye emosjonelle krav over tid, som man ikke har håndtert, kan være en risikofaktor for helsen.

Forsker Marthe Pettersen Buvik ved Sintef

– Arbeidsgivere er pålagt å jobbe med og forebygge slike risikofaktorer, ifølge arbeidsmiljøloven. Det er ikke noe den enkelte har ansvar for alene, sier forskeren. 

Hun råder ledere til å ta del i ansattes hverdag og arbeidsmiljø for å fange opp omsorgstretthet, og å tilpasse hverdagen for de som trenger det.

– Vær mer tilgjengelig og proaktiv som leder, og sett omsorgstretthet på dagsordenen. Det må være et kontinuerlig arbeidsmiljøarbeid, og ikke bare den ene dagen i året på et personalmøte.

 

Fadderprogram for nyansatte

Forsker Anne-Marthe Rustad Indregard ved OsloMet Foto: Kjersti Sundbye

Forsker Anne-Marthe Rustad Indregard ved OsloMet har forsket på det emosjonelle arbeidet som utføres av arbeidstakere i relasjonelle yrker. 

Hun sier første steg er å anerkjenne og snakke åpent om at jobben tidvis er svært krevende, selv om det å jobbe i direkte kontakt med barn og deres foreldre er givende. Hun anbefaler en fadderordning eller en mentor for nyansatte.

– Hvis du setter i gang et fadderprogram og snakker om emosjonelle belastninger og spør de ansatte hva dere kan gjøre i arbeidshverdagen for å skape en god atmosfære, så vil de ansatte oppleve medbestemmelse, sier Ingdregard.

Slik kan ledere forebygge omsorgstretthet

  • Start med å erkjenne at det å jobbe med mennesker gir en annen type belastning enn det å jobbe med produkter og maskiner.
  • Øk kunnskapsnivået om relasjonelle og emosjonelle krav og hvordan håndtere det. Gi opplæring til ledere, verneombud og tillitsvalgte.
  • Vær en støttende, proaktiv og tilgjengelig leder. Da kan du fange opp hvordan ansatte opplever arbeidet sitt, og justere organisering og arbeidsoppgaver.
  • Snakk om emosjonelle krav og belastninger på jobb.
  • Gi mulighet for ansatte til å møtes og støtte hverandre i løpet av arbeidsdagen.
  • Sørg for bedre balanse mellom jobb og fritid. Snakk om hvordan arbeidet påvirker fritiden, og om hvordan ansatte lettere kan logge av jobben.
  • Sørg for samsvar mellom krav og ressurser.

Kilde: Seniororsker Marthe Pettersen Buvik ved Sintef

Slik forebygger du omsorgstretthet

  • Ta pauser. Fem minutter med en kaffekopp på trappa alene kan være nok for å komme seg.
  • Senk standarden for hva du legger i egenomsorg. Det trenger ikke være en spadag. En fem minutters pause i arbeidsdagen kan hjelpe.
  • Skriv ned hva som skjer i kroppen når du er sliten, og hva som trigger deg. Hva slags fysisk reaksjon får du? Hva føler du, og hva tror du kan skje? Slik anerkjenner du hendelsen.
  • Forsøk å finne nye tankemønstre. Bestemte måter å tenke på kan være med på å opprettholde og forsterke angst og depresjon.
  • Finn ut hvilke tankefeller du går i. Da trener du hjernen til å håndtere hendelsene på en annen måte. En tankefelle er å anse det som en total katastrofe om ikke alt går etter planen.
  • Ikke diskvalifiser deg selv. Om noen sier du har gjort en god jobb, så ikke tenk at «det kunne hvem som helst klart». Det fjerner gleden og kan gjøre at du føler deg utilstrekkelig og utilfreds.
  • Ikke hold deg selv ansvarlig for noe som ikke er din feil, for eksempel om du blir syk.
  • Vær mot deg selv som du er mot en venn. Hva ville du sagt til en venn eller kollega som kom til deg med samme problem? Du ville vært støttende og kommet med løsninger og positive tanker. Hvorfor ikke prøve å gjøre det samme mot deg selv?

Kilde: Barnehagelærer Trude Kjevik

Powered by Labrador CMS