Ill. foto Erik Holand
Rekordmange fikk læreplass i fjor
81 prosent av søkerne hadde ved utgangen av 2022 fått en lærekontrakt. Det er en økning på 3 prosentpoeng fra året før. Samtidig viser tall at mange som velger yrkesfag gjør omvalg.
Dette er den høyeste andelen som er registrert siden målingene startet i 2011, opplyser Kunnskapsdepartementet.
Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at det i 2021–2022 ble inngått 25.000 nye lærekontrakter, 400 flere enn året før.
Det skriver NTB.
Forskjeller blant fylker og bransjer
Hvor lett det er å få en læreplass, varierer mellom de ulike utdanningsprogrammene. Innenfor bygg- og anleggsteknikk fikk 87 prosent av søkerne en lærekontrakt, mens tallet er 71 prosent ved helse- og oppvekstfag.
Blant fylkene har Rogaland og Agder den høyeste andelen søkere som fikk læreplass med 85 prosent, mens 73 prosent fikk lærekontrakt i Vestfold og Telemark. Sammenlignet med 2021 har andelen økt i alle fylker, bortsett fra i Vestland. Der gikk andelen ned 1,4 prosentpoeng til rundt 82 prosent.
Regjeringen satte av 460 millioner kroner i årets statsbudsjett for å løfte yrkesfag.
Les også: Langt færre private enn kommunale barnehager tar imot lærlinger
Et samfunnsansvar
– Dette viser at pilene peker i riktig retning, og det er attraktivt å velge yrkesfag. Regjeringen jobber hardt sammen med fylker og partene i arbeidslivet for å få stadig flere ungdommer ut i lære, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).
Både det offentlige og bransjene har et ansvar for lærlinger, mener hun.
– Når flere tusen ungdommer og voksne hvert år står uten en læreplass, taper både samfunnet og den enkelte. Ved å ta inn en lærling sikrer man også rekrutteringen, sier Brenna.
Langt fra alle fullfører
Utdanningsdirektoratet (Udir) la også nylig frem ferske tall på elevenes valg av utdanningsprogram, programområde og fag i videregående skole. Der heter det blant annet at tilnærmet halvparten av elevene i første trinn starter på et yrkesfaglig løp, men at færre ender med yrkesfaglig kompetanse.
Udir forklarer de med at flere elever gjør om valget sitt og går bort fra yrkesfag. I tillegg er det elever som ikke får yrkesfaglig kompetanse etter endt utdanning på nettopp yrkesfag.
Det er også store forskjeller på valg av programområder innen yrkesfag for jenter og gutter. Bygg- og anlegg har hele 90 prosent gutter og frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign har 92 prosent jenter. Restaurant- og matfag samt naturbruk er de programmene med minst forskjell mellom kjønnene.
(©NTB)