Larver blir til sommerfugler i barnehagen

For tredje år på rad har sultne sommerfugllarver fått tilhold i Ny-Krohnborg barnehage i Bergen, til undring og glede for barn og ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Pedagogisk leder Katarzyna Breńska er pådriver for at barnehagen har flere små og store naturfagsprosjekter.

Katarzyna Breńska

– Jeg synes det er så viktig og spennende å lære og oppdage ting som skjer i naturen, det prøver jeg å formidle videre til barna i barnehagen, sier Katarzyna.

Inne i barnehagen er det et lite telt der det nå befinner seg larver som har blitt foret, larvene har gått over til puppestadiet og skal snart klekke.

Lille larve i praksis

– Vi har sikkert lest boken Den lille larven Aldrimett tusen ganger. Da er det gøy å vise hva som egentlig skjer, sier barnehagelæreren.

Hun testet ut med et prosjekt hjemme først, der hun tok inn brennesleplanter som hadde svarte larver på seg.

– Når vi mater dem, vokser de og blir etter hvert til pupper, som igjen blir sommerfugler. Det er fascinerende og spennende.

Larvefarmen har tilhold i et minitelt av finmasket netting, det går an å åpne og kikke inn på det som skjer der inne.

– Både barn og voksne følger med på prosessen. Når de har klekket og blitt til sommerfugler, har vi de noen dager i barnehagen. Så finner vi en solskinnsdag og tar med alle i barnehagen for å se på når sommerfuglene slippes ut i naturen. Det er en stor happening, forteller den engasjerte barnehagelæreren.

Hun har sin utdanning fra Polen og måtte igjennom noen runder for å få den godkjent i Norge.

– Det gikk forholdsvis greit. Jeg måtte ha et praksisår i en norsk barnehage for å få godkjent utdanningen min her, forteller Katarzyna.

Larvene har fått friske blader.
Omdanning til pupper.

Det hun liker aller best med jobben, er når hun kan lage prosjekter om et tema eller som går over tid.

– Barna merker nok at jeg er opptatt av det som skjer i naturen. Finner de en snegle eller en meitemark, kommer de ofte springende til meg for å vise det frem. Da kan vi sammen snakke om det og undre oss.

Barnehagen hun jobber i, ligger midt i Bergen og har barn fra mange kulturer.

– Det er ikke alle som har så mye erfaring med natur, da er det fint å kunne lærer og vise dem hvordan vi komposterer eller dyrker mat. Jeg har innført både kompost og kjøkkenhage i barnehagen. Jeg synes det er interessant, og det er fint å vise barna hvordan ting henger sammen.

 

Forskerfrøpris

Prosjektet hennes med larvene og sommerfuglene ble belønnet med Forskerfrøprisen for 2023. Premien ble overrakt i februar.

Sommerfuglene etter klekking.

– Veldig gøy. En del av premien var 10.000 kroner, som jeg valgte å bruke til å kjøpe inn materialer til fuglekasser, til et nytt prosjekt.

Ny-Krohnborg er tett samlokalisert med skolen og ungdomsskolen med samme navn.

– Jeg fikk bistand fra elevene på 10. trinn til å kappe opp riktige lengder og bore passe store hull. Deretter var barnehagebarna med på å bygge fuglekassene. Tre av dem har vi satt opp og fulgt med på.

I en var det aldri noen som flyttet inn, i nummer to kom det inn mose og det var håp om at noen skulle flytte inn.

Neste prosjekt, Kjøttmeisene.

– Til stor glede flyttet det inn en kjøttmeis som la egg som etter hvert ble klekket. Vi har tatt bilder, men prøvd å forstyrre minst mulig. Nå har jeg kjøpt en fuglekasse med livekamera som skal settes opp neste år, sier den engasjerte barnehagelæreren i Bergen.

Juryens begrunnelse da prosjektet ble tildelt Forskerfrøprisen

«Prosjektet får på en inspirerende måte fram de store mulighetene som ligger i arbeid med insekter i barnehagen, til felles utforsking, læring om sammenhenger i naturen, estetiske opplevelser og fortellinger. Prosjektet viser at et insektprosjekt ikke krever masse utstyr og planlegging, men at ved å ta tak i arter i nærmiljøet, bruke enkelt utsyr og skaffe seg kunnskap underveis kan man legge til rette for uforglemmelige opplevelser og naturglede».

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS