Venstre advarer mot at nye krav til læreransettelser blir en sovepute
Venstre-leder Guri Melby mener regjeringen er for trege med å legge frem konkrete tiltak for å rekruttere flere lærere.
– Jeg er veldig glad for at partene er blitt enige om at loven skal strammes inn og at det slås fast at man må ha pedagogisk utdanning for å være lærer. Det støtter vi i Venstre fullt ut, men det at det stilles lovkrav, betyr ikke at flere lærere kommer tilbake til skolen eller at flere velger lærerutdanning, sier Venstre-leder Guri Melby.
– Det er ikke sånn at det spretter frem lærere bare fordi lovteksten endres. Dette må ikke bli en sovepute.
Denne uka kom nyheten om at lærerorganisasjonene, KS og regjeringen er blitt enige om å lovfeste et fremtidig krav om pedagogisk utdanning for å bli ansatt som lærer i skolen.
Hos Utdanningsforbundet (UDF) feiret de seieren.
– Dette har vi jobbet for! uttalte UDF-leder Steffen Handal til VG.
Da Utdanningsnytt snakket med et par rektorer i Nord-Norge, var imidlertid ikke jubelen like stor. Selv om de heier på selve innstrammingen i loven, tviler de på at en ny lovtekst vil hjelpe dem med å skaffe nok kvalifiserte lærere.
Det er Melby enig i:
– Det er ikke sånn at rektorer ikke ansetter kvalifiserte lærere fordi de ikke har lyst, det er fordi de ikke finner noen. Og det er mye som tyder på at det kan bli enda vanskeligere når som søkertallene til lærerutdanningene stuper, sier Venstre-lederen.
Søkertallene til lærerutdanningen falt med 20 prosent i 2023.
– Jeg mener regjeringen burde flagget at lovendringen vil bli etterfulgt av konkrete tiltak for å få bukt med lærermangelen, sier Melby.
– Synes du rett og slett det går for tregt?
– Ja, det tok godt over et år fra vi fikk de første tallene som viste nedgangen i søkningen til lærerutdanningene, før regjeringen ville vedkjenne seg at det er krise.
Venstre-lederen mener regjeringen så langt har vært mer opptatt av å reversere Høyre og Venstres politikk enn å komme med konkrete tiltak selv.
– De har blant annet fjernet lærerspesialistordningen, en ordning som ga lærerne nye karriereveier i skolen og som kunne motivere dem til å bli, sier Melby.
Hun trekker også frem de 1,3 milliardene regjeringen har brukt på å bevare grendeskoler. Dårlig bruk av penger, mener Venstre-lederen.
– Bruk heller pengene på læremidler og å øke kontaktlærerfunksjonen, sier hun.
Foreløpig er ikke selve forslaget til ny lovtekst klart, men å det foreligger sendes det ut på høring. Guri Melby oppfordrer lærere, rektorer og organisasjonene til å delta.
UDF-leder Steffen Handal har allerede flagget at han helst skulle sett at loven ble strammet inn ytterligere enn det det ligger an til.
– Jeg har i mange sammenhenger sagt at bakdøra inn i klasserommet er vidåpen og at det ikke er bra. Nå kan denne døra lukkes godt inntil. Regjeringen vil ikke låse den helt, men det er en svært viktig og nødvendig endring som nå foreslås, nemlig at det er gjennom å fullføre en lærerutdanning du kan bli ansatt i en lærerstilling, sa Handal til VG da nyheten ble kjent.
Guri Melby sier Venstre støtter regjeringens intensjon og er positive til å støtte lovendringen.
– Men vi skal lese høringsforslaget grundig, legger hun til.