Nedgang i salget av lærebøker får store følger for forlagene, mener Trine Skei Grande fra Forleggerforeningen. Nå legger hun press på regjeringen.
NTB
PublisertSist oppdatert
Annonse
– Det kuttes ikke bare i redaksjonene. Nå forsvinner hele fag, sier Trine Skei Grande, direktør i Forleggerforeningen til Klassekampen.
Annonse
Hun frykter konsekvensene for norsk som fagspråk hvis utviklingen fortsetter.
– Vi må sørge for å sikre gode læremidler til ungene så lærerne har et utvalg å velge mellom, så norsk ikke ender med å bli et kjøkkenspråk.
De fire største norske forlagene har kuttet over 90 stillinger på bare 18 måneder. Både Gyldendal og Aschehoug bekrefter at nedgangen i læreboksalget er en direkte årsak til nedbemanningene.
Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB
Grande er så urolig for utviklingen at hun har bedt om et møte med forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland.
– Jeg er bekymret for at vi ikke klarer å produsere nok læremidler for høyere utdanning i Norge, sier hun.
I et brev til Kunnskapsdepartementet fra Forleggerforeningen står det blant annet at norsk kunnskapsproduksjon og tilgangen på oppdatert norskbasert pensumlitteratur for studenter og undervisere er i fare. Grande beskriver situasjonen med ord som «akutt» og «kritisk».
At de store forlagene sliter og må nedbemanne, hevder Forleggerforeningen er en alvorlig samfunnsutvikling som kan bli et demokratisk problem.
Det er ifølge Bok365 særlig inntektsfall i skolebokmarkedet som er årsaken til at en rekke forlag må nedbemanne. På sikt kan det svekke norsk språk og kultur, ifølge Bjørgulv Vinje Borgundvaag, samfunns- og myndighetskontakt i Den norske Forleggerforening.
– Forskning viser at papirbøker er viktig for lesning. Når vi leser på papir, utvikler hjernen seg på en annen måte enn når vi leser på skjerm. Skal vi oppdra ansvarlige borgere som kan bidra i et demokrati, må vi gi dem skolebøker på papir. Når lesingen kommer under press, utfordrer det hele samfunnet. Demokratier avhenger av lesing, sier Borgundvaag til nettstedet.
Han mener at Stortinget både må bevilge midler og sørge for at pengene til lærebøker i grunnopplæringen når fram.
– Det at folk fortsetter å lese bøker på norsk, utgitt av norske forlag, er også viktig for vårt språk, kultur og identitet. Det er mye som står på spill, sier Borgundvaag.