Morten Øistein Klemp og Valgerd Svarstad Haugland.

Kongen av småfagene fikk Kongens fortjenstmedalje: Har utdannet minst 650 håndverkere

Han er blitt kalt småfagskongen. Onsdag fikk Morten Ø. Klemp Kongens fortjenstmedalje. Så langt har han vært med på å utdanne minst 650 norske håndverkere.

Publisert

Morten Øistein Klemp begynte som læregutt i buntmakerfaget som 16-åring. Siden har han jobbet for de små håndverksfagenes betydning i det norske samfunnet.

 Han har ledet kontoret Småfag, opplæringskontoret for små og verneverdige fag, siden 1993.

 Han har drevet buntmakerverksted og pelsbutikk både i Oslo og på Ski i Akershus.

 Han har jobbet i Håndverkernes Landsforbund, senere NHO håndverk. Og han har ledet faglig råd for sømfag og faglig råd for håndverksfag,

 Hedret

 Nå er han altså også hedret med Kongens fortjenstmedalje.

 Det var Valgerd Svarstad Haugland, statsforvalter i Østfold, Buskerud, Akershus og Oslo som delte ut prisen på en høytidelig seremoni i Oslo Håndverks- og Industriforening.

 Svarstad Haugland la vekt på Klemps betydning for håndverksfagene, da hun minnet om at hun som statsforvalter møtte som kongens sendebud under seremonien.

 – Hans majestet kongen tildeler ordner og medaljer til personer som har gjort en særlig fortjenestefull innsats i samfunnet. Jeg tror du Morten, fyller flere av kriteriene for å få medaljen, sa Svarstad Haugland som viste til de fire kriteriene:

 "Pionerinnsats eller annen spesiell innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.

 "Særlig fortjenstfull ulønnet innsats over lengre tid i samfunnslivet, i offentlige eller private verv, i frivillige organisasjoner eller i annen virksomhet av samfunnsnyttig betydning."

 "Særlig fortjenstfullt arbeid gjennom lang tid i privat eller offentlig tjeneste, hvor innsatsen har ligget betydelig over det normale og hvor vedkommende også har vist aktivt samfunnsengasjement utover sin arbeidsinnsats".

 "En livsinnsats som kan stå som eksempel for andre."

 Merkedag

 Statsforvalteren sa at dette også er en merkedag for de som sendte inn søknaden om at Klemt skulle få prisen. Bak søknaden står blant andre styrelederen i opplæringskontoret for små håndverksfag, Torill Hammeren Møllerhagen.

 Småfag har hele tiden hatt fokus på god opplæring i små fag, sa Valgerd Svarstad Haugland som blant annet viste til at Klemp har viktig for rekrutteringen til flere av de små fagene, som bunadstilvirker, urmaker, kjole- og draktsyerfaget med flere andre.

 Behold fagene

 Til Yrke sier Klemp at en av hans viktigste oppgaver alltid har vært å stå på for at de små fagene skal bestå:

 – Ikke legg ned fag, har jeg alltid sagt. Ikke pokker.

 Det er mye vanskeligere å få gjenåpnet et fag, viser han til, enn å lukke det.

 – Selv om det ikke er lærlinger i et fag i noen år, så er det mye bedre å la det ligge der til vi får lærlinger igjen, enn å stenge det. For å få gjenopprettet et fag, er det en stor prosess som må gjennomføres. derfor har jeg alltid kjempet for å holde fagene åpne.

Betydd mye 

Torill Hammeren Møllerhagen om er styreleder i opplæringskontoret for små håndverksfag, sier til Yrke at Klemp har betydd mye for både lærlingene, fagene og for yrkesfaglærerne.

Torill Hammeren Møllerhagen, Morten Ø. Klemp og Valgerd Svarstad Haugland under seremonien.

– Han har vært en viktig samarbeidspartner for alle som arbeider med fagopplæringen, også yrkesfaglærerne. Opplæringskontoret er med og motiverer elever til å velge de små fagene, og de viser tydelig at her vil elevene bli tatt vare på. Mange av bedriftene som tar imot lærlinger, er svært små, kanskje bare med en ansatt, og da er det viktig at det er et godt opplæringskontor som er en samarbeidspartner og som også sørger for bredden i faget. Flere av de små bedriftene er svært spesialiserte, og kan for eksempel ikke tilby opplæring i hele sømfaget, derfor er det så viktig med et t opplæringskontoret som tilbyr både faglig bredde og er en støtte i bransjen. Klemp har vært en tydelig og sterk stemme for de små fagene, sier hun.

 Morten Øistein Klemp vil i likhet med andre som har fått Kongens fortjenstmedalje på et senere tidspunkt bli invitert til Slottet der han får møte kongen i en egen seremoni.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS