Daffinrud jobber som matte- og naturfagslærer ved Ski
ungdomsskole i Nordre Follo. Det var elevene selv som penset henne inn på
insekter som matkilde.
Annonse
– Da vi startet opp med det tverrfaglige temaet bærekraft,
koblet vi dette opp mot kompetansemålene som handler om energi og
naturressurser. Vi ønsket at elevene skulle komme med noen tanker om hvordan de
tror verden ser ut i fremtiden og hva slags endringer som må til. De fikk
derfor velge seg tema som de selv ønsket å fordype seg i, men som de tenkte
kunne være viktig i fremtiden.
Mange av elevene valgte å jobbe med alternative matkilder.
Noen var innom genteknologi, mens andre så på alternativer til kjøtt.
– Noen var innom burgere som er laget på laboratorium, mens
andre så på insekter. Det var slik gresshoppene havnet i klasserommet,
forteller hun.
Mange av elevene sa at de aldri ville smakt på det.
– Så da måtte vi gå dypere inn å finne ut hva som skal til
for at de ville spise det, og vi måtte finne ut hvor vi får tak i det. Å gå ut
å hente seg noen maur ville kanskje bli litt rart. Så vi googla og fant ut at
vi kunne kjøpe gresshopper på en butikk som har spesialisert seg på alternative
matkilder, sier hun.
Elevene var veldig spente og spurte læreren mange ganger når
gresshoppene skulle komme.
– Da jeg fikk hentemelding fra Posten, sendte jeg to elever
ut for å hente pakken. Da de kom tilbake, var det bare å legge vekk alt annet arbeid. Samtlige
elever åpna hånda, tok seg en gresshoppe og spiste.
– Var det mange som rynket på nesen?
– Ja, mange. Det var også mange som sa «oi, dette var jo
egentlig ganske godt». Men man ser jo hvordan disse insektene ser ut, så det er
«kanskje ikke noe man sitter og knasker», var tilbakemeldingen fra andre.
Flere av elevene mener at, dersom dette hadde vært bakt inn
i knekkebrødet eller i brødet, så hadde man kanskje ikke hatt noe imot litt
insekter i kostholdet.
Hanne Schjønberg er en av Daffinruds elever. Hun var veldig
spent og lurte veldig på hvordan det smakte.
– Jeg ville gjerne smake. Det var veldig kult, sier 9.
klassingen.
– Det smakte tørt. Når jeg tygde det var det veldig crispy,
nesten som tørt brød. Det var også litt sterkt for det var satt inn med chilli.
Hun tror ikke det er noe hun kommer til å spise framover.
– Det er jo ikke så enkelt å få tak i. Jeg bytter ikke ut
potetgullet for dette, men om det hadde vært innbakt i maten så hadde det ikke
gjort noe som helst. Da hadde jeg gjerne spist det. Da hadde jeg ikke merket
det, sier hun.
– Hvis du ser 20 år inn i framtiden, tror du det blir mer insekter i kostholdet.
– Ja, det er jo en smart og bærekraftig måte å få i seg
næringsstoffer på.
Dafffinrud forteller at klassen brukte en del tid på
refleksjoner, på å finne ut om det er noe de ville spist, hvorfor og hvorfor
ikke.
– Hva skal til for at folk faktisk spiser det. For det er jo
en reell problemstilling, selv om vi har tullet og lekt litt med dette. Å
benytte seg av andre matkilder er jo kanskje framtiden, sier hun, og fortsetter:
Det kommer en framtid for disse ungdommene og de må begynne å tenke annerledes
på et tidspunkt. Men de er 9. klassinger så de må få en morsom innfallsvinkel
på det, sier hun.
– Dødskult
– Hva koster noe slikt?
– Jeg endte opp med en trepakning med gresshopper, ler hun.
Det var billigere enn å kjøpe kun én. Disse tre pakkene kostet 350 kroner. Jeg
kjøpte også en sjokoladeplate med larver i. Den er ikke åpnet. Kanskje den kan
friste en dag.
– Hvordan er dette mottatt av kollegene dine?
– Det har vært mye latter. Det hender jo jeg finner på litt
rare ting, så veldig overrasket tror jeg ikke de ble. Men mange synes det er
morsomt og spennende
I naturfag er det viktig at elevene får være nysgjerrige og
undre seg.
– Jeg tenker det er viktig å prøve å legge til rette for at
vi kan finne ut av spørsmålene de kommer med. Det er ikke alltid så lett, men
jeg prøver. Samtidig er jo naturfag et praktisk fag, og da er det gøy å prøv å
vekke interesse for faget på ulike måter, sier hun.
Daffinrud jobber nå som lærer men er utdannet molekylærbiolog
og tok etter hvert praktisk pedagogisk-utdanning (PPU) og endte opp i
ungdomsskolen. Hun sier hun ikke angrer en eneste dag.,
– Hva er best, synes du?
– Å være med ungdom hver dag. De er seg selv, fullt og helt.
Å følge utviklingen som skjer, både faglig og sosialt, fra de kommer inn som
barn til de går ut som modne ungdommer, er dødskult.
Annonse
Gresshopper i tacoen
Elever som får Jeanette som lærer framover, kan vente seg
muligheten til å smake på insekter.
– Ja, det var jo en suksess. Man er avhengig av å ha en
klasse som tør å by på seg selv, for da får man gode diskusjoner og samtaler
rundt dette etterpå. Og det kan jo vi lærere legge opp til. Jo mer slike ting
man gjør, jo mer rom blir det for å gjøre litt rare ting.
– Dette blir et minne for livet?
– Ja, jeg håper det, at de tenker tilbake på det vi snakket
om.
– Nå sitter du igjen med en del gresshopper etter
storhandelen. Hva skal du gjøre med dem?
– Senest i går kom det elever fra en annen klasse som ville
smake og kolleger som vil ha med til sine klasser, så det er foreløpig greia:
at vi er klassen med gresshopper. Jeg barn selv så kanskje det blir gresshopper
i tacoen neste helg.