Thom eller Terje?
Det blir kamp om nestledervervet i Utdanningsforbundet
Flere fylkeslag mobiliserer for å få inn Thom Jambak som nestleder i Utdanningsforbundet istedenfor Terje Vilno. Det er også duket for kamp om å beholde Simon Malkenes i sentralstyret.
På Utdanningsforbundets landsmøte i november skal det velges helt ny ledelse, ettersom alle i dagens ledertrio gir seg.
Utdanningsnytt har fått bekreftet fra kilder i flere
fylkeslag at det kommer til å bli stilt benkeforslag på landsmøtet om å få Thom
Jambak inn som en av nestlederne i Utdanningsforbundet.
I så fall vil det bli en kamp mot Terje Vilno, som er den valgkomiteen har innstilt som 1. nestleder. De har begge bakgrunn fra videregående skole.
– Jeg kjenner ikke til om det kommer til å komme et benkeforslag på meg som nestleder. Men jeg har fått mange henvendelser fra folk i organisasjonen etter at valgkomiteen la fram sin innstilling til nye ledere, sier Thom Jambak som i dag sitter i sentralstyret i Utdanningsforbundet.
Valgkomiteen har innstilt på Geir Røsvoll som leder og Terje Vilno og Ann Mari Milo Lorentzen som nestledere.
Dermed har valgkomiteen kommet med en innstilling som på nestlederfronten ikke helt følger ønskene ute fra fylkeslagene.
Av 15 fylkeslag, var det 9 som nominerte Thom Jambak til nestledervervet, og ett fylkeslag nominerte ham som leder. Mens 4 pekte på Terje Vilno.
Leder av valgkomiteen, Ottar Stordal, har pekt på at det er en spesiell situasjon når hele ledertrioen trekker seg på samme tid, slik som er tilfellet nå.
– Da mener valgkomiteen det er viktig å sikre at det er solid forhandlingskompetanse i den nye ledelsen. Ingen av de andre kandidatene til sentralstyret har forhandlingserfaring i samme grad som Vilno, sa Stordal da innstillingen ble kjent .
Vil inn i ledelsen
Thom Jambak understreker at han er glad for at valgkomiteen tok et tydelig valg i sin innstilling, og at han ikke har noe problem med det. Samtidig er han klar på at han absolutt ønsker seg inn i ledertrioen.
– Jeg vil veldig gjerne inn i ledelsen. Tatt i betraktning at mange fylkeslag nominerte meg til et lederverv, setter jeg selvsagt pris på at dette diskuteres ute i organisasjonen før landsmøtet, sier Jambak.
Terje Vilno sier han er beredt til å stå i en kamp om nestledervervet.
– Dette er en del av spillet, og det har jeg vært klar over. Jeg så også dette i nominasjonene fra fylkeslagene, sier han.
Han viser til begrunnelsen valgkomiteen har gitt for at det er han som har blitt innstilt fra deres side.
– Jeg er veldig glad for de vurderingene de gjorde, og det de vektla i sin innstilling. Og jeg ønsker å bli nestleder, sier Vilno før han setter i gang en liten valgtale om at Utdanningsforbundet fremover må vurdere flere metoder for å få mer gjennomslag.
– Det er store utfordringer med å rekruttere og beholde lærere i barnehager og skoler, og vi ser at det ikke holder med bare gode argumenter. Vi må også bruke andre mekanismer for å nå målene våre. Jeg mener vi i større grad må ansvarliggjøre kommuner og fylkeskommuner for å få dem til å forstå at de blir nødt til å gjøre endringer for å ha nok lærere. Og vi må få hele fagbevegelsen med på en kamp for bedre og mer kompetent velferdsstat, sier Vilno.
– Savner Simon
Det er også klart at det kommer til å bli kamp om å få Simon Malkenes inn som møtende vara i sentralstyret. Han er i sentralstyret i dag, men valgkomiteen har ikke innstilt Malkenes til en ny periode.
Fylkesstyremedlem i Utdanningsforbundet Vestland, Marit Himle Pedersen, har imidlertid varslet at hun kommer med et benkeforslag på landsmøtet om at Malkenes skal inn som møtende vara.
– Eg saknar Simon Malkenes i innstillinga. Det tenker eg landsmøtet må gjera noko med, skriver Pedersen i et innlegg på Facebook.
Malkenes har selv delt innlegget på Facebook med en takk til Pedersen for at hun vil fremme forslaget. Dermed blir det kamp på landsmøtet også om denne posisjonen.