– Foreldre ser ikke hvilket ekstraarbeid de gir barnehagen

Foreldrene mener de er gode til å ta imot beskjeder, men mange ansatte er av en annen oppfatning.

Publisert Sist oppdatert

Over halvparten av barnehageansatte svarer at de har opplevd konflikter med foreldre, mens sju prosent av foreldre svarer at det samme. 

Dette kommer frem i en undersøkelse Opinion har gjennomført for Foreldreutvalget for barnehager (FUB). 700 foreldre og 300 barnehageansatte har svart på spørsmål om foreldresamarbeid i barnehagen.

Ulike syn

Urealistiske forventninger om at barnehagen skal tilpasse seg det enkelte barnets behov, er noe av det barnehageansatte forteller at kan føre til konflikt med foreldrene. Foreldrene har også liten forståelse for at barn er slitne og mange henter like før stengetid. 

De barnehageansatte forteller at mange foreldre mangler evne til å sette grenser.  Ansatte og foreldre kan også ha ulike oppfatninger om når barna er syke. Andre kimer til konflikt er bekymringsmeldinger og barnevernssaker, ifølge Foreldreundersøkelsen (2025).

Foreldrene derimot mener barnehagene er for dårlige til å tilpasse hverdagen til barnas behov. Et annet område for konflikt er, ifølge foreldrene, dårlig informasjon og kommunikasjon – for eksempel i hentesituasjoner. Foreldrene svarer at det også er utfordringer knyttet til dårlig bemanning og personalets holdninger.

– Sunt med uenighet

Barnehagelærer Mathias Kirkeby i Bekkelaget Kirke barnehage i Oslo har opplevd konflikter med foreldre, men understreker at det ikke er ofte.

Barnehagelærer Mathias Kirkeby.

– Det er viktig at personalet tar tak i konflikter og uenigheter på en profesjonell måte tidlig. Uenighet kan være sunt fordi det gir rom for diskusjon, mener han.

Kirkeby forteller at enkelte foreldre kan tenke at de ansatte ikke ser deres barn. 

De ansatte på sin side må også se hvert enkelt barn i forhold til barnegruppen.

– Gjennom god dialog og samarbeid kan vi vise foreldrene hvordan vi vurderer barnet, også i lek, samspill og vennskap med andre, sier barnehagelæreren.

De vanligste konfliktene i barnehagen

Dette sier barnehagelærerne:

Foreldrene har urealistiske forventninger om tilpasning for enkeltbarns behov.

Foreldrene har liten forståelse for at barn er slitne.

Foreldrene henter like før stengetid.

Foreldrene mangler evne til å sette grenser.

Vi har ulike oppfatninger om når barna er syke.

Konflikter knyttet til bekymringsmeldinger og barnevernssaker.

 Dette sier foreldrene:

For dårlig tilpasning av egne barns behov.

Dårlig informasjon og kommunikasjon – for eksempel i hentesituasjoner.

Utfordringer knyttet til dårlig bemanning og personalets holdninger.

Kilde: FUB

Frustrasjon og merarbeid

Foreldrene mener de er gode til å ta imot beskjeder, men mange ansatte er av en annen oppfatning, ifølge undersøkelsen.

– Førstegangsforeldre tar ofte beskjeder og oppfølging veldig på alvor. Etter hvert sklir det ofte ut. Kanskje fordi det er hektisk å følge opp? undrer Kirkeby.

Han erfarer at beskjeder ofte blir oversett, enten de kommer på e-post eller informasjonstavle i garderoben.

– Dette skaper ofte frustrasjon for ansatte som skal følge opp 18 barn. For at barna ikke skal rammes av frustrasjonen, finner vi løsninger som lånetøy. Dermed ser kanskje ikke foreldre hvilket ekstraarbeid det gir barnehagen at de ikke følger opp ganske enkle oppgaver, som å holde orden i garderoben, sier Kirkeby.

Undersøkelsen viser at foreldre ønsker bruk av digitale plattformer, for eksempel MyKid.

– Jeg opplever at disse plattformene fort blir en tidstyv og derfor bør brukes varsomt. Når vi forteller foreldre at vi heller vil prioriterer tid sammen med barna i lek og aktivitet – i stedet for år registrere nøyaktig sovetid, bleieskift og matinntak, erfarer vi at de forstår og applauderer prioriteringen, sier Kirkeby.

– Sjelden opptatt av gruppa

Barnehagelærer Morten Pedersen.

Barnehagelærer Morten Pedersen i Harekas Kanvas-barnehage i Halden sier foreldre og barnehagelærere noen ganger har ulike perspektiv på ting. 

Han kan bare huske en gang en forelder faktisk var opptatt av de andre barna.

– Hun visste at hennes barn hadde det bra i barnehagen, men det var viktig for henne å vite hvordan de andre også hadde det. Det er nok den eneste gangen jeg har hørt en forelder snakke på den måten og med det perspektivet, forteller Pedersen.

Forventningsavklaringer

FUB-leder Tor Eirik Rasmussen er overrasket, men ikke sjokkert over at så mange som over halvparten av barnehagelærerne i undersøkelsen har opplevd konflikt med foreldrene.

FUB-leder Tor Eirik Rasmussen.

– Dagens foreldre har ikke lenger «landsbyen» rundt seg og føler seg mer alene. Før løp barn mer inn og ut hos hverandre, og foreldrene hjalp hverandre oftere. I dag er individualismen økende, sier han.

Han sier det er nødvendig med bedre kommunikasjon og forventningsavklaringer.

Han tror det å kunne anerkjenne hverandres perspektiv og snakke bedre sammen, vil løse en del utfordringer.

– Jo færre konfliktområder, desto bedre for alle, inkludert barna, mener FUB-lederen.

Han erfarer også at konfliktene oppstår i spriket mellom å ta hensyn til det individuelle kontra det kollektive.

– Det handler om ulike forventninger. Det er menneskelig at foreldre tenker på egne barn først, samtidig som vi kan bli bedre til å ha to tanker i hodet på én gang, sier Rasmussen.

Han poengterer at hele 96 prosent av ansatte er fornøyd med samarbeidet de har med foreldrene, og hele 97 prosent av foreldrene er fornøyd.

Powered by Labrador CMS