Aldri har så mange bøker blitt forbudt ved amerikanske bibliotek.

1500 forfattere samler seg mot bokforbud i USA

Over 1500 amerikanske forfattere har samlet seg i en protest mot såkalte «book bans», altså at angivelig kontroversielle bøker forbys fra skoler og biblioteker.

Publisert

– For meg er det fascisme å forby bøker, sier Samira Ahmed, medlem i den nystartede forfatterorganisasjonen Authors Against Book Bans til Sveriges Radios Kulturnytt :

– Vi synes friheten til å lese er en grunnleggende rettighet for alle mennesker, sier forfatteren som selv har fått bøker forbudt ved visse biblioteker i USA.

I 2023 ble rekordmange bøker forbudt i amerikanske skoler og biblioteker. Ifølge American Library Associations (ALA) sin oversikt ble i alt 4240 titler sensurert. 47 prosent av titlene tok for seg lhbt-spørsmål eller rasisme.

Et eksempel er serieromanen «Gender Queer», som handler om hvordan det kan være for en ung person å komme ut som ikkebinær og aseksuell. Maia Kobabes bok er kalt «USAs mest forbudt bok». Den utkom på norsk i 2023 på Måltrost forlag.

Authors Against Book Bans ble startet i januar i år, ifølge Publishers Weekly. Forfatterne som mobiliserer, er både veteraner og nykommere, mange med bakgrunn fra barne- og ungdomslitteratur. Målet er å etablere seg på delstatsnivå, og samarbeide med eksisterende organisasjoner som blant annet Pen America.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS