Sigbjørn Sildnes får pris for sitt arbeid med «Kirkeneslærarane»
Sigbjørn Sildnes får Skolefrontens solidaritetspris 2023. – Motstanden lærerne gjorde under krigen har enda ikke fått sin fortjente plass i vår historie, sier han.
Sildnes får prisen for sitt langvarige arbeid med prosjekter knyttet til historien om «Kirkeneslærarane».
I 1942 ble rundt 650 lærere sendt til tvangsarbeid i Kirkenes fordi de nektet å melde seg inn i Norges Lærarsamband og med det etterleve nazistiske retningslinjer.
Sildnes har holdt en rekke foredrag og arrangert turer i området der lærerne ble sendt til straffearbeid.
– Jeg er selvfølgelig beæret og veldig glad for å få en slik pris, sier han.
Han forteller at historien om lærerne som ble sendt til straffearbeid i Kirkenes er noe han har vært interessert i over lang tid.
– Det er viktig at denne del av krigshistoria ikke blir glemt. Den er heller ikke ferdigskrevet. Motstanden lærerne gjorde under krigen har enda ikke fått sin fortjente plass i vår historie, sier han.
Lærerveien
Gjennom arbeidet har han møtt flere av lærerne som satt i fangenskap under krigen, og de som hjalp dem.
– Jeg hadde også en svigerfar som var lærer og ble sendt i fangenskap i Tromsø under krigen. Da han ble sluppet fri og vendte tilbake til Kirkenes, hjalp han de lærerne som var fangenskap her, sier Sildnes.
Han forteller at han i en periode jobbet som lærer på Jakobsnes, som ligger litt utenfor Kirkenes.
– Da kjørte jeg hver dag på en vei delvis bygget av lærerne gjennom straffearbeidet under krigen. Og den veien har nå fått navnet Lærerveien, sier Sildnes.
15. november mottar han Skolefrontens solidaritetspris for 2023. Prisen er på 50 000 kroner, og dette er niende gang prisen blir delt ut.
Historien bak prisen
Skolefrontens Fond stammer fra de norske lærernes motstandskamp under andre verdenskrig. Gjennom kontingentmidler og støtte fra den norske regjeringen bidro denne lærerfronten med støtte til familier etter lærere som hadde falt eller blitt arrestert under krigen.
Etter krigen ble de gjenstående midlene samlet i Skolefrontens Fond og brukt på diverse støtteordninger til lærere og deres familier.
Ettersom årene gikk og behovet for denne type støtte ble mindre, ble midlene brukt på en stipendordning og etter hvert opprettet Skolefrontens Fond en solidaritetspris i 2002.
Prisen skal gå «til personer, organisasjoner eller institusjoner som gjennom arbeid med konkrete prosjekter i skolen, eller med barn og ungdom, har bidratt til å fremme nasjonal og internasjonal forståelse og solidaritet, og motvirke utvikling og utbredelse av diskriminerende og rasistiske holdninger».