Linn-Siri har voktet målet for Norge. Nå vokter hun Nydalen vgs.
Rektor Linn-Siri Jensen mener det er mange likhetstrekk mellom lagidrett og skole.
Når Nydalen videregående blir nevnt, kommer det ofte i neste
setning at dette er Oslos mest populære skole.
– Vi har de høyeste søkertallene uansett fagtilbud, men dette er mye mer sammensatt enn det kan se ut, sier rektor Linn-Siri Jensen.
Hun har mot så det holder, men har også kjent på redselen, langt inn i margen.
Knutepunkt
Det går 560 elever på studiespesialisering og 420 på yrkesfag. Sistnevnte fordeler seg på helse- og oppvekstfag og salg, service og reiseliv.
Skolen, som ligger i Nydalen, fungerer som et knutepunkt. Den har elever fra 34 ungdomsskoler og er lett å nå både med T-bane og buss fra alle kanter.
Stor søkning og høyt karaktersnitt er ingen garanti for at det bare kommer englebarn, og det er mange kulturer som skal knyttes sammen.
Øverst i venstre hjørne på tavla Linn-Siri Jensen har på rektorkontoret, står det alltid: «Alle skal nå så langt de kan!» Og dette er en rettesnor.
En liten landsby
– Vi har snudd litt på ordtaket og sier at det trengs en liten landsby for at så mange som mulig skal gå ut herfra med fullført og bestått. Vi jobber livet av oss for å få det til, sier Jensen.
– Skolen må hele tiden fylles med kvalitet og gode verdier, og vi har alltid mange baller i luften. Luften kan sive ut av noen, og det kommer alltid nye, så vi kan aldri sitte stille. Et trygt og godt skolemiljø er for eksempel alltid viktig, og jobben kan ikke gjøres en gang for alle.
Hun påpeker at skolen er en del av samfunnet, men stiller spørsmålstegn ved om den alltid må ha samme fart.
– Når det gjelder kunstig intelligens, må vi ha det, men for sosiale medier kan vi dempe oss litt.
Linn-Siri har 39 år bak seg i skolen. Hun startet i klasserommet og har gått gradene. Nå har hun vært rektor på Nydalen videregående siden skolen var ny i 2011, og gjør sitt beste for at praktbygget skal se like fint ut.
Det var langt fra planen at ungjenta fra Fyllingsdalen skulle havne i skolen. Hun var fast bestemt på å bli fysioterapeut, helt til håndballen fikk kloa i henne, og hun spilte på elitenivå i 15 år. Dette kommer vi tilbake til, men først må vi snakke om yrkesfag.
Statusen må opp
Selv om det er mange som søker seg til yrkesfag på Nydalen, er ikke rektoren i tvil om at statusen må opp.
– Så er spørsmålet hvor vi skal løfte, og jeg tror vi må begynne hjemme hos hver enkelt. Foreldrene må forstå at alle fag står åpne, selv om barna begynner i denne enden. Dyktige folk innen yrkesfag er både viktig og nødvendig, under-streker Linn-Siri og kommer med et ferskt eksempel fra hjemmebane.
– Denne uka hadde jeg vannlekkasje på kjøkkenet, og det hastet med å få tak i både rørlegger og elektriker. Skolen må også mer ut for å jobbe med rekruttering, og vi må få ungdomsskoleelevene inn til oss. Pandemien har lært oss at det er viktig med nok ansatte innen helsefag, og eldrebølgen er varslet. Mange glemmer at skolen er en politisk ting, og jeg er glad for at Oslo nå satser på yrkesfag og hjelper oss.
Selv hadde rektoren yrkesplaner som endret seg brått da hun fikk en telefon en sommerdag.
Telefonen som endret alt
Samspill har vært viktig helt siden Linn-Siri var liten.
Hun er den midterste i en søskenflokk på fem, der hun hadde sin plass, og da hun begynte å spille håndball, var det laget som gjaldt. Uttrykk som «to hoder tenker bedre enn ett», og «god alene, bedre sammen» har fulgt henne på alle arenaer.
Sommeren etter at Linn-Siri gikk ut av Bergen katedralskole, fikk hun sommerjobb som assistent på en fritidsleir for barn som ikke hadde det så greit. Mens hun var der, kom det en telefon fra en dame som het Karen Fladset. Hun var Norges beste håndballspiller i 1970-årene, men navnet sa ikke ungjenta noe.
– Hun lurte på om jeg ville være med topp-klubben Vestar på treningsleir på Tjøme. Hvordan denne treneren hadde hørt om meg, vet jeg ikke, for jeg sto i mål i 3. divisjon for Fyllingen.
Moren ga Linn-Siri klarsignal til å reise, fysioterapien måtte vike, og senere så hun seg aldri tilbake.
– Dette var som å komme til himmelen med alle stjernene. Jeg sov med de nye skoene jeg fikk helt gratis, og den fine skinnballen lå ved siden av hodeputa mi.
Prøve-OL
Raskt lærte Linn-Siri at du må tåle å stå i det som kommer, selv om det ikke alltid er behagelig. Laget fikk en plass i prøve-OL i Moskva, da det ikke var så stor oppslutning.
– I debutkampen min var det gått under ett minutt da en sovjetisk spiller kontret og fyrte av et skudd rett i ansiktet mitt. Jeg svimte av og måtte bæres rett ut, sier Linn-Siri, som var på plass mellom stengene i senere kamper.
Hun kan telle opp 122 kamper for Norges kvinnelandslag, og hun var med på bronselaget under VM i 1986. Dette regnes som starten på det norske håndballeventyret. Under Marit Breiviks storhetstid var Linn-Siri Jensen trener på målvaktsiden, og det er blitt tusenvis av timer i haller også ved siden av jobbene i skolen.
Det er bare ett år siden hun slapp totalt tak i håndballen. Nå nøyer hun seg med å se kamper, og har en sønn som spiller på ROS IL.
– Jeg ville ikke være mammatrener for sønnen og datteren min, men jeg har vært med og trent keeperne på lagene deres.
Truende situasjoner
Selv om Linn-Siri Jensen er 1,81 høy og lite skvetten, hender det hun opplever situasjoner hun liker dårlig.
– Det kan komme noen til skolen som skal ta noen. De vil for eksempel gjøre opp for en hendelse som skjedde i helgen. Dette kan være truende folk som er mye høyere enn meg og minst 10 kilo tyngre.
– Hvordan reagerer du?
– Rolig og kontrollert, og jeg vet hvor jeg skal sitte i rommet. Reaksjonen kommer først etterpå.
– Er du alltid uredd?
– Det kommer an på. Jeg vil vise mot, men har kjent på redselen innerst i kroppen. Verst var det da koronapandemien brøt løs. Jeg måtte kalle sammen alle på skolen og gi beskjed om at de måtte gå hjem. Da pumpet hjertet hardt. Jeg hadde sett nyheter fra Italia der det ble vist lastebillass med døde, og jeg var redd for at vi skulle miste noen hos oss.
Det var dramatisk da det sto på, men det gikk over.
På Nydalen videregående skole må lærerne belage seg på å jobbe på flere avdelinger, og det er god søkning til ledige stillinger.
– Jeg vil ha ansatte som brenner for alle elevene, og ikke bare kommer hit fordi vi er en populær skole, sier rektor Linn-Siri Jensen.