Tidligere elevrådsleder Olav Nøkleholm sier de er mange som har stått sammen i kampen for Jønsberg.

Mye tyder på at kampen for Jønsberg har ført fram: "Det ser lyst ut"

Norges eldste naturbruksskole er antakelig reddet. Jønsberg står ikke lenger på noen kuttliste i Innlandet.

Publisert

– Det ser lyst ut for Jønsberg, selv om ingenting ennå er endelig avgjort, sier Olav Nøkleholm til Yrke.

Han er tidligere elev på Jønsberg. Arbeider der fortsatt som avløser. Som elevrådsleder sto han i fremste linje for å kjempe for den tradisjonsrike skolen da Jønsberg ble foreslått nedlagt denne våren.

– Vi har lenge gått å ventet på denne avgjørelsen og lenge gått med frykten for at naturbruksskolen vår skulle bli lagt ned, sier Nøkleholm.

Han sier han ble lettet da Jønsberg ikke sto på kuttlisten da fylkeskommunedirektøren fredag la fram lista over skolestrukturen i Innlandet.

– Men det er politikerne som nå til slutt avgjør det hele, den 24, oktober, sier han.

Senket skuldrene

– Jeg har senker skuldrene noen hakk, men ikke helt. Den endelige avgjørelsen er som sagt ennå ikke tatt, og vi vil fortsette med å spre gode ord om Jønsberg.

Olav Nøkleholm ble ferdig med tre år på naturbruksskolen denne våren. Siden har han fortsatt som avløser.

–  Jeg håper å kunne være her i flere år til. Jeg har hatt fire gode år Jønsberg med mye læring, mestring og har fått livsvarige vennskap. Jeg har alltid hatt en stor interesse for landbruk generelt, og det å produsere norsk og god mat av beste kvalitet. Derfor var Jønsberg det beste valget for min del, sier han.

Holdt på siden 1847

Jønsberg videregående har hatt drift som landbruksskole siden 1847. Det gjør skolen til Norges eldste naturbruksskole.

Rektor på Jønsberg.

– V i har hatt kontinuerlig drift siden 1847, sa rektor Renathe Lunde Christiansen til Yrke da skolen ble truet av nedleggelse denne våren.

– Dette er en sak som engasjerer veldig, la hun til.

Spare penger

Årsaken til at Jønsberg med flere skoler har vært foreslått nedlagt, er at Innlandet fylkeskommune må spare penger.

I den endelige innstillingen foreslår fylkeskommunedirektør, Tron Bamrud, å legge ned fire skolesteder. Dette er  Nordstumoen ved Storsteigen videregående skole, Dombås og Lom ved Nord-Gudbrandsdal vidaregåande skule og Flisa ved Solør videregående skole.

Ifølge hjemmesiden til Innlandet foreslås det å flytte utdanningsprogrammet for bygg- og anleggsteknikk  fra Skarnes videregående skole til Sentrum videregående skole i Kongsvinger. Det samme gjelder ansvaret for fengselsundervisningen i Kongsvinger.

Flere kutt

Tilbudet ved skolested Sønsterud, som er en del av Solør videregående skole, flyttes til skolested Våler.

Dessuten ligger det inne forslag om å legge ned restaurant- og matfag på Valdres vidaregåande skule, kunst- design og arkitektur på Elverum videregående skole, musikk-, dans- og drama og medier og kommunikasjon på Hadeland videregående skole, restaurant- og matfag vg2 på Nord-Østerdal videregående skole og restaurant- og matfag vg1 og salg, service og reiseliv vg1 på Nord-Gudbrandsdal videregående skole avdeling Otta.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS