Til kamp for Jønsberg: Elever og lokalsamfunnet står sammen
– Vi er veldig mange som står i en kamp her nå, sier elevrådsleder og avgangselev Olav Nøkleholm på Jønsberg videregående skole. Han har ikke tenkt å sitte stille og se på at Innlandet legger ned den tradisjonsrike naturbruksskolen.
Til høsten er Olav Nøkleholm ferdig utdannet agronom.
– Selv om jeg er avgangselev, så synes jeg det er viktig at kommende elever og kommende bønder har denne skolen å gå på, sier han til Yrke.
Tirsdag vedtok Innlandet fylkeskommune å sende forslag om å legge ned blant annet Jønsberg videregående skole, på høring.
Det har ikke vg3-eleven som også er russ, tenkt å sitte stille og se på. Han sier han har med seg et samlet elevråd, bygdeungdomslaget og nærmiljøet rundt skolen, i denne kampen.
Tradisjonsrik
Jønsberg videregående har hatt drift som landbruksskole siden 1847. Det gjør skolen til Norges eldste naturbruksskole.
– V i har hatt kontinuerlig drift siden 1847, sier rektor Renathe Lunde Christiansen til Yrke.
– Dette er en sak som engasjerer veldig, legger hun til.
Innlandet fylkeskommune skal spare penger og i den forbindelse har fylkesadministrasjonen foreslått flere skolenedleggelser. Jønsberg stod ikke på den opprinnelige lista. Men hovedutvalget for utdanning ville det annerledes. De ville utvide lista over skoler som skal vurderes nedlagt, og tirsdag 30. april ble forslaget sendt ut på høring, melder Hamar Arbeiderblad.
Tre naturbruksskoler
Dermed risikerer Jønsberg å ryke, og regionen får bare tre gjenværende naturbruksskoler, nemlig Storsteigen, Solør og Lena-Valle.
– Det vi må gjøre noe er å delta i høringsprosessen, sier Olav Nøkleholm som leder aksjonsgruppa mot nedleggelse som elevrådet og bygdeungdomslaget har satt i gang.
Nøkleholm sier at flere engasjerte allerede har skrevet høringsuttalelser, og at det er mange som sier de vil gjøre det samme.
– Hva tenkte du første gang du hørte at Jønsberg stod i fare for å bli lagt ned?
– Jeg tenkte at dette kan de ikke gjøre. Og så gikk jeg i kampmodus og tenkte at dette her skal vi vinne, sier han.
– Hvorfor er Jønsberg verdt å redde?
– Fordi det er en kjempefin skole som tar godt vare på elevene sine. Det er gjort store investeringer her, både i riktig og i miljøvennlig utstyr og i oppussing og vedlikehold av bygninger. Dette er en skole hvor elevene trives, vi har stappfullt internat, vi har god tilrettelegging for de som trenger det, og jeg føler at dette er en sak hele skolen står sammen om, sier elevrådslederen som vil bruke mye tid på møter og på å følge prosessen fremover.
Gode søkertall
Rektor Renate Christiansen Lunde sier at skolen er populær.
– Vi ligger i en region med liten elevnedgang og Jønsberg har gode søkertall, så dette kom overraskende på mange, sier hun.
– Vi er en skole som fornyer oss hele tiden, og vi ligger riktig plassert, midt i hjertet av jordbruket. Vi har god matjord rundt oss – og skog som ligger nær skolen, sier elevrådsleder Olav Nøkleholm, som vil bruke både sosiale medier, tid på møtevirksomhet, kontakt med tradisjonelle medier og underskriftskampanjer og demonstrasjoner i kampen for å nå målet sitt: La Jønsberg leve!
Saken om fremtidig skolestruktur blir avgjort i oktober.