Kjendiskokk Christer Rødseth takker læreren for at han er der han er i dag

Christer Rødseth var en av de elevene som vil så mye. – Misunnelse bruker vi ikke tid på, var lærer Mark Hicktons klare beskjed til klassen.

Publisert Sist oppdatert

– Mark så ambisjonene mine. Jeg hadde aldri fått muligheten til å være der jeg er i dag hvis det ikke hadde vært for ham, sier Christer Rødseth om sin tidligere lærer.

Christer er kjent som kjøkkensjef på den Michelin-anbefalte restauranten Vaaghals i Oslo, tidligere kaptein på Kokkelandslaget og ikke minst som TV-kokk i «God morgen, Norge».

Hickton var kontaktlæreren til Christer på restaurant- og matfag ved Sørumsand videregående skole i Akershus fra 2006 til 2008. I dag er han assisterende rektor ved Nannestad videregående skole.

Eleven og læreren har holdt kontakten siden Rødseth gikk ut av skolen for 16 år siden. I dag har Hickton i perioder elever utplassert eller i lære hos sin tidligere elev.

Vi møter de to i lokalene til Vaaghals, der Rødseth har jobbet som kjøkkensjef de siste åtte årene. Christer Rødseth var selv litt av en våghals da han som en svært ambisiøs elev begynte på Sørumsand.

– Jeg begynte å jobbe på Gjestegården Aurskog da jeg var 14 år, som vaskehjelp og etter hvert servitør. Som elev på restaurantfag trengte jeg ikke nødvendigvis bekreftelse på at jeg skrelte en gulrot riktig, men på at noen så at jeg hadde høye krav til meg selv. Jeg trengte ikke noen «sugarcoaching», mer en reell innføring i hva som ventet meg i det yrket jeg skulle inn i, sier han.

Ganske snart fikk også Rødseth være med å trene med Kokkelandslaget, som da trente på Sørumsand videregående skole.

Misunnelse i klassen

– En elev som Christer har vi kanskje annethvert år, sier Hickton.

Men ganske snart oppdaget læreren at de andre i klassen syntes de hadde en klassekamerat som tok mye plass.

– Da jeg merket misunnelsen over en elev som ville så mye, innkalte jeg til klassemøte. Alle elevene fikk komme med det de hadde på hjertet, men jeg gjorde det klart at misunnelse bruker vi ikke tid på. I en klasse med 15 elever som vil så mye, var jeg veldig bevisst på å fordele oppgaver og muligheter. Christer var en elev som rakk opp hånden hver gang, andre måtte jeg kanskje gi sjansen to ganger til å gjøre det samme.

Læreren kjente at den misunnelsen som oppsto mot Christer, ble feil på alle måter.

– Klassemøtet endret på dette, og ble kanskje den første øvelsen for mange på hvordan vi tar opp ting og gjør oss ferdig med det, sier Hickton.

ELEV CHRISTER RØDSETH (33)

2006-2008: Elev ved Sørumsand videregående skole, restaurant- og matfag 

2008-2010: Læretid i Le Canard, Oslo 

2010-2012: Kjøkkensjef for Le Grand Comptoir på Gardermoen 

2011 og 2013: Kokk på Baltazar, Oslo

2012 og 2014 Executive chef i SSP på Gardermoen

2015-2016: Kjøkkensjef på Fjøla, Oslo

2016-: Kjøkkensjef ved restauranten Vaaghals, Oslo 

2021-: TV-kokk i «God morgen, Norge».

På skolen drev elevene med Ungt entreprenørskap og ungdomsbedrift, som besto av restaurantdrift og catering, under ledelse av læreren.

– Jeg ble utfordret av Mark og fikk ofte de kjipeste oppgavene. Men jeg lærte at de oppgavene som kanskje ikke er de kuleste, er vel så viktige, sier Rødseth.

Klasseturen som lærer Mark arrangerte til London, ble også avgjørende for Rødseth:

– Vi hadde jobbet så hardt med elevbedriften. Alle var motivert for å få mest mulig ut av turen. I tillegg til musikal besøkte vi Jamie Olivers restaurant «15». Restauranten der overskuddet blant annet går til å hjelpe folk på gata, forteller Hickton.

Vurderte å slutte

Men for Rødseth ble besøket hos kokkeutdanningen Westminster College høydepunktet:

– Vi fikk jobbe på kjøkkenet med elevene der om en à la carte-meny. Det var et kultursjokk. Der var det «Ramsey»-tilstander! Det var «No, chef» og «Yes, chef». Men det var spennende å oppleve det. Jeg ble supermotivert av å besøke den skolen. Det faglige nivået var høyt, og elevene var så fokuserte. Her måtte man være 100 prosent motivert.

Rødseth tok denne opplevelsen med seg inn i læretiden på restauranten Le Canard. Men presset merket ham også underveis.

FAVORITTLÆRER MARK HAROLD HICKTON (58)

1981-1987: Kokk/konditor/overkokk ved restauranter i England

1987: Kokk ved Stalheim Hotel, Voss

1988: Soussjef ved Victoria Hotel, Hamar

1989: Konditor/konditorsjef ved Grand Hotel, Oslo

1992: Faglærer ved Mork videregående skole, Eidsvoll

1996-2014: Faglærer ved Sørumsand videregående skole

2014-2021: Avdelingsleder for restaurant- og matfag, ved Nannestad videregående skole

2021-2023: Rektorutdanning, Oslo Met

2021-: Assisterende rektor ved Nannestad videregående skole

– Jeg ville slutte da jeg var rundt 20. Læretiden var en bratt kurve. Jeg så blant annet på muligheter for å studere medisin. Men jeg kom over kneika, sier han.

– Alle har tvil iblant. Men det er viktig å huske at kokkeyrket også kan være et springbrett til andre yrker, sier Hickton, som selv utdannet seg til pedagog etter en lang karriere i London og Norge.

Lærdommen fra klassemøtet på Sørumsand videregående skole som 16-åring har Rødseth tatt med seg inn på kjøkkenet på Vaaghals.

– Jeg holder alltid døren åpen for en prat, eller jeg tar opp ting med en gang jeg merker det er noe som trenger å luftes. Tar vi ting med en gang, får det ikke anledning til å vokse seg stort.

Høyt frafall

Lærer Mark konstaterer at omsorg er viktig i et yrke der det er et stort frafall:

– Forskning viser at det er rundt 50 prosent frafall i læretiden. Det er derfor vi hele tiden har et stort behov for å utdanne flere kokker.

Rødseth forstår veldig godt hvorfor mange faller fra:

– Det er jo tøft å skulle gå fra et supersosialt liv til å plutselig skulle planlegge livet ditt etter vaktlister. Det er mange beskjeder og rutiner. Fra å ha opplevd mestring på skolen får man følelsen av ikke å mestre noe som lærling. Jeg forventer alltid et sammenbrudd hos mine lærlinger.

– Når man etablerer seg som kokk, er det viktig å se på de konsekvenser av yrkesvalget som kan ligge der, sier Hickton.

For tre år siden måtte Christer Rødseth bytte aortaklaffen i hjertet. I dag lever han med en mekanisk hjerteklaff.

– Når du ligger på Ullevål med utsikt mot kirkegården, blir du mer bevisst på å leve det livet du har. Ta vare på meg selv og relasjoner. Jeg er flinkere til å ta meg fri, men vil gjerne vite hvordan kvelden på restauranten har gått.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS