KS: – Streiken gjør skolestarten vanskeligere for barn og foreldre
KS har ikke mer penger å gi, og mener Utdanningsforbundet må ta ansvaret for at høsten nå blir vanskeligere for elever og foreldre etter to år med pandemi.
Utdanningsforbundet har meldt at lærerstreiken vil bli trappet opp like etter skolestart. Kommunenes sentralforbund mener streiken gjør skolestarten vanskelig.
– Vi forholder oss til at streik er et legitimt virkemiddel i et lønnsoppgjør, men de som velger å bruke det, må også ta ansvaret for konsekvensene. Vi beklager at streiken vil gjøre skolestarten vanskeligere for barn og foreldre etter to år med pandemi-skole, sier Tor Arne Gangsø, direktør for arbeidsliv i KS.
– Hvor lenge kan kommunene tåle at lærerne streiker?
– Når lærerorganisasjonene velger å bruke streik som virkemiddel, så rammer det elever og foreldre, og det må de ta ansvaret for, sier Gangsø.
– Ikke mer penger
– Til NRK sa du at «pengene er brukt opp» og at KS derfor er låst uten noen mulighet til å gi noe som helst. Vil dere ikke vike en tomme?
– KS har strukket seg så langt kommunenes økonomi tåler i dette lønnsoppgjøret. Det er ikke mer penger å gi, sier Tor Arne Gangsø.
Les også: Fafo-forsker: – Lærerstreiken kan bli langvarig
– Vi har blitt enige med alle andre enn lærerorganisasjonene om en god samlet løsning. Over 75 prosent av kommunene deltok i uravstemningen, og alle disse støttet resultatet. 37 av 40 fagforbund i kommunesektoren har godkjent det, sier han.
– Godt over 700.000 i årslønn
I årets oppgjør ville Utdanningsforbundet ha mer til ansatte med lang utdanning og fartstid i yrket. Argumentet fra lærersiden er at denne gruppen har hatt dårligere prosentvis lønnsutvikling over tid sammenlignet med andre ansatte i kommunene.
– Det kan være at disse har fått noen promiller lavere tillegg enn andre, men de har fått høyest tillegg i kroner og er blant de høyest lønte i kommunesektoren. De aller fleste lektorer med tillegg og full ansiennitet vil få godt over 700.000 i årslønn med dette lønnsoppgjøret, sier Tor Arne Gangsø i KS.
Les også: Steffen Handal: – Dette er en streik om skolens fremtid
KS mener det var viktigere å gi de unge et løft.
– I årets lønnsoppgjør ble alle andre enn lærerorganisasjonene enige om å gi alle unge, nyutdannede et kraftig lønnsløft, på opptil 30.000 kroner. Det vil styrke kommunenes muligheter til å rekruttere lærere, sier Gangsø.
Ulike utregningsmetoder
– Steffen Handal mener at KS har gjort lærerne til lønnstapere seks år på rad. Stemmer det?
– Utdanningsforbundet bruker nasjonale tall fra Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene for å vise at lærerne henger etter. KS-området har et eget teknisk beregningsutvalg som utarbeider tall partene er enige om. De viser at stillingsgrupper med høyere utdanning, inkludert lærere, er blitt prioritert i lønnsoppgjørene de siste fem årene, sier Gangsø.
Gangsø legger til:
– Lærere er ikke én gruppe i kommunesektoren. Tillegg gis etter utdanningsnivå og ansiennitet. Læreres utdanning varierer fra tre til over seks år. Disse har hatt noe ulik lønnsutvikling.