UDF-leder Steffen Handal på vei ut fra Riksmeklerens kontor under lærerstreiken.Foto: Alf Simensen/NTB
Lærernes lønnsøkning kommer ikke på konto før til neste år, mener forskere
Stortinget har ennå ikke behandlet forslaget om tvungen lønnsnemnd, og Rikslønnsnemnda har dermed ikke startet på sin jobb. – Men før påske bør lærerne ha fått pengene sine, sier Fafo-forsker.
27.september stanset regjeringen lærerstreiken og foreslo tvungen lønnsnemnd. Men ennå har ikke Stortinget behandlet saken, det gjør de ikke før 29. november. To måneder etter at streiken ble stanset.
Annonse
– Vanligvis går det vel på en måned eller to før Stortinget behandler slike saker. Nå har det nok blitt litt ekstra forsinkelse fordi det er tidlig i sesjonen og dermed «kø» i saker, sier forsker ved Universitetet i Stavanger, Isak Lekve.
Etter at Stortinget har godtatt lovforslaget om tvungen lønnsnemnd i streiken, skal Rikslønnsnemnda begynne sitt arbeid. Men nemnda har noen andre streiker å behandle før de kan begynne på lærernes tariffoppgjør.
Lønnsmenda bruker tid
Rikslønnsnemnda avgjør hva lærerne skal få i lønnsøkning.
– Da er det opp til Rikslønnsnemnda å avgjøre hva som skal bli innholdet i den nye tariffavtalen. De har tradisjon for å legge seg ganske nært siste tilbud fra arbeidsgiverne, sier Lekve.
– Det kan ta lang tid før Rikslønnsnemnda tar saken. De to sakene fra i sommer, lederne på sokkelen og flyteknikerne er berammet til 21. november, sier Fafo-forsker, Kristine Nergaard.
Også Lekve mener dette kan ta tid.
– Det varierer, men etter den tvungne lønnsnemnda i fjor gikk det litt over tre måneder. Så en må regne med noe tid, sier han.
Men det kan være Rikslønnsnemnda vil prøve å få lærernes oppgjør avgjort litt fortere.
– Muligens skynder de litt på når det gjelder såpass mange arbeidstakere som for utdanningspersonalet i KS, sier Lekve.
Annonse
– Før påske bør de ha fått pengene sine
– Tror du lærerne får pengene sine før jul?
– Om lønnen skal overføres midt i desember, er det om lag to uker fra Stortinget gjør vedtak til lønnen eventuelt blir utbetalt. Altså to uker for Rikslønnsnemnda å gjøre vedtak, og for å ordne alle praktiske og administrative utfordringer. Jeg synes det høres knapt ut, sier Lekve.
Heller ikke Fafo-forsker Kristine Nergaard tror lærerne får lønnsøkningen på konto på en stund.
– Nei. Jeg er rimelig sikker på at Rikslønnsnemnda først møtes etter jul, antakelig i januar eller tidlig februar. Etter det vil det ta noe tid før kommunene får regnet ut hvor mye den enkelte skal ha. Men før påske bør de ha fått pengene sine, sier Nergaard.