Foto: Marianne Ruud
Fire partier stemmer mot tvungen lønnsnemnd
Når Stortinget behandler regjeringens inngripen i lærerstreiken, SV, Venstre, Rødt og MDG stemme mot.
Da streiken ble avblåst hadde Folkehelseinstituttet (FHI) anslått at 14.000 elever risikerte forverring av psykiske utfordringer dersom streiken fortsatte, melder NRK. Det handler om uro for vektnedgang, selvskading, ensomhet og selvmord.
– Streiken medførte samfunnsmessige konsekvenser av en så alvorlig karakter at det ville være uforsvarlig å ikke gripe inn i konflikten, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Thomas Benson, universitetslektor i samfunnsvitenskap ved Nord universitet og advokat i arbeidsrett, påpeker at lærerne ikke er helsearbeidere.
– De har verken utdanning eller har kompetanse på å være helsearbeider. Vi har et barnevern og psykiatritjeneste som tar seg av slike forhold, sier Benson.
Til NRK sier han at det var å dra lærergjerningen langt, og at tvungen lønnsnemnd plasserte ansvaret for elevenes psykiske helse på lærernes skuldre alene.
– Lærere har ikke riktig utdanning for å ivareta elever med alvorlige psykiske helseutfordringer.
Da innstillingen kom til Stortinget fra arbeids- og sosialkomite, viste den at flertallet går inn for å støtte regjeringens inngripen. Kun SV og Rødt går mot, men mandag ettermiddag meldte Venstre at også de kommer til å stemme mot.
– Venstre har for første gang i min tid i politikken bestemt oss for å stemme mot tvungen lønnsnemnd. Det gjør vi fordi vi mener begrunnelsen er for tynn, og at regjeringen med dette lemper ansvaret for en mangelfull helsetjeneste i kommunene over på lærerne, sier Venstres Abid Raja til NTB.
Tirsdag formiddag opplyser Miljøpartiet de Grønne at også de vil stemme mot.
Benson sier det er svært oppsiktsvekkende at komiteen ikke står samlet.
– Når man stanser er vanligvis alle partier enige, sier han.
Komiteens leder Kirsti Bergstø (SV) avviser at liv og helse var truet. Hun mener derfor at det ikke var grunnlag for tvungen lønnsnemnd.
– Mange av rapportene som kom fra helsevesenet, skoler, lærere og foreldre var alvorlige. Men liv og helse var ikke truet. Å avbryte lærerstreiken på et slikt grunnlag er en alvorlig handling.
NB! Saken er oppdatert 28/11 kl 20:18 med at også Venstre vil stemme mot og 29/11 kl 10:22 med at MDG også stemmer mot. Red.
Flere saker om streiken
-
Synnøve streiket i tre måneder fjor – fikk over 6 prosent lønnsøkning i år
– Nå har vi tatt igjen litt av etterslepet vi har hatt de siste årene, sier en fornøyd Synnøve Kirkebø. I år er hun lønnsvinner. I fjor streiket hun lengre enn noen lærer har gjort før.
-
Lærerorganisasjonene håper Rikslønnsnemnda vil vike fra vanlig praksis
Fire og en halv måned etter at lærerstreiken i fjor ble avsluttet skal lærerne endelig få vite hva de får i lønnstillegg.
-
Taperne i lærerstreiken er ikke en av partene, men elevene
Debatt: Lærerne har lang utdanning, men en svært dårlig lønnsutvikling. Hvilke signaler sender dette til den oppvoksende slekt om læreryrkets betydning?
-
Tvungen lønnsnemnd: Stortinget lesser ansvaret på lærerne
Med vedtaket om tvungen lønnsnemnd velta Stortinget ansvaret både for elevenes opplæringstilbud og psykiske helse over på lærerne. Men dette er et politisk ansvar, og ikke noe som lærerne skal bære alene.
-
SL mener lønnsnemnd må utløse en satsing på psykisk helse i skolen
– Regjeringen har avslørt at det psykiske helsetilbudet i store deler av landet ikke er godt nok, sier forbundsleder Mette Johnson Walker.
-
Stortinget sa ja til tvungen lønnsnemnd
SV, Rødt, Venstre og MDG stemte mot, men stortingsflertallet sa ja til tvungen lønnsnemnd.
-
Flere partier vil stemme mot tvungen lønnsnemnd
Fire partier kommer til å stemme mot bruken av tvungen lønnsnemnd når saken skal behandles i Stortinget i dag.
-
Kommunetopper roser KS som forhandlingspartner
I en fersk medlemsundersøkelse svarer ni av ti kommuner og fylkeskommuner at de mener KS er «en løsningsorientert forhandlingsorganisasjon».
-
Lærerne kan miste flere tusen kroner i lønnstillegg
Lærerne kan få etterbetalt lønnstillegget fra oktober, da streiken slutta. Eller fra juni, slik KS foreslo i sitt siste tilbud. Alt avhenger av Rikslønnsnemnda.
-
Lærernes lønnsøkning kommer ikke på konto før til neste år, mener forskere
Stortinget har ennå ikke behandlet forslaget om tvungen lønnsnemnd, og Rikslønnsnemnda har dermed ikke startet på sin jobb. – Men før påske bør lærerne ha fått pengene sine, sier Fafo-forsker.
-
Lærernes reelle streikerett er i realiteten fjerna
Debatt: Regjeringa beslutta å avslutte lærerstreiken ved å bruke tvungen lønnsnemnd. Ved det er lærernes reelle streikerett i realiteten fjerna, - lærerne som arbeidstakergruppe er fratatt sitt mest kraftfulle kampmiddel.