Flere partier vil stemme mot tvungen lønnsnemnd
Fire partier kommer til å stemme mot bruken av tvungen lønnsnemnd når saken skal behandles i Stortinget i dag.
Da innstillingen kom til Stortinget fra arbeids- og sosialkomite, viste den at flertallet går inn for å støtte regjeringens inngripen. Kun SV og Rødt går mot. Mandag ettermiddag meldte Venstre at de kommer til å stemme mot, og tirsdag formiddag kom meldingen fra Miljøpartiet De Grønne om at også de vil gå mot regjeringens inngripen.'
Disse fire partiene har imidlertid ikke flertall på Stortinget når saken behandles i 15-tiden tirsdag. Skulle det derimot bli et flertall som stemmer imot, vil streiken fortsette. Sier flertallet ja, slik det ligger an til, blir det Rikslønnsnemnda som avgjør det endelige utfallet av lønnsoppgjøret i kroner og øre. Foreløpig dato for behandling i Rikslønnsnemnda satt til 13. februar.
At Venstre nå stemmer mot regjeringen i denne saken, er spesiell.
– Venstre har for første gang i min tid i politikken bestemt oss for å stemme mot tvungen lønnsnemnd. Det gjør vi fordi vi mener begrunnelsen er for tynn, og at regjeringen med dette lemper ansvaret for en mangelfull helsetjeneste i kommunene over på lærerne, sier Venstres Abid Raja til NTB.
Arild Hermstad, leder i MDG, sier at streikeretten står sterkt som et demokratisk virkemiddel i samfunnet vårt.
– Derfor støtter vi ikke regjeringens inngrep i lærerstreiken. Tvungen lønnsnemnd er ikke en langsiktig løsning som skaper trygghet for lærerne i tiden fremover. Det utsetter kun et presserende problem som i verste fall kan føre til at lærere forlater yrket, sier Hermstad.
– Lærerne er ikke helsearbeidere
Bakgrunnen for at arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) valgte å stanse lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd var informasjon fra Folkehelseinstituttet (FHI) . Da streiken ble avblåst hadde FHI anslått at 14.000 elever risikerte forverring av psykiske utfordringer dersom streiken fortsatte, melder NRK. Det handler om uro for vektnedgang, selvskading, ensomhet og selvmord.
– Jeg mener at med den begrunnelsen legger regjeringen for stor del av ansvaret for elevers psykiske helse over på lærerne, sier MDG-lederen.
Thomas Benson, universitetslektor i samfunnsvitenskap ved Nord universitet og advokat i arbeidsrett, påpeker at lærerne ikke er helsearbeidere.
– De har verken utdanning eller har kompetanse på å være helsearbeider. Vi har et barnevern og psykiatritjeneste som tar seg av slike forhold, sier Benson.
Til NRK sier han at det var å dra lærergjerningen langt, og at tvungen lønnsnemnd plasserte ansvaret for elevenes psykiske helse på lærernes skuldre alene.
– Lærere har ikke riktig utdanning for å ivareta elever med alvorlige psykiske helseutfordringer.
Flere saker om lærerstreiken
-
Synnøve streiket i tre måneder fjor – fikk over 6 prosent lønnsøkning i år
-
Lærerorganisasjonene håper Rikslønnsnemnda vil vike fra vanlig praksis
-
Taperne i lærerstreiken er ikke en av partene, men elevene
-
Tvungen lønnsnemnd: Stortinget lesser ansvaret på lærerne
-
SL mener lønnsnemnd må utløse en satsing på psykisk helse i skolen
-
Stortinget sa ja til tvungen lønnsnemnd
-
Fire partier stemmer mot tvungen lønnsnemnd
-
Kommunetopper roser KS som forhandlingspartner
-
Lærerne kan miste flere tusen kroner i lønnstillegg
-
Lærernes lønnsøkning kommer ikke på konto før til neste år, mener forskere
-
Lærernes reelle streikerett er i realiteten fjerna
-
Ingen støtte til Rødts forslag om å endre reglene for tvungen lønnsnemnd
-
Brenna avviser elevenes eksamensønske