Flere hundre var tilstede på streikemarkering foran Stortinget i høst.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Stortinget sa ja til tvungen lønnsnemnd
SV, Rødt, Venstre og MDG stemte mot, men stortingsflertallet sa ja til tvungen lønnsnemnd.
Torsdag var en lang dag i Stortinget og blant annet skulle partiene stemme over tvungen lønnsnemnd i høstens lærerstreik.
Representantene fra fire partier, SV, Rødt, Venstre og MDG, stemte mot, slik de også hadde varslet på forhånd. Men stortingsflertallet sa ja.
Rikslønnsnemnda setter lønna
Dermed overtar nå Rikslønnsnemnda ballen. De skal møtes den 13. februar neste år. Det er den nemnda som avgjør det endelige utfallet av lønnsoppgjøret i kroner og øre.
Rikslønnsnemnda er en fast nemnd, satt ned av regjeringen for tre år om gangen. Nemnda har en leder og seks medlemmer. Tre er faste, nøytrale medlemmer. To er faste medlemmer fra arbeidslivet, i praksis fra LO og NHO. Partene i den aktuelle tvisten peker ut to medlemmer hver.
Nemnda avgjør hvordan tariffavtalen skal bli. Det vanlige er at resultatet av tvungen lønnsnemnd blir likt med det siste tilbudet arbeidsgiver la på bordet i forhandlingene.
Les også: Lærernes lønnsøkning kommer ikke på konto før til neste år, mener forskere
Elevenes liv og helse
Da streiken ble avblåst hadde Folkehelseinstituttet (FHI) anslått at 14.000 elever risikerte forverring av psykiske utfordringer dersom streiken fortsatte, melder NRK. Det handler om uro for vektnedgang, selvskading, ensomhet og selvmord.
– Streiken medførte samfunnsmessige konsekvenser av en så alvorlig karakter at det ville være uforsvarlig å ikke gripe inn i konflikten, har arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) uttalt til NTB.
SV og Venstre derimot mente grunnlaget for tvungen lønnsnemnd var for tynt.
– Venstre har for første gang i min tid i politikken bestemt oss for å stemme mot tvungen lønnsnemnd. Det gjør vi fordi vi mener begrunnelsen er for tynn, og at regjeringen med dette lemper ansvaret for en mangelfull helsetjeneste i kommunene over på lærerne, sa Venstres Abid Raja til NTB.
Også SVs Kirsti Bergstø (SV) avviste at liv og helse var truet. Hun mener derfor at det ikke var grunnlag for tvungen lønnsnemnd.
– Mange av rapportene som kom fra helsevesenet, skoler, lærere og foreldre var alvorlige. Men liv og helse var ikke truet. Å avbryte lærerstreiken på et slikt grunnlag er en alvorlig handling.