I denne barnehagen blir matavfall til nye vekster
Ved Hebekkskogen barnehage i Ski spirer de avskjær fra kjøkkenet. – Noe lykkes vi med, andre ting fungerer ikke, sier Christian Øygarden.
Avskjær fra løk, purreløk, hvitløk og ananas ble satt i vann for noen uker siden. Nå er det ikke matavfall lenger.
– Dette er noe barnehagen har gjort i årevis. Vi har spirer og gror som tema og da er det å få mat til å leve på nytt en av flere ting vi gjør, forteller barnehagelærer Christian Øygarden.
Purrebiten de satte i vann, dannet røtter og har begynt å strekke seg på nytt.
– Det er en metode som ikke så veldig mange benytter. Det er fint å vise barna at det vi spiser lever. Vi sår jo også frø, men det er gøy å putte avskjær vi har spiret ned i jorda og få til flere avlinger av samme vekst.
Barnehagen har egen kokk, det er det en del barnehager som har god erfaring med.
– Kokken vår setter pris på at vi dyrker spiselige vekster selv. Vi har en egen kjøkkenhage ute som vi pleier å dyrke egne vekster i. Det er også hyggelig for barnehagen å ha en flink kokk som laget god og næringsrik mat.
Les også: Det startet med en crazy idé. Nå røkter barna 270 000 bier i barnehagen
Avfallet fra kjøkkenet blir for det meste kompostert.
– Det er jo også en prosess som vi studerer og lærer av. Vi putter noe avfall på glass og ser på at det mugger og råtner.
Hebekkskogen barnehage ligger rett ved skogen og fire dager i uka er Øygarden på tur med barna.
– Ja vi bruker skogen veldig mye. Vi har egen lavvo og i høst var vi ute og høstet mye sopp. Det å lære barna hvor maten kommer fra er viktig og det å spise selvhøstet vekster er stas, sier Christian Øygarden.