Avskjær fra løk, purreløk, hvitløk og ananas ble satt i vann
for noen uker siden. Nå er det ikke matavfall lenger.
Annonse
– Dette er noe barnehagen har gjort i årevis. Vi har spirer
og gror som tema og da er det å få mat til å leve på nytt en av flere ting vi
gjør, forteller barnehagelærer Christian Øygarden.
Purrebiten de satte i vann, dannet røtter og har begynt å
strekke seg på nytt.
– Det er en metode som ikke så veldig mange benytter. Det er fint å vise barna at det vi spiser lever. Vi sår jo også frø, men det er gøy å putte avskjær vi har spiret
ned i jorda og få til flere avlinger av samme vekst.
– Kokken vår setter pris på at vi dyrker spiselige vekster
selv. Vi har en egen kjøkkenhage ute som vi pleier å dyrke egne vekster i. Det er også hyggelig for barnehagen å ha en flink kokk som laget god og
næringsrik mat.
Avfallet fra kjøkkenet blir for det meste kompostert.
– Det er jo også en prosess som vi studerer og lærer av. Vi
putter noe avfall på glass og ser på at det mugger og råtner.
Hebekkskogen barnehage ligger rett ved skogen og fire dager
i uka er Øygarden på tur med barna.
– Ja vi bruker skogen veldig mye. Vi har egen lavvo og i
høst var vi ute og høstet mye sopp. Det å lære barna hvor maten kommer fra er
viktig og det å spise selvhøstet vekster er stas, sier Christian Øygarden.