To meter fra trafikkerte Trondheimsveien i Groruddalen i Oslo ligger en dal med en bekk i. Den ser nesten ut som en urskog, med kraftig vegetasjon med bratte sider, der barna kan klatre opp og løpe ned.

Stedene er viktige for hvor fysisk aktive barna er i barnehagen

En bekk, en klynge med trær eller to stokker er det som skal til for at barn skal bli mer fysisk aktive i barnehagen.

Publisert

Det viser en studie blant tre barnehager i Bjerke bydel i Oslo i regi av OsloMet.

– Å ta barn utenfor gjerdet til barnehagen skaper fysisk aktivitet, sier dosent Karen Marie Eid Kaarby ved OsloMet. Hun er en av forskerne bak studien. Det kan være en bratt bekkedal med tett vegetasjon eller et gammelt kirsebærtre som det er mulig å klatre i. Det kan være en klynge med trær mellom blokkene eller to stokker som ligger i kryss.

 

Aktive i fem minutter daglig

Mange av barna var aktive mindre en 60 minutter om dagen, mens de som var minst fysisk aktive, var aktive bare fem minutter om dagen, viser undersøkelsen blant 287 barnehagebarn i studien Helsefremmende praksis i barnehager og skoler i Groruddalen: En kartlegging av kosthold og fysisk aktivitet fra 2018. Jentene var mindre aktive enn guttene. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at barnehagebarn bør være aktive minst 60 minutter om dagen med moderat eller høy aktivitet.

– Barna var aktive med en gang de ble sluppet ut i barnehagens uteområde, men etter hvert dabbet aktiviteten av. Barna ble signifikant mer aktive etter at de ansatte tok med barna til steder utenfor barnehagen, sier Kaarby. Hun sier fem trær i en klynge blir noe annet enn utelekeplassen og øker aktiviteten fordi det er et nytt miljø. En bratt bakke i nærområdet er spennende å løpe, rulle ned eller ake i. Hun ble overrasket over at ansatte hadde sine personlige steder de tok med barna til i nærmiljøet.

– Stedene var privatisert, i stedet for at ansatte delte disse stedene med hverandre, sier Kaarby.

 

Besøk samme sted

Førsteamanuensis Kari Anne Jørgensen-Vittersø ved OsloMet sier det kan være lurt å besøke samme sted flere ganger og over tid. Da kan barna fortsette leken der de slapp.

– Vær bevisst på at stedet gir bevegelsesutfordringer. Det kan være stokker de kan balansere på, eller steiner de kan flytte på. Trær som har falt ned, kan være kulisser i en lek, eller dere kan leite etter barkbiller, sier Jørgensen-Vittersø. Hun er den andre forskeren bak studien fra Oslo-barnehagene.

To stokker på gressplenen blir fine klatre- og balansestokker for barna.

– Bruk tid underveis, ikke bare gå fra A til B, men la barna få utforske stien på veien. Vær Askeladden som sier «se hva jeg fant», sier Jørgensen-Vittersø. Hun sier det er bra om barnehageansatte har kunnskap om hva som vokser på stedene de besøker. Ta med verktøy som tau og lupe og faktabøker om trær, dyr og planter. Med kunnskap er det lettere å forklare forskjellen på harebæsj og elgebæsj, ifølge Vittersø.

– Vet ansatte hva sporene i snøen er, kan barn leke mus eller rev etter å ha sett dyrespor, sier forskeren. Hun oppfordrer ansatte til å dele sin kunnskap om fine lokale steder og lage en ressursbank i barnehagen. Den kan også nyansatte ha glede av.

Barn i barnehagen er mindre på tur om vinteren, viser forskning.

 

Blir miljøbevisste

– Når barn blir kjent med, sanser og får glede av naturen rundt seg, kan det bidra til at barn ønsker å ta vare på naturen i fremtiden, sier førsteamanuensis i naturfag Synnøve Smebye Botnen ved barnehagelærerutdanningen ved OsloMet. Hun er opptatt av at barn og unge ikke skal bli planteblinde, altså at de bare synes alt ser ut som grønne flekker, men faktisk vet forskjell på ulike arter, planter og trær.

Førsteamanuensis Synnøve Smebye Botnen (f.v.), dosent Karen Marie Eid Kaarby og førsteamanuensis Kari Anne Jørgensen-Vittersø ved OsloMet.

– Forskning tyder på at barn som er mye ute, får bedre konsentrasjonsevne, sier Botnen. Hun mener det er bedre å være ute kort enn lang tid om vinteren, slik at barna kan ha på mindre klær og dermed være mer aktive.

I denne barnehagen drikker barna kaffe og lærer om skilegenden Birger Ruud.

Et kirsebærtre plantet av et borettslag i Oslo med stor krone og lave greiner, blir et yndet klatretre og innbyr til rollelek.

Tips til utelivet

Bruk tid underveis, ikke bare gå fra A til B, men la barna få utforske stien på veien.

Besøk samme sted flere ganger og over tid. Da kan barna fortsette leken der de slapp.

Skaff deg kunnskap om hva som finnes og vokser på stedene barnehagen besøker. En skogbunn og en myr gir ulike muligheter for bevegelse.

Vær nysgjerrig sammen med barna. Utforsk bekken eller bygg en hytte av granbar sammen.

Ta med verktøy som tau, lupe og faktabøker om trær dyr og planter.

Ha ski lett tilgjengelig slik at barna kan ta dem på seg og prøve.

La ansatte dele sin kunnskap om fine lokale steder og lage en ressursbank i egen barnehage.

Kilder: førsteamanuensis Kari Anne Jørgensen-Vittersø, førsteamanuensis Synnøve Smebye Botnen og dosent Karen Marien Eid Kaarby ved OsloMet

Powered by Labrador CMS