Tale Maria Krohn Engvik, kjent som Helsesista på sosiale medier, sier årene i steinerbarnehagen gjorde at hun fikk styrke til å være seg selv og gå sin egen vei.

Helsesista: –Det at jeg i barndommen fikk lov til å være utenfor den firkantede boksen, har vært en styrke for meg

I barnehagen fikk Tale Maria Krohn Engvik, Helsesista, lov å være utenfor boksen. Det ga henne styrke til å være seg selv.

Publisert

Jeg fikk min første venninne, Marthe, i Stjerneøye steinerbarnehage. Det begynte med at jeg tok tak i henne og dunket henne litt hardt inn i en vegg. Marthe tok ikke igjen, hun bare stod der, litt likegyldig. Sånn startet vennskapet vårt, sier Tale Maria Krohn Engvik (42) med et stort smil. Hun er helsesykepleieren som begynte å gi helseråd til ungdom på Snapchat der hun jobbet, og raskt ble så populær at hun ble hele Norges Helsesista med eget program på TV 2.

LES OGSÅ: Jon Niklas Rønning så på da de tøffeste guttene i barneparken lå rett ved siden av togskinnene, mens toget passerte

Gøy på kjøkkenet

Tale sier at hennes første venn fra barnehagen betød mye for henne. Hun minnes at de besøkte hverandre hjemme, lekte med kjæledyr, gikk på oppdagelsesferd og lekte i en fantasiverden.

– Vennskap er viktig for hvordan vi har det her i livet, sier Tale. Hun gikk i barnepark annenhver dag fra hun var tre–fire år. Deretter begynte hun i Rudolf Steiner-barnehagen Stjerneøye, den første steinerbarnehagen mellom Bergen og Trondheim. Moren hennes var med på å starte Stjerneøye steinerbarnehage, der Tale gikk fra hun var fire til hun var sju år.

Da Tale Maria Krohn Engvik gikk i Rudolf Steiner-barnehagen Stjerneøye, markerte de mortensmesse med lanterner. Her er Tale sammen med Magni Kristiansen, som jobbet i barnehagen.

– Jeg var i barnehagen i fire timer. Det var lystbetont. Jeg ville dit, mens lillebroren min heller ville være hjemme med mamma og lillesøsteren vår, forteller Tale. Hun minnes lukten av urter og krydder og at det var gøy å hjelpe til på kjøkkenet.

– Barnehagen var en egen verden. Her fikk jeg den første opplevelsen av å ha et eget liv utenom familien, sier Tale.

LES OGSÅ: Influenser Ingeborg Senneset har hatt dårlig samvittighet for at hun ikke var snill nok i barnehagen

Liker fortsatt å klatre i trær

Tale likte både samlingsstundene og leken.

– Jeg likte å tegne, male, lage skuespill og lytte til eventyr. Dessuten var jeg veldig glad i å klatre i trær, noe jeg fortsatt liker godt, sier hun og ler hjertelig. 42-åringen minnes to trygge voksenpersoner fra barnehagen. Tale husker at hun likte aktivitetene som fulgte kalenderåret i barnehagen, som jul, karneval og påske. I steinerbarnehagen markerte de også mikaelsdagen, etter Mikaels kamp mellom det gode og det onde, og mortensmesse, en lanternedag. Begge er gamle merkedager på primstaven.

LES OGSÅ: KEiiNO-Fred ble barnehagelærer takket være en mannlig ansatt som inspirerte ham da han selv var barn

Tale Maria Krohn Engvik (42)

kjent som hele Norges Helsesista i sosiale medier, der hun gir råd til ungdom om helsespørsmål på Snapchat

Fra: Ålesund

Bor i: Oslo

Familie: alenemamma for to barn på åtte og elleve år

Aktuell med: den nye boken Våg å være voksen. Gode råd for deg som er tett på en tenåring

Fikk styrke til å gå sin egen vei

Da Tale skulle begynne i andre klasse, byttet hun til steinerskolen.

– Å gå i steinerbarnehage og på steinerskole har formet meg. Den pedagogikken og friheten jeg opplevde, førte til at jeg turte å være meg selv, sier Tale. Hun trekker en parallell til Helsesistas slagord #Vågåvære.

– Det handler om å våge å være den man er, til enhver tid. Det at jeg i barndommen fikk lov til å være utenfor den firkantede boksen, har vært en styrke for meg, sier Tale. Hun sier at hun ble vant til å bli sett på som litt annerledes. At hun som Helsesista ser det hun ser, og formidler dette i dag, er en styrke hun utviklet allerede i barnehagen.

– Jeg fikk styrke til å være meg selv og gå min egen vei, sier hun. Tale tror opplevelsen av trygghet og varme er avgjørende for et barn.

– Å vite at noen tar ansvar og passer på, at noen gir deg kjærlighet og godhet – og at du blir møtt med varme og nysgjerrighet, er det viktigste. Det å få lov til å utvikle deg og vise hvem du er, er nødvendig. Voksne som rommer aller følelser, gir barnet styrke til å våge å være seg selv, sier Tale.

LES OGSÅ: Forfatter Tore Renberg var mye redd som liten. Barnehagen ga ham trygghet.

Powered by Labrador CMS