Barneombud krever svar om sårbare barn under lærerstreiken
Barneombud Inga Bejer Engh ber Kunnskapsdepartementet redegjøre for hvordan sårbare barn bli ivaretatt under streiken. Mental Helse Ungdom mener regjeringen må på banen.
– Min oppgave er å si fra høyt og tydelig når sårbare elever ikke får den hjelpen de trenger. Det gjør jeg nå, sier Bejer Engh til NRK.
Hun sier hun frykter konsekvensene av streiken og er spesielt bekymret for barn med særskilte behov. Hun nevner de som trenger ekstra hjelp på skolen, de som ikke har det bra hjemme og de som sliter sosialt.
Nå har hun sendt brev til Kunnskapsdepartementet hvor hun ber dem redegjøre for hvordan sårbare elever blir ivaretatt under lærerstreiken.
– Jeg ber de skaffe en oversikt, for myndighetene er nødt til å vite hvordan dette slår ut. Det må også partene må ta innover seg, sier Bejer Engh.
Samtidig har 92 foreldre til elever på skoler i Lillestrøm og i Bergen nå sendt et brev til barne- og familieminister Kjersti Toppe og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. De viser til at barnekonvensjonen sier alle barn har rett til å gå på skole og rett til å bli hørt og tatt hensyn til, og viser til at denne konvensjonen går foran norsk lov dersom de står mot hverandre.
Les også: Elevorganisasjonen: – Streiken kan få konsekvenser for eksamen i 2023
Beklager til elevene
I et intervju med Utdanningsnytt uttalte Anna Nylund, professor i juss ved Universitetet i Bergen, at Barneombudets engasjement kan få betydning for lærestreiken.
– Gir Barneombudet sterkt nok uttrykk for at barns rettigheter ikke blir ivaretatt på en tilstrekkelig måte må regjeringa antakelig reagere, sa Nylund.
Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, sier til NRK, at han mener det er bra at Barneombudet engasjerer seg og at de har stor forståelse for at dette er vanskelig for mange.
– Jeg beklager til alle elever som blir rammet. Men vi har en arbeidsgiver som ikke tar lærermangelen på alvor og som fortsetter å gjøre lærerne til lønnstapere år etter år, sier Handal.
Vil ha regjeringen på banen
Også Mental Helse Ungdom advarer om konsekvensene av lærerstreiken. De krever at regjeringen griper inn. – Disse unge menneskene har vært gjennom to år med pandemi, og det har vært vanskelig for mange. Nå kommer lærerstreiken på toppen, og vi vet at fravær fra skolen har vært skadelig for de unge, sier kommunikasjonssjef Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom til NTB.
– Vårt utgangspunkt er at Helsetilsynet må inn å vurdere om streiken utgjør en fare for liv og helse hos elevene, og da mener vi at det er grunnlag for tvungen lønnsnemnd, sier Lorentsson.
Helsetilsynet opplyser imidlertid til NTB at lærerstreiken ikke påvirker deres arbeid om å føre tilsyn med om helsetjenesten kan levere forsvarlige tjenester i forbindelse med streik.
– Det er å ha på seg skylapper. Hvis ikke helsetilstanden til barn og unge engang er en vurdering for om streiken får fortsette, da må regjeringen på banen, sier Lorentsson.
– Altså, vi vil ikke at lærernes rett til å streike skal bli fratatt, men vår jobb er å passe på at elevenes mentale helse blir godt nok ivaretatt. Det er den ikke nå, sier han videre.
Les også: Rektor gir lærerne full støtte og ber KS få slutt på streiken
Fastlåst konflikt
Tirsdag morgen gikk ytterligere 3000 lærere ut i streik. Totalt streiker nå 6.500 lærere. Og ifølge riksmekler Mats Ruland er situasjonen fastlåst.
– Vi har hatt møte med partene i det siste. Men nå er situasjonen den at det ikke er planlagt ny megling, sa Ruland til VG mandag.
Samme dag arrangerte lærerorganisasjonen streikemarkering foran Stortinget.
Der holdt lederne for alle de tre lærerorganisasjonene Utdanningsforbundet, Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund appeller. Alle ba KS komme lærerne i møte med et lønnstilbud som kan bidra til å sikre rekrutteringen.
– Foreldre vil ha kvalifiserte lærere, elevene vil ha det, partiene vil ha det. Alle er enige i at nøkkelen til god undervisning er lærerutdanna lærere. Så hvor henter KS sin støtte fra? Er det rådmannsveldet som har tatt over? Og hvor er det blitt av politikerne? Nå trenger vi politikere som bryr seg. De kan ikke bare sitte å se på at KS devaluerer læreryrket, sa Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal.
(©NTB)