Ingvar streiket i nesten fire måneder i fjor:
– Jeg er klar for å ta på streikeskjorta igjen. Alltid.
Lærere reagerer kraftig på avgjørelsen i Rikslønnsnemnda. Ingvar Kjøl har klare forventninger til årets oppgjør.
Da lærerstreiken startet i slutten juni i fjor var det Gimle skole i Bergen som var første skole ut. Lærer Ingvar Kjøl var en av de 40 lærerne som ikledde seg streikeskjorta.
– Det føles riktig å streike nå. Vi streiker for en rettferdig og god sak, sa Kjøl til Utdanningsnytt den gangen.
Nå, etter at Rikslønnsnemnda kom med sin kjennelse fredag, kjenner han på skuffelse.
– Ja, men jeg kan dessverre ikke si jeg er overrasket, sier Kjøl.
– Hvis man ser på hva Rikslønnsnemnda har gjort tidligere, så går det nesten alltid i arbeidsgivers favør.
Får avtalen de streiket mot
Høstens lærerstreik varte i nesten fire måneder, før den endte med tvungen lønnsnemnd 27. september. Fredag kom Rikslønnsnemnda med sin kjennelse: Der fikk KS full gjennomslag.
«Hovedtariffavtalen i KS-tariffområde mellom KS og de øvrige arbeidstakerorganisasjonene i Unio gjøres gjeldende fra 27. september 2022 til 30. april 2024», heter det i avgjørelsen fra Rikslønnsnemnda.
Det betyr at lærerne får den tariffavtalen de streiket mot. Lærerne har overfor nemnda krevd at lønnsoppgjøret skulle få virkning fra 1. juni i fjor, men nemnda bestemte å følge prinsippet om at det gjelder fra streiken ble avsluttet. Det reagerer Utdanningsforbundets leder Steffen Handal og streikeleder ved Gimle skole, Synnøve Kirkebø, sterkt på.
– Når virkningstidspunktet settes til streikens avslutningsdato betyr det at våre medlemmer går glipp av ytterligere fem måneder de skulle hatt av fjorårets lønnsvekst, sier Handal.
Synnøve Kirkebø, er opprørt over nemndas avgjørelse.
– Det er uforståelig at de ikke kommer oss i møte
ved å gi tillegg fra 1.juni. Utrolig lite lurt av KS, og uforståelig av nemda. Det er sinne på huset her nå, sier hun.
Hennes kollega Ingvar Kjøl er tydelig i sin oppfordring til KS i det kommende lønnsoppgjøret.
– Det KS gjør fremover blir avgjørende
– Streiken i høst handlet vel så mye om å endre tankegangen rundt lønnsdannelsen for lærerne i fremtiden. Jeg vil si til KS at det er det de gjør fremover som vil bli avgjørende, sier han.
– KS kan ikke fortsette å la en så stor yrkesgruppe som lærerne stadig få dårligere lønnsutvikling enn andre. De må vise at de ønsker å beholde lærerne som er i skolen og at de tar rekruttering til læreryrket på alvor.
Da han sto streikevakt i høst opplevde han stor støtte blant folk. Og han er mer enn villig til å ta på seg streikeskjorta også i år.
– Det er jeg alltid, sier Kjøl.