19-åringen fra Nesodden
er første deltaker ut fra den modulbaserte opplæringen på Vestby videregående.
Hun gikk opp til praktisk eksamen med godt bestått i januar. Bare dager etter
var hun på plass bak ferskvaredisken på Meny på Tangen på Nesodden.
Annonse
– Hun var her i fire
ukers praksis i november. Hun trivdes her, og vi trivdes med henne, sier
butikksjef og kjøpmann Per Arne Finstad, som selv er ferskvarehandler i bunn og
absolutt fornøyd med å ha rekruttert Juliette Hveding til sitt lag av
fagarbeidere i ferskvaredisken.
I butikken lærer
Juliette om håndtering og salg av fisk, kjøtt og ost. Meny-kjeden legger vekt
på å ha gode ferskvareavdelinger med faglærte ansatte. Målet er at kundene skal
kunne få gode råd om maten de kjøper, fra de hvitkledde ferskvarehandlerne som står
bak disken. Juliette sier til Yrke at hun opplever å lære noe nytt på jobb hver
dag.
– Hva kan du om varene
du selger nå?
– Jeg kan vel en helt
moderat mengde. Men jeg lærer bit for bit, alle her er veldig hyggelige, og er
det noe jeg lurer på, så spør jeg om hjelp, sier hun.
Forventer spørsmål
–
Vi forventer at du stiller spørsmål, sier sjefen Per Arne med et smil.
– Du er flink allerede,
men det er mye å lære, understreker han og sier det er et krevende løp Juliette
nå skal igjennom før hun kan gå opp til fagprøven om to år.
Blant annet skal
Juliette levere inn flere oppgaver, så lærlingtiden er absolutt en læretid og
ikke bare et arbeidsløp.
Læreplanen preges av
sesongene, så 19-åringen skal igjennom mye kunnskap om kjøtt, fisk og ost før
hun kan ta den avgjørende fagprøven.
– Du valgte modulbasert
opplæring, hvorfor gjorde du det?
Ville fullføre
–
Jeg hadde allerede tatt et halvt år på en annen restaurantskole, og ønsket å
fullføre så raskt som mulig. Da jeg kom over tilbudet i Vestby, ble jeg veldig
glad. Jeg tok de modulene jeg manglet, på et halvt år, forklarer Juliette
Hveding til Yrke.
Hun sier hun begynte på
restaurant- og matfag på Vestby videregående den 1. september i fjor. Så tok hun
eksamen 23. januar. Et slikt løp kunne hun ikke tatt på noen annen skole.
– Men det passet meg at
det gikk fort.
Praksisplassen på Meny
Tangen skaffet hun selv, og hun er fornøyd med å ha kommet inn en kjede som
Meny og håper på jobb etter fagprøven. Det tror Per Arne Finstad absolutt vil
bli mulig.
– Vi passer på våre i
vårt system. Og det er absolutt behov for gode ferskvarehandlere, sier han og
fleiper med at han beholder de beste i egen butikk, så da satser han på å ha
Juliette på Nesodden i mange år fremover.
Annonse
Trivsel
–
Hva er det viktigste for deg på en arbeidsplass?
– Det er at jeg trives,
det er det absolutt viktigste, svarer Juliette.
Hun forteller at hun ble
bedt på julebord og tatt med i miljøet før hun begynte som lærling, og det var
noe hun satte veldig pris på. Hun opplever miljøet i butikken som et åpent og
inkluderende miljø, noe som også gjør at det er mulig å stille spørsmål uten å
føle seg dum. Dermed lærer hun seg noe nytt hver arbeidsdag.
– Men hvordan var
skolegangen på den modulbaserte opplæringen?
– Jeg trivdes der også,
men jeg trives enda bedre med å jobbe. Det var jo også derfor jeg valgte den
utdanningen, fordi jeg kunne gå opp tidlig til eksamen og komme raskt ut i
lære, sier hun.
– Og hvor tror du at du
er om noen år?
– Da er jeg
ferskvarehandler, og det kan godt hende jeg er her, sier hun.
Per Arne Finstad minner
om at det er mange karriereveier i en butikk, og ikke minst i en kjede.
– Her går det an å starte som ferskvarehandler,
avansere til avdelingssjef, ferskvaresjef og butikksjef. Så det er mange
karriereveier i vår bransje, sier han