Tim (25) står for service, melk og klemmer ved Marienlyst skole
– Jeg er ikke sjenert, men jeg er blyg, forteller Tim Lunaas Heggelund. Det skulle man ikke tro der han hilser på sin vei gjennom Marienlyst skole i Oslo.
Tre dager i uka møter 25-åringen til jobben på Marienlyst skole, i god tid før arbeidsdagen starter. Her er han ansatt som servicemedarbeider gjennom stiftelsen «Helt med». I to år har han hatt ansvaret for melkeutdeling, blomstervanning og rydding ved skolen. Det er midt i blinken for Tim.
– Jeg trives veldig godt her. Alle kollegaene mine er så hyggelige, sier han.
– Er det noe du ikke liker?
– Høye stemmer. Det har jeg ikke opplevd her, men en gang var det noen som snakket veldig høyt utenfor der jeg bor. Det likte jeg ikke, sier han.
Når Tim hilser på meg, legger han samtidig den andre hånden på skulderen min og ser meg rett inn i øynene.
– Hei, jeg heter Tim, jeg har Downs, sier han.
Noe særlig mer prat har han ikke tid til.
– Sprer glede
Tim vil straks begynne med dagens første oppgave, slik han pleier. Tim liker rutiner. Men det skal vise seg at han fint klarer å fortelle mens han deler ut melk i klasserommene.
Nede på kjøla blir tralla med de små kartongene trillet ut. Tim leder an. Ved første klasseromsdør sjekker han om han kan skimte noen gjennom glasset. Deretter knakker han på. Når ingen svarer, låser han seg inn, setter igjen posen og låser etter seg igjen. Ved neste dør er det noen som svarer.
– Kom inn, lyder det innenfra.
Tim åpner døren forsiktig og setter posen innenfor.
– Hei, Tim! Hei, Tim! Hei, Tim!
Han hilser blidt tilbake til elever og lærer. Det blir noen klemmer også.
– Det er koselig, sier Tim.
Kontaktperson på skolen for Tim er avdelingsleder Nina Løvås. Hun skryter av jobben han gjør.
– Tim har mye å si for miljøet her. Han er så blid3 og hyggelig at alle blir glade når de møter ham. Alle skulle hatt en Tim på sin arbeidsplass, sier Nina.
Tilbud for utviklingshemmede
Stiftelsen «Helt med» ble nylig kåret til «Årets sosiale entreprenør» av investeringsselskapet Ferd, og statsministeren nevnte dem i sin nyttårstale. En av jobbspesialistene i «Helt med» er Kenan Hadzijusufovic, som blant annet har ansvaret for å følge opp Tim.
– Vi gjør det mulig for personer med utviklingshemming å komme ut i jobb. Ett av kravene for å komme med, er at man har uføretrygd. De får lønn for jobben de gjør, som er 20 prosent av tariff. De skal heller ikke ta jobben fra noen, forteller Hadzijusufovic.
De første fire ukene er det «Helt med» som lønner kandidatene, slik at begge parter får se om det fungerer. Etter det er det en fast kontrakt.
– Her kjenner jo alle Tim, han har jo en fantastisk utstråling. Vi har et fint samarbeid med skolen og Oslo kommune. Selv om vi har skapt mange arbeidsplasser, har vi behov for flere, sier Hadzijusufovic.
Les også: – Oslo-barnehagene bør få flere kjøkkenassistenter i tilrettelagte stillinger
Varierte oppgaver
I tillegg til å dele ut melk gjør Tim også andre arbeidsoppgaver, som å vanne blomster, rydde i gjenglemt tøy og sette på plass bøker på biblioteket.
– Jeg trives veldig godt her og hjemme, sier 25-åringen og røper at han har kjæreste.
– Vi har vært kjærester i seks år. Hun er min beste venn også. Jeg er litt sjalu og må lære meg å dele oppmerksomheten hennes med flere.
Han har en fast rute gjennom arbeidsdagen, etasje for etasje. Utenfor ett klasserom vinker han i vinduet.
– De liker at jeg vinker, det er en av favorittklassene mine.
Tim er en naturlig del av kollegiet, og lunsjpausen blir tilbrakt med de andre ansatte ved skolen.
– Tim er viktig både for de ansatte og elevene, sier rektor Knut Erik Brændvang.
Rektor poengterer at Tim har vært på intervju for å få jobben og at han er en arbeidstaker med sine arbeidsoppgaver på lik linje med andre ansatte.
– Han er her for å gjøre en jobb og skal ha samme respekt som alle andre som er på skolen her. Det er en berikelse å ha ham her. Han er alltid blid og åpen på egne følelser. Det er fint å vise elevene at alle kan bidra på sitt vis. Her ved skolen skal alle med, sier Brændvang.
– Det er ingen som har hørt at Tim har noe å klage over. Er det kanskje fordi han er blyg?
– Jeg er jo ikke sjenert. Jeg liker å snakke med alle, men jeg liker ikke å være den eneste som snakker når det er mange til stede og alle ser på meg. Da blir jeg blyg, forklarer Tim.