Barnehagelærer Heidi Moreno.

– Foreldre overlater for mye av oppdragelsen til barnehagen

Det mener barnehagelærer Heidi Moreno. Hun jobber for at foreldre skal ta tilbake oppdragerrollen.

Publisert Sist oppdatert

– Foreldre har store krav til barnehagen, og jeg kjemper jeg for at foreldre skal ta tilbake mye av oppdragerrollen og ikke lesse alt over på oss som jobber i barnehagen, sier Heidi Moreno. 

Hun er pedagogisk leder i Bekkelaget kirkes barnehage i Oslo og har 30 års erfaring fra ulike barnehager.

Moreno sier at hun opplever at dagens foreldre har stor tiltro til barnehageansatte og ser på dem som viktige deltakere i oppdragelsen og utviklingen av barna. Men, sier hun, ansatte bruker mye tid på oppgaver hun mener foreldrene må ta større ansvar for. 

Hun sier at ansatte må lære barn normal høflighet, blant annet det å ta vare på ting. De opplever at bøker blir revet i og tråkket på. Brikker til brettspill og puslespill blir borte, møbler og leker ødelagt. 

– Vi bruker mye tid på å reparere ting, sier Moreno. 

Hun forteller at mye av tiden til de ansatte går til å veilede enkeltbarn, tid som tidligere ble brukt til aktiviteter, lek og samspill for flere.

– Foreldrene må vise barna hva slags forventninger de har til barna når de er sammen i et fellesskap. En del strever med å lytte og vente på tur, sier Moreno.

Tidligere hørte hun også ofte at barn som var harmoniske i barnehagen, kunne være eksplosive hjemme. Hjemmet var det trygge stedet, der de fikk ut frustrasjon.

– I dag er barna så stor del av dagen i barnehagen at den har blitt den trygge basen, og barna reagerer med følelser slik de tidligere gjorde mest hjemme. 

Stress og dårlig tid

Moreno peker på at vi lever i et samfunn der barn ikke får mulighet til å kjede seg.

– Samlingsstunden skal ha høy underholdningsverdi for å unngå at barn tuller og ødelegger for de andre, sier barnehagelæreren.

Mange barn har det travelt ved matbordet, tøyser i garderoben, krangler om leker og avbryter hverandre, forteller hun.

Moreno opplever også at mange barn og foreldre er mindre høflige i hverdagen enn før. Hun tror det handler mye om stress og dårlig tid.

– Mange foreldre er hyggelige og imøtekommende. De som hilser og tar seg tid til å slå av en liten prat, får automatisk høflige barn. Foreldre som overser ansatte, og lar være å hilse, får ofte barn som er mindre høflige, sier hun.

– Vanskeligere å få barn til å lytte

Moreno mener mange av dagens foreldre er raske til å oppfylle barnas ønsker og behov.

– Vi gikk en liten tur i skogen og droppet drikkeflasker. Tidligere opplevde vi at barnet ville ha akseptert at det ikke var mulig å få tak i vann i skogen, mens mange av dagens barn i større grad forventer at behovet deres skal oppfylles her og nå. 

Hun peker på at dagens foreldre er mindre sammen med barna, fordi barnehage og fritidsaktiviteter fyller mye av hverdagen. Derfor tror hun barnehagen ofte blir stedet barna lærer sosiale ferdigheter.

– Gjennom tretti år har det gått fint å overlevere barnegruppa til museets ansatte når barnehagen besøker kulturinstitusjoner, men det er vanskeligere i dag å få barn til å lytte til og respektere voksne de ikke kjenner fra før, sier Moreno.

 Oppfordrer til samarbeid

Tor Eirik Toft Rasmussen er leder for Foreldreutvalget for barnehager (FUB). – Mange foreldre gjør en fantastisk jobb med å oppdra barna sine, men i de tilfellene barnehagen tenker at et barn oppfører seg utfordrende og ødelegger for fellesskapet, er det viktig at ansatte tar det opp med barnas foreldre på en konstruktiv måte, sier Tor Eirik Toft Rasmussen, leder for Foreldreutvalget for barnehager (FUB).

Han håper ansatte som opplever uakseptabel oppførsel har en dialog med foreldrene.

Leder Tor Eirik Toft Rasmussen i Foreldreutvalget for Barnehager (FUB).

FUB ønsker at barnehagene skal bruke foreldremøter til å jobbe sammen med foreldrene om foreldrerollen, oppdragelse, grensesetting og vennskap.

– De fleste ønsker å ha barn som fungerer godt sammen med andre barn, sier Rasmussen. Han sier FUB for det meste hører foreldreperspektivet.

 – Vi har ikke noe grunnlag for å tvile på at det som kommer fram her stemmer. Som foreldre er vi nødt til å ta slike signaler på alvor. Vi har ansvaret for oppdragelsen av eget barn, sier han.

Påvirket av influensere

Psykolog Ane Nærde har et klart inntrykk av at det er større utfordringer knyttet til utagerende adferd i barnehagen i dag sammenlignet med tidligere. Hun er forsker ved Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge (NUBU) og forsker på barns sosiale utvikling.

Psykolog Ane Nærde.

– De ansatte blir tvunget til å ta over deler av oppdragerrollen dersom barna ikke fungerer i barnehagen, sier Nærde. Hun tror årsakene er sammensatte. Dagens foreldre er travle og skal prestere på mange arenaer.

– Mange foreldre har kanskje verken tid eller ork til å ta kampene hjemme? påpeker Nærde. Samfunnet er også preget av individualisme og det å selge seg selv.

– Influenserne og sosiale medier viser oss at det er lov å være brautende og skille seg ut, sier Nærde. Psykologen sier det er et paradoks at foreldre aldri har vært så på barna sine som i dag – og samtidig stoler mye mindre på seg selv.

– Å ha barn er blitt et prosjekt, og mange foreldre er redde for å gjøre feil. Mitt råd er å organisere mindre. Familier trenger tid sammen, sier Nærde.



Powered by Labrador CMS