Da fotballtalentet Gorm fikk prolaps la han om på utdanningsplanene

For Gorm Kolberg Olsen er det en nødvendighet å kunne være i aktivitet ute.

Publisert Sist oppdatert

Derfor passer ordningen fagbrev på jobb akkurat ham så godt, sier han.

Han håper på å ta fagbrev som anleggsgartner om et knapt års tid. Snuoperasjonen i Gorms liv, begynte med en proplaps, og dermed skiftet også planene hans for egen utdanning totalt retning.

– Fagbrev på jobb er en veldig fleksibel ordning som passer meg helt utmerket. Og jeg er veldig fornøyd med hjelpen jeg får fra arbeidsgiveren min og fra opplæringskontoret. Hvis jeg måtte ha begynt på videregående igjen for å bli lærling, da tror jeg heller at jeg ville ha blitt student et sted, forteller Gorm Kolberg Olsen som nå har tre års opplæring i anleggsfaget bak seg. 

 Tilfeldigheter

Opplæringen skjer på ulike steder i Fredrikstad. Arbeidsgiveren er Gaards -Service i Fredrikstad, en bedrift som utfører vaktmestertjenester som feiing, gressklipping, snøbrøyting og reparasjoner, samt utvendig renhold.

– I løpet av uka er det en veldig variasjon i arbeidsoppgaver på ulike steder. Det jeg liker aller best med denne jobben er planlegging av nyanlegg, det synes jeg er mest spennende, sier Gorm som egentlig hadde helt andre planer etter videregående skole i hjembyen Fredrikstad. 

– Jeg spilte fotball og gikk på idrettsfag, og hadde planer om å studere ved et college i USA hvor jeg kunne drive med fotball. Så fikk jeg en prolaps, da forsvant også motivasjonen min for fotball. Etter videregående lette jeg etter en jobb. Onkelen min jobbet som vaktmester hos Gaards Service og spurte meg om jeg kunne spyle. Det var i juni 2021. Så snakket han med sjefen sin på en lørdag, og på mandag var jeg i gang med en sommerjobb i bedriften.

 Sjefen kom med et tilbud

Det som først var en sommerjobb, skulle snart vise seg å bli noe mer varig. Gorm fikk snart en åtti prosent vikarstilling. Og i oktober 2022 fikk han fast jobb. 

Etter å ha gitt opp drømmen om å komme inn på college, søkte han seg derimot inn på et forkurs for ingeniørfag i Ålesund. Dessverre hadde han ikke nok poeng for å komme inn. Sjefen på jobben ble informert om planen, og han lurte på om ikke Gorm i stedet kunne tenke seg å bli lærling i anleggsgartner-faget. Da slo han til på det tilbudet.

Fagbrev på jobb

* Fagbrev på jobb er en ordning for voksne som er i et arbeidsforhold. Voksne får her mulighet til å få fag- eller svennebrev på grunnlag av allsidig praksis, realkompetansevurdering og opplæring kombinert med veiledet praksis i vanlig arbeid.

* Ordningen stiller samme krav til kompetanse i faget, og til gjennomføring av eksamener og fag- og svenneprøven, som for lærlinger og praksiskandidater.

* Ordningen gjelder i utgangspunktet for alle lærefag.

(Kilde: Udir)

– Jeg visste ikke om ordningen med fagbrev på jobb. Så jeg tok kontakt med OKViken (Opplæringskontor for offentlig og privat sektor) og fikk vite at jeg trengte 1700 timer praksis for ikke å begynne på videregående igjen, sier Gorm. 

– Jeg sjekket med jobben og fant ut at jeg allerede hadde 1900 timer, altså langt over kravet. Jeg fikk også avskrevet et halvt år siden jeg var ferdig med treårig videregående fra før, dermed ble opplæringstiden tre og et halvt år. Så fikk jeg en faglig veileder hos Gaards Service og var i gang. 

Etter at kontrakten var inngått, fikk han først én faglig veiledersamtale i måneden. De siste månedene har han også fått halvannen time hver uke til å lese teori. Snart må han ta en obligatorisk privatisteksamen i anleggsgartnerfaget, og den må han bestå før han melder seg opp til fagprøven.

 Videre jobb

Gorm har ikke tenkt å gi seg med fagbrevet neste år, han tenker videre. Kanskje ta en bachelor som landskapsingeniør ved NMBU på Ås. Et studium han veit han kan kombinere med jobben han har. En jobb han trives veldig godt i.

– Jeg er veldig glad i å holde på ute. En vanlig kontorjobb hadde ikke fungert for meg, da måtte jeg i så fall ha kombinert den med å være ute, sier Gorm.

– Gorm hadde et ønske om å gå i denne retningen, bli anleggsgartner, og da ville vi støtte han i det og gi han muligheten til å ta fagbrev på jobb. Han er en flink fyr og fagbrev på jobb gjør han bare enda bedre kvalifisert. Gaards – Service har blitt en del av konsernet PHM Group Norway og derfor har Gorm mange muligheter framover hos oss, hvis han også skulle velge videre studier ved NMBU, sier daglig leder Rino Skaug.

 Opplæringskontorets ansvar

Fagbrev på jobb er for de som allerede er ansatt i en bedrift uten formell kompetanse. De som tar fagbrev på jobb har sin ordinære lønn under hele læreløpet og beholder jobben i bedriften etter endt fagbrev, mens en ordinær lærling kun er midlertidig ansatt uten krav om videre ansettelse, med lærlinglønn.  

– Men den praktiske opplæringen, fagprøve og så videre, er helt likt, forklarer rådgiver Hanne Johnsen i opplæringskontoret OKViken. 

Det er de som følger opp alle lærlingene og kontrollerer at de får opplæringen de har krav på i henhold til læreplanen i faget. 

– Alle våre lærlinger og bedrifter har tilgang til et digitalt verktøy som heter OLKWeb som kvalitetssikrer blant annet dokumentasjon, internplaner, underveis- og halvårsvurderinger, samt diverse verktøy for opplæring og kursing/info. Vi arrangerer også kurs for faglig ledere og instruktører, samt infomøter ved oppstart og før fagprøve for lærling. I tillegg er vi et serviceorgan for både bedrift og lærling som ved behov henviser til ulike instanser som PPT. Og vi søker blant annet om tilrettelegging under læretid og under fagprøve, ved behov. Vi melder også opp lærlingen til fagprøven, sier Johnsen.

Stort sett alle fullfører

– Stiller fagbrev på jobb strengere krav til lærlingen om selvstendig tilegnelse av teori, enn et ordinært lærlingeløp?

– Lærling i fagbrev på jobb må avlegge tverrfaglig eksamen i faget som privatist. Det er ingen krav til å ha bestått fellesfag i denne ordningen, men lærlingen har selv ansvar for tilegnelse av kompetanse i programfaget. Enkelte bedrifter kjøper plass til sine lærlinger i teoriforberedende kurs av for eksempel AOF.

Hun legger til at erfaringene så langt med de som har tatt fagbrev på jobb, kun har vært positive. 

– Det skyldes nok at fagbrev på jobb-lærlinger som regel har mer erfaring, med minimum ett års kompetanse i bunn. De fleste er voksne og har med dette tatt bevisste valg om yrkesvei. Det er selvfølgelig alltid en risiko for at ikke alle består, men det er høy andel av beståtte fagbrev generelt. Stort sett alle som tar fagbrev på jobb fullfører læretiden og meldes opp til fagprøven. Per nå er det 27 løpende fagbrev på jobb kontrakter i Østfold i ulike fag, sier Johnsen.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS