Arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning, ABLU, er populært, men Høyre mener det kan bli enda enklere for ufaglærte i barnehagen å studere.

Vil gjøre det enklere for ansatte i barnehagene å ta utdanningen mens de jobber

Men regjeringen ser ikke behovet for å la studentene ta hele praksisen der de allerede jobber. 

Publisert Sist oppdatert

Det er Høyre som ønsker å la barnehagelærerstudenter som følger ABLU-løpet, ta hele praksisen der de allerede jobber. 

 – I år igjen ser vi at søkertallene til barnehagelærerutdanningen er lav. Det er en krise, men også en samfunnsutfordring at så få vil bli barnehagelærere, sier Høyres barnehagepolitiske talsperson, Kari-Anne Jønnes. 

Over hele landet er det ledige studieplasser på barnehagelærerutdanningen, og Høyre mener regjeringen må komme med flere tiltak for å sikre at barnehagene får ansatte med barnehagelærerutdanning. 

– Det holder ikke å komme med nok en rekrutteringskampanje, mener Jønnes.

 Vil la flere ta utdanning mens de jobber 

Høyre mener flere av dem som jobber i barnehage i dag, uten utdanning, må få lagt til rette sånn at de kan både studere og jobbe samtidig gjennom arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning (ABLU).

Fakta: Arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning (ABLU)

ABLU er et tiltak som skal heve kompetansen for personalet som allerede arbeider i en barnehage, og som skal gi tilgang til flere barnehagelærere.

ABLU er tilrettelagt for assistenter og barne- og ungdomsarbeidere som ønsker å utdanne seg til barnehagelærere.

ABLU er organisert som en deltidsutdanning over fire år med et omfang på 180 studiepoeng.

ABLU bidrar til å kombinere jobb og studier, og det er en forutsetning at studenten arbeider i en barnehage under studiet. Barnehagen inngår dermed som læringsarena, og det er et tett samarbeid mellom utdanningsinstitusjon og praksisfelt.

– Det vil åpenbart styrke barnehagene, og heve status og kvaliteten. Problemet er at kravene på ABLU om at store deler av praksisen må tas utenfor barnehagen man jobber i i dag, gjør det svært vanskelig for mange, sier Jønnes. 

Det mener Høyre er unødvendig.  

– Vi mener at det må være mulig å gjennomføre mer av praksisen i barnehagen man allerede jobber i. Dessverre har regjeringen vært lite villige til å gjøre grep her.  

Hos regjeringen er svaret at de er enig i at det å utdanne barnehagelærere som allerede jobber i barnehagen er lurt. 

– Vi vet at ABLU bidrar til å rekruttere flere studenter, at studiet har høy fullføringsprosent og at barnehagelærere som har tatt denne utdanningen  i større grad blir værende i yrket. Regjeringen har derfor styrket kapasiteten og bevilget 20 millioner kroner ekstra i 2024 for å øke antall studieplasser, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet Synnøve Mjeldheim Skaar (Ap). 

Stor etterspørsel

Men likevel vil ikke regjeirngen ikke gjøre det enda enklere å ta utdanningen ved å kutte kravet om praksis i flere barnehager. 

– For enkelte kan det være krevende at deler av praksis for ABLU -studenter skal gjennomføres i andre barnehager enn den studenten jobber, men vi er ikke kjent med at det er en stor utfordring. Det er viktig for kvaliteten på studiet at studenten får erfaring og veiledning ved andre arbeidsplasser enn sin egen, sier Skaar. 

Myndighetene har opplevd stor etterspørsel etter flere ABLU- plasser både fra lærerutdanningsinstitusjonene og barnehagesektoren, og statssekretær Synnøve Mjeldheim Skaar opplyser at ordningen skal bli videreført i 2025. 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS