I forrige måned demonstrerte unge for transrettigheter utenfor Utahs Capitol-bygning i Salt Lake City – etter at en føderal regel om beskyttelse for LHBTQ-studenter ble blokkert i delstaten.

Forbyr 13 bøker på skolebibliotekene i Utah

Den amerikanske delstaten Utah har forbudt en liste på 13 bøker i blant annet skolebibliotek – deriblant titler av Margaret Atwood.

Publisert

Atwoods 2003-roman «Oryx og Krake» og Instagram-kjente Rupi Kaurs debutbok «Melk og honning», Judy Blume-klassikeren «Forever» og Sarah J. Maas «Glasstronen»-serie er blant de nå forbudte bøkene i alle offentlige skolebibliotek og klasserom.

Dette er ifølge The Guardian første gang en amerikansk delstat har forbudt en slik bokliste over hele staten.

– Det er en mørk dag for friheten til å lese i Utah, sier Kasey Meehan, som leder PEN America Freedom to Read-program. Hun hevder listen over forbudte boktitler «vil påtvinge skolene et dystopisk sensurregime». De er nå pålagt ved lov å fjerne bøkene.

12 av de 13 nå forbudte bøkene er skrevet av kvinner. En ny, statlig lov trådte i kraft i Utah 1. juli og gir anledning til å bannlyse bøker man mener har «pornografisk eller uanstendig materiale».

(©NTB)

Powered by Labrador CMS