Victoria tok et drastisk valg midt i utdanningen 

Victoria (24) sluttet midt i sykepleierutdanningen. Nå er hun fireårslærling for å bli telekommunikasjonsmontør.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg hadde kanskje ikke turt å ta et så drastisk valg hvis jeg ikke allerede hadde fagbrev som helsefagarbeider. Med det i bunnen vet jeg at jeg alltid vil få jobb, sier Victoria Raasok.

– Men jeg trives kjempegodt med telekommunikasjon, og satser på jobb i denne bransjen etter å ha tatt fagbrevet om tre år.

Kvalitet

 Yrke treffer Victoria og daglig leder i bedriften Nokab (Norsk Kabel-TV AS), Per Runar Furuseth, i bedriftens lokaler i Nittedal. Furuseth forteller at de er opptatt av å skape et godt sted å jobbe, og mener det er en fordel å få inn kvinner i et ellers mannsdominert yrke.

– Personligheten er viktigere enn tidligere erfaring. Vi prøver å ansette lærlinger som har et genuint ønske om å lære for å bli skikkelig gode i faget. Vi legger vekt på selvstendighet, evnen til å ta ansvar og væremåte overfor kunder, sier Furuseth.

– For privatkunder kan det være katastrofe hvis for eksempel tv-en ikke virker. Ofte kan vi stå i situasjoner som ikke er helt ulike de helsefagarbeidere møter i sin jobb.

Furuseth forteller at Nokab har 16 ansatte og er en lokal leverandør av tv-/strømmetjenester, fiber og bredbånd. De er med fra grøfter graves til utstyr er installert og fungerer hos kunden. Å levere kvalitet til fornøyde kunder er målet.

– Jobben vår regnes som samfunnskritisk, så vi var på jobb også da Norge stengte ned under pandemien, sier Furuseth.

– Svikter kommunikasjonssystemene, svikter mye annet også.

Alltid vært handy

Victoria er oppvokst på gård, og vant til praktisk arbeid. Hun bor fortsatt hjemme hos mor på Fetsund sammen med sine to hunder.

– Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har alltid sett for meg en jobb i helsevesenet, sier Victoria, som har mange venner som er sykepleiere.

Når det kommer nye kunder, eller kunder skal fra HFC over til FTTH, må Victoria i skapet og sette på signaler. Hovedsentralene er helt avgjørende for gode signaler til sluttkundene.

– Heldigvis valgte jeg å lytte til mage-følelsen midt i andre år på sykepleierstudiet. Jeg kjente null motivasjon og følte at jeg ikke hadde noe positivt å bidra med.

Victoria fikk permisjon fra studiet, men fortsatte i jobben hun hadde i en omsorgsbolig, i tillegg til at hun jobbet på kommunens koronastasjon.

Hun gjorde en skikkelig innsats for å finne ut hvilken type jobb som kunne passe, var blant annet på karriereveiledning hos Viken fylkeskommune og tok mange interessetester. Hun var innom tanken på flere praktiske yrker, men fant ikke noe spesifikt hun ville.

Gjennom moren til en venninne ble hun tipset om telekomyrket, som hun aldri hadde hørt om.

– Da jeg leste om det, ble jeg ivrig, dette var en jobb som hørtes artig ut, sier Victoria.

– På OTDE fikk jeg hjelp til å sende søknader til tre bedrifter. Alle kom med positive tilbakemeldinger, men det var Nokab som tok kontakt allerede dagen etter jeg sendte søknaden.

Oppfølging

– Vi opplever at flere ønsker å bytte yrkesretning eller bygge på den yrkesretningen de allerede har. Enten at de starter som lærlinger i voksen alder, eller at de benytter seg av praksiskandidatordningen, sier rådgiver Marianne Finstad ved stiftelsen opplæringskontoret for tele, data og elektro (OTDE).

– Årsaken er veldig individuell. Noen velger å ta et fagbrev som er nært beslektet det de allerede har, for å få en bredere kompetanse. Andre fordi de ønsker en helt ny retning innenfor arbeidslivet.

Finstad forteller at Victoria skal være med på et teorikurs hos OTDE, dette startet hun på i desember 2023, hun skal gå på samlinger frem til hun skal ta tverrfaglig vg2 eksamen i mai 2024. Etter dette skal hun være med på restteorikurs rettet mot vg3-eksamen. Her vil hun få opplæring i alle kompetansemålene for telekommunikasjonsmontørfaget, både teoretisk og praktisk.

– Vi har oppfølging med våre lærlinger cirka hver fjerde måned, og mulighet til å gi ekstra opplæring dersom det er behov for det, forklarer rådgiveren.

Trivdes med en gang

DETTE ER OTDE

Stiftelsen opplæringskontoret for tele, data og elektro ble startet i 1999. I begynnelsen dekket de telekommunikasjonsmontør-, IKT-, service- og dataelektronikerfaget. I 2012 fikk de også med seg elektrikerfaget og kontor- og administrasjonsfaget.

OTDE er registrert som opplæringskontor i Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold.

KILDE: OTDE.NO

– Alt gikk kjempefort, jeg ble innkalt til intervju, og etter et par uker hadde jeg skrevet kontrakt og begynt som lærling i Nokab, sier Victoria, og forteller om en veldig fin velkomst og gode kolleger hele veien.

– Jeg sa opp de to jobbene i helsevesenet, og satser nå alt på å lære mest mulig innen alle felt i løpet av de fire årene jeg er lærling her.

Teoriundervisningen foregår på OTDE, og Victoria synes det er greit å vite at hun har fire år på seg, slik at hun slipper stress. Nå gleder hun seg til å gå på jobben hver dag.

– Victoria er nøyaktig i arbeidet, og hun bidrar med det lille ekstra til arbeidsmiljøet. Hun møter tidlig på jobb, og gjør sitt til at pauserommet ser hyggelig ut. Det er også ryddig etter Victoria, uansett hvilken firmabil hun bruker, sier Per Runar Furuseth.

Snart får Victoria sin egen firmabil, det ser hun frem til. Arbeidet krever pinlig nøyaktighet og en stø hånd, og firmabilene er utstyrt med stol og arbeidsbenk. På den måten kan telekommunikasjonsmontørene reise ut og jobbe uansett vær.

Victoria mener det beste med hennes nye yrke er de varierte arbeidsoppgavene. Det verste er å jobbe ute i dårlig vær.

– Hvor er du om ti år, tror du?

– Da håper jeg at jeg er en dyktig telekommunikasjonsmontør i fast jobb.

 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS