skolelei

Stavanger-skolene får penger for å hjelpe skoletrøtte elever

Mandag bevilget kommunestyret i Stavanger 1 million kroner for at skolene kan jobbe med å øke motivasjonen hos skoletrøtte elever. Mer penger kommer etter planen i desember.

Publisert

– Vi har lenge visst at motivasjonen på ungdomsskolen daler, men det bekymrer meg at det kan se ut til at motivasjonen daler allerede på mellomtrinnet. Det er alvorlig, sier nestleder i oppvekstutvalget, Ingvild Sørensen (MDG) til Utdanningsnytt.

Hun har foreslått en skolepakke for motivasjon, og forslaget ble enstemmig vedtatt i oppvekstutvalget i forrige uke. Mandag denne uka fulgte kommunestyret opp med å bevilge en million kroner som skal være tilgjengelig slik at skolene kan søke om midler så snart som mulig.

– Bakgrunnen for dette er en kvalitets- og utviklingsmelding fra skolene. Der kommer det fram at elevundersøkelsen viser at motivasjonen daler. Og den dalende motivasjonen på mellomtrinnet er spesielt bekymringsfullt, sier Sørensen.

I forrige uke fikk oppvekstutvalget en sak om motivasjon, der mange skoler hadde gitt sine innspill til tiltak.

– Vi fikk tilbakemelding om at skolene ønsker mulighet til mer variasjon, elevene ønsker å være mer i aktivitet, de ønsker en mer praktisk skole og de vil være mer ute i naturen. Elevene sier også at de trenger å vite hvorfor de gjør det de gjør på skolen, sier Sørensen.

Nå ber politikerne skolene, elevene og foreldrene om hjelp til å lage felles tiltak for hvordan skolene kan jobbe med skolemotivasjon.

– Kall det gjerne en Stavanger-pakke for skolemotivasjon. Det er de som kjenner feltet som skal utvikle denne pakken; det er lærere, tillitsvalgte, skoleledelse, elever og foreldre, sier hun.

Målet for arbeidet er at skolene skal ha en felles tiltakspakke når de skal jobbe med skolemotivasjon.

–Skolene må være aktive i dette. Dette er et arbeid som må eies av skolene selv.

– Hva ser du for deg konkret?

– Mye av dette resonnerer med MDGs politikk: Mer praktisk og variert undervisning, mer kunst og håndverk, elevene må få være mer ute og få mer fysisk aktivitet. Dette går også igjen i det skolene sier hva som trengs. Men vi har tillit til skolene, at de vet hvor skoen trykker.

– Kan skolene søke om penger for å ansette lærere?

– Dette er ikke driftsmidler, men man kan kanskje tenke seg at det går an å søke om midler for å øke lærertettheten i en periode, i forbindelse med et prosjekt. Det er skolesjefen som skal finne en måte å gjøre dette på, men jeg ser for meg en søknadsprosess. Skolene må ha et prosjekt eller noe konkret når de søker. For eksempel utstyr til å drive uteskole eller til en spesiell aktivitet, sier hun

I desember kommer handlings- og økonomiplanen. Da følger det trolig med mer penger til prosjektet.

Powered by Labrador CMS