Setter av en milliard til forskning på kunstig intelligens
Regjeringen satser på forskning på kunstig intelligens og digital sikkerhet.
– Bør Norge forske på kunstig intelligens?
Det spørsmålet hadde statsminister Jonas Gahr Støre stilt Chatgpt torsdag morgen.
Svaret var et soleklart ja. Men selv chat-boten understreket at man er avhengig av godt samarbeid og regulering om man skal lykkes – en perfekt introduksjon til regjeringens forskningssatsing som Støre og forskningsminister Sandra Borch så la frem.
De kunne fortelle at regjeringen nå forplikter seg nå til å bruke 1 milliard kroner på forskning på kunstig intelligens de neste fem årene.
– Målet er å bidra til at vi kan være et teknologipositivt samfunn, med høy digital kompetanse og god sikkerhet. Vi må lage verktøy som er til nytte for folk. Der den menneskelige intelligensen har styringen på den kunstige, sa Støre.
– Vi må gå inn i dette med nysgjerrighet, men også berettiget uro. Ikke en uro som lammer oss, men som motiverer oss til å gjøre ting på riktig måte.
Tre hovedspor
Regjeringen satsing skal involvere mange fagområder. Målet er å utvikle teknologien fremover, men også å forstå konsekvensen av denne teknologien.
Satsingen har tre hovedspor:
- Utvikling av digital teknologi. Stikkord er knstig intelligens, kvanteteknologi og digitale sikkerhet.
- Konsekvenser av kunstig intelligens. Sentrale temaer er demokrati, etikk, tillit, rettssikkerhet, økonomi, lovregulering, personvern, læring, kunst og kultur.
- Og næringslivet. Hvordan kunstig intelligens kan brukes for å utvikle nytt og eksisterende næringsliv.
– Kunstig intelligens er fremtiden. Det er det ingen tvil om. Men det er utfordringer knyttet til kunstig intelligens, knyttet til digital sikkerhet som vi må forsikre oss om i denne satsingen. Jeg gleder meg til å se resultatet av forskningen, sa forskningsminister Sandra Borch.
– Norge er et av de mest digitaliserte landene i verden, og vi har et unikt utgangspunkt for å lykkes. Men vi trenger mer forskning, mer innovasjon og mer kompetanse for å få tatt i bruk de nye teknologiene, sa Borch.