Illustrasjonsbilde, fra Kristiansund videregående skole

Vil opprette nasjonalt senter for yrkesfag i Molde

Regjeringen vil opprette nasjonalt senter for yrkesfag. Senteret skal legges til Molde.

Publisert

Diskusjonen om opprettelsen av nasjonalt senter for yrkesfag, har gått i flere år. Nå vil regjeringen bevilge 10 millioner kroner i 2025 til å starte etableringen av et eget senter for yrkesfag.

– Norge trenger flere fagarbeidere som kan løse utfordringene vi står overfor. Da må vi ha yrkesfaglige utdanninger som er tilpasset behovene i arbeidslivet, og som gir den enkelte muligheter, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i en pressemelding.

Styrke kvaliteten 

Nyheten om bevilgning og lokalisering kom da regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett. Regjeringen vil bruke 5 millioner i 2025 på etablere driften av det nye senteret, og 5 millioner kroner til å sette i gang forsknings- og utviklingsprosjekt ved nasjonalt senter for yrkesfag.

Ifølge kunnskapsministeren er det viktig at vi skaffer oss mer kunnskap om hva som skal til for å styrke kvaliteten på norske yrkesfag. Hun viser til at rekordmange unge søker seg til de yrkesfaglige programmene, og at yrkesfag gir hver enkelt store muligheter.

Nasjonalt knutepunkt

– Senter for yrkesfag skal være et nytt nytt, nasjonalt knutepunkt som skal bidra til at innholdet og relevansen blir styrket i utdanningene, i tett samarbeid mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene. Et slikt senter vil bare lykkes dersom vi har et tett og godt trepartssamarbeid, sier Nordtun.

Senteret vil bli organisert som en enhet i Utdanningsdirektoratet (Udir), og lagt til Udirs lokale i Molde. 

Nordtun sier at Molde er godt egnet fordi byen ligger i en region med høy søkning til yrkesfagene med mange forskjellige bedrifter som trenger fagarbeidere. 

En regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe anbefalte i fjor høst opprettelsen av et nasjonalt senter.

Gruppen var i arbeid siden februar i fjor og besto av representanter for partene i arbeidslivet, fylkeskommunene og direktorater med tilknytning til utdanningssektoren og arbeidslivet.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS