Psykisk uhelse blant elevene, sliter på danske lærere
Dårlig psykisk helse blant elevene, påvirker lærerne, viser en ny dansk undersøkelse. Hele 57 prosent svarer at de er enige eller veldig enige i at elevers psykiske mistrivsel virker inn på eget arbeidsmiljø.
Fire av ti av lærerne som har deltatt i undersøkelsen, svarer at de har følt avmakt i løpet av de tre siste måneder.
Det er danske Uddannelsesbladet som har gjort undersøkelsen. Til sammen er 4 978 lærere intervjuet. Målgruppen er lærere på yrkesfag på videregående skole, lærere på FGU som er en forberedende grunnutdannelse for ungdom som ikke kommer direkte inn på videregående skole etter grunnskolen, og lærere i 10. klasse på grunnskolen.
Undersøkelsen viser at over 40 prosent på FGU-utdanningene, vurderer å slutte som lærere. Hovedårsaken er elevenes psykiske helseproblemer.
Avmakt
En lærer gir for eksempel uttrykk for en følelse av avmakt over å ha for lite tid til å ta seg av elevene. Læreren beskriver også at det går ut over den egentlige kjerneoppgaven; å undervise i fag.
En annen sier at hen er redd for å bli utbrent av omsorgsoppgaver.
En tredje føler på egen og kollegers manglende evner til å håndtere situasjoner med mistrivsel blant elevene, og er redd det fører til en form for forherding.
– Det er trist å lese disse tallene, men dessverre ikke overraskende, sier Brian Vittrup, nestleder i FGU Danmark og direktør ved skolen FGU Kolding & Vejen, til Uddannelsesbladet.
Ifølge Vittrup møter lærerne daglig unge med svært utfordrende bakgrunner, og mange opplever en forventning om å håndtere oppgaver som egentlig ligger utenfor skolens mandat.
– Lærerne må være der for elevene og bygge relasjoner, men samtidig unngå å ta med seg elevenes problemer hjem. Det er lettere sagt enn gjort, mener han.
Krever støtte
Vittrup peker på ledelsens ansvar for å støtte lærerne i krevende situasjoner. Mange FGU-skoler har innført tiltak som debriefing og veiledning for lærerne, men dette er ikke alltid nok.
– Når lærerne møter elever med problemer som ligger utenfor deres kompetanse, er det avgjørende at ledelsen gir tydelige rammer og veiledning for hva som forventes av dem, sier han.
FGU-utdanningene tar imot ungdom med ulike behov. FGU tilbys på en rekke skoler over hele Danmark, som er organisert i regionale enheter. Utdanningen er gratis, og mange elever kan også motta økonomisk støtte mens de går på FGU.
FGU er et sentralt tiltak i det danske utdanningssystemet for å sikre at unge som ellers kunne falle utenfor, får en ny sjanse til å lykkes.