Sammendrag på norsk og engelsk
Sammendrag: Formålet med studien er å bidra med kunnskap om
erfaringene til mødre til autistiske barn når barna har selektive spisevansker.
Studien benytter en kvalitativ tilnærming med semistrukturerte intervjuer av
fire mødre.
Funnene viser at mødrene opplever at barnets
spisevansker medfører betydelige utfordringer i hverdagen til familien. Både
praktiske og følelsesmessige påkjenninger påvirker hvordan mødrene i perioder
vurderer egen livskvalitet. Et ensartet og mangelfullt behandlingstilbud
tvinger mødrene til å selv finne ulike løsninger for at barnet skal få i seg
tilstrekkelig med næring. Kunnskap om autisme og selektive spisevansker samt
tilrettelegging i barnehagen og skolen vektlegges som avgjørende for familiene.
Summary: The
aim of this study is to contribute with knowledge about mothers’ experiences of
parenting an autistic child with selective eating. Four mothers of autistic
children were interviewed using semi-structured interviews.
The
findings of the study show that the mothers’ experiences with the autistic
child's restrictive eating entail significant challenges in everyday life of
the families. Both practical and emotional strain affects how the parents
periodically evaluate their own quality of life. Lack of adequate treatment and
support force the parents to find different solutions to assure that the child
is provided with sufficient nutrition. Knowledge of autism and selective
eating, combined with appropriate accommodation in kindergarten and school are
considered crucial for families by the parents.
Nøkkelord: autisme, selektive
spisevansker, foreldreerfaringer, Mødres erfaringer
Innledning
Det å
sørge for at barnet får tilgang til mat, er noe av det mest grunnleggende i et
foreldreskap. Foreldre som opplever at barnet spiser lite, eller ikke spiser
den maten det tilbys, er ofte bekymret for barnets liv og helse (Lamm,
Hallström & Landgren, 2022).
Å spise er noe av det mest naturlige vi gjør,
og barn er helt avhengige av å kunne ta til seg næring for å kunne vokse og
utvikle seg (Schøirbeck mfl., 2015). Hos sped- og småbarn som senere får en
autismediagnose, beskrives oftere vansker med inntak av mat og spising enn hos
barn med typisk utvikling.
Autisme er en nevroutviklingstilstand som, ifølge
diagnose-manualene, karakteriseres av utfordringer med sosial kommunikasjon og
interaksjon, samt repetitivt og stereotypt atferdsmønster og sensoriske
utfordringer (American Psychiatric Association, 2013; World Health
Organization, 1993).
Vansker med inntak av mat forekommer hyppig hos autistiske
barn og beskrives som oftest som en utfordring knyttet til selektivt kosthold
og selektive spisevansker (Bourne mfl., 2022; Mahmoud mfl., 2021; Sharp mfl.,
2013).
Selektive
spisevansker innebærer at barnet aksepterer og spiser et begrenset utvalg
matvarer, der de spiser ensidig, men nok til at de holder seg innenfor
forventet vekt (Helland & Schøirbeck, 2015).
Selektive spisevansker skiller
seg fra spiseforstyrrelser ved at det opptrer fra barna er små, noen ganger
allerede i spedbarnsalder og i overgangen til fastere føde (Helland &
Schiørbeck, 2015). Et selektivt kosthold kan føre til ulike problemer, for
eksempel mangelsykdommer, slik som vitamin- og mineralunderskudd på grunn av et
ensformig og selektivt kosthold (Bourne mfl., 2022).
Et selektivt kosthold kan
også medføre problemer med fordøyelsessystemet, inkludert forstoppelse (Harris
& Shea, 2018; Schøirbeck, Helland mfl., 2015). De fleste av barna spiser
imidlertid tilstrekkelig av «sin trygge mat» til at de opprettholder vekten sin
(Helland & Schøirbeck, 2015).
Selektive
spisevansker påvirker barnets sosiale deltakelse i måltider både i og utenfor
familien, og er både forbundet med skyldfølelse og er et problem for både
barnet selv og familien (Helland & Schiørbeck, 2015).
Så
vidt oss bekjent er forskning omkring spisevansker hos autistiske barn
begrenset i omfang. I tillegg består forskningen i hovedsak av kvantitative
studier (Ahearn mfl., 2001; Dinkler mfl., 2021; Koomar mfl., 2021; Mahmoud
mfl., 2021; Malhi mfl., 2017; Nygren mfl., 2021) og kunnskapsoversikter (Bourne
mfl., 2022; Ledford & Gast, 2006; Marshall mfl., 2013; Volkert & Vaz,
2010; Zhu & Dalby-Payne, 2019), samt en metaanalyse (Sharp mfl., 2013).
Det
er derfor et behov for kvalitative studier som kan bidra med dypere forståelse
for hverdagen til foreldre til autistiske barn med selektive spisevansker.
Formålet med vår studie er å kunne bidra til utvikling av en dypere innsikt i
temaet ved å samle inn erfaringer fra foreldre som må håndtere utfordringer
knyttet til deres barns selektive spisevansker.
Problemstillingen er: Foreldres erfaringer med å ha et autistisk barn som
har selektive spisevansker.
Følgende
forskningsspørsmål ble stilt:
- Hvilke konsekvenser har barnets selektive
spisevansker for hverdagen som forelder?
- Hvordan opplever foreldrene å håndtere
barnets selektive spisevansker?
Hensikten
med studien er å belyse hvordan barnets spisevansker påvirker hverdagen til
familien, samt hvilke mestringsstrategier foreldrene har utviklet for å
håndtere spisesituasjoner med barnet sitt.
Vi håper at studien bidrar med
kunnskap som kan komme til nytte for ansatte i barnehager og skoler og andre
fagfolk som jobber med autistiske barn med selektive spisevansker.
Hva vet vi om autisme og selektive spisevansker?
Årsakene til selektiv spising generelt er sammensatte
(Harris & Shea, 2018). Autistiske barn og unge viser ifølge ulike studier
en økt sårbarhet for å utvikle selektive spisevansker (Bourne mfl., 2022;
Dinkler mfl., 2021; Sharp mfl., 2013). Beskrivelser av selektive spisevansker
hos autistiske personer har vært kjent i flere tiår og har røtter tilbake til
Kanner (1943) sin beskrivelse av diagnosen.
Statistikken er sprikende, men
tyder på at selektive spisevansker forekommer oftere hos autistiske barn enn hos
ikke-autistiske jevnaldrende (Dinkler mfl., 2021; Nygren mfl., 2021; Ledford
& Gast, 2006).
Kunnskap
om sammenhengen mellom autisme og selektiv spising er begrenset som følge av
lite forskning (Dinkler, 2020). Blant forklaringer på sammenhengen mellom
selektive spisevansker og autisme har forskere nevnt sensoriske vansker og
ensidige atferdsmønstre og interesser (American Psychiatric Association, 2013;
Bourne mfl., 2022; Bryant-Waugh mfl., 2021; Kennedy mfl., 2018).
Kun noen få
studier har forsøkt å undersøke mulige prediksjoner for selektive spisevansker
hos autistiske barn. En av disse er studien til Johnson mfl. (2014), der det
ble avdekket en sammenheng mellom spisevansker hos autistiske barn og
repetitivt og stereotypt atferdsmønster, sensoriske vansker og atferdsmessige
utfordringer. Studien avdekket ingen sammenheng mellom barnets spisemønster og
kommunikasjonsvansker eller intellektuelt funksjonsnivå.
Mahmoud
og kollegaer (2021) undersøkte foreldrerapporterte karakteristika hos
autistiske barn med selektive spisevansker i alderen 2 og 4 år. Deres studie
benyttet to ulike spørreskjemaer og avdekket at barna viste en sterkere
mataversjon, trengte mer veiledning rundt spising og var mer selektive i
matveien sammenlignet med deres ikke-autistiske jevnaldrende.
Hva vet vi om hverdagen til foreldre til autistiske barn med selektive
spisevansker?
Vi
finner få studier om hverdagen til foreldre til autistiske barn med selektive
spisevansker. I en amerikansk intervjustudie, gjort av Ausderau & Juarez
(2013), ble seks mødre spurt om deres hverdag med et autistisk barn som strevde
med selektive spisevansker.
Foreldrene fortalte om praktiske og følelsesmessige
utfordringer omkring måltidene. Familiemiddagene ble ansett som spesielt
utfordrende, da barnet krevde mye oppmerksomhet og hjelp. På toppen av det hele
hadde barna spesielle måltidsrutiner som gjorde det vanskelig å spise sammen
som en familie.
I de
tilfeller der barnet avviser mat over lengre perioder, er det naturlig at
foreldrene blir bekymret (Schøirbeck, 2015). Utfordringer med mat oppstår
gjerne i det autistiske barnets tidlige leveår, og spisevanskene blir derfor
tidlig en del av hverdagen (Arntzen & Birketvedt, 2020; Marshall mfl.,
2013). Noen autistiske barn kan utvikle selektive spisevansker over tid (Harris
& Shea, 2018). Uansett utviklingsforløp vil familielivet påvirkes på ulike
måter (Marshall mfl., 2013; Zhu & Dalby‐Payne, 2019).
For eksempel kan
barnets selektive spising medføre at foreldrene må tilpasse måltidsrutinene
sine, og de selektive spisevanskene kan som tidligere nevnt medføre
helseutfordringer som kan skape ulike bekymringer hos foreldrene. Hvordan
foreldrene håndterer påkjenningene, vil variere fra familie til familie, og det
vil være avhengig av hvilke ressurser som er tilgjengelige innad i familien, og
i samfunnet ellers (Roth, 2015).
Dette er tilfelle for alle foreldre, uavhengig
av om barnet er autistisk eller ikke. For eksempel vet vi at ytre belastninger
kan påvirke hvordan mødre generelt vurderer sin egen livskvalitet (Næss, 2001).
Fenomenet
livskvalitet kan være vanskelig å måle da vurderingen av livskvalitet vil
variere over tid (Felce, 1997; Næss, 2001). Foreldrenes vurdering av egen
tilfredshet med livet avhenger også av deres psykiske helse og personlige
ressurser. Mødrene vi har snakket med, står midt oppe i det å vurdere egen
livskvalitet og håndtere de psykiske påkjenningene det medfører å ha et
autistisk barn som strever med selektive spisevansker.
Lamm mfl. (2022) undersøkte svenske mødres erfaringer når
barnet har «pediatric feeding disorder» (PDF). PDF forstås som spisevansker i
barndommen som skyldes en svikt i aldersadekvate evner til å innta næring
gjennom munnen av medisinske, ernæringsmessige og/eller psykososiale grunner
(Goday mfl., 2019).
Foreldrene i denne studien beskrev hvordan deres hverdag i
betydelig grad ble påvirket av barnets spisevansker. Det å måtte håndtere
barnets spisevansker hadde ført til at mødrene hadde utviklet ulike mestringsstrategier
som gjorde at de mestret en stressende hverdag. Å få hjelp fra helsevesenet
opplevdes som utfordrende, og når familien først kom i kontakt, opplevde de
mangel på kunnskap om barnets spisevansker (Lamm mfl., 2022). På tross av at
Lamm og kollegaer (2022) intervjuet mødre til ikke-autistiske barn i sin
studie, er funnene sammenfallende med funnene i Ausderau & Juarez (2013)
sin studie.
Foreldre
til barn som strever med selektiv spising, uavhengig om barnet er autistisk
eller ikke, kan oppleve ulike fysiske og psykiske reaksjoner som følge av at
barnet deres ikke spiser som andre barn (Roth, 2015). Foreldre vil kunne bli
frustrerte og oppsøker i den forbindelse informasjon om hvordan de skal få
barnet sitt til å spise mer variert.
Informasjonen består ofte av råd og tips
med formeninger om hvilke metoder som fungerer best. Velmente råd og tips kan
føre til at mødrene mister troen på sin egen rolle som mor, og at de klandrer
seg selv for at barnet ikke spiser den maten de serverer (Harris & Shea,
2018). Det eksisterer ikke noen fasit på hvilke reaksjoner som er normale, og
«kort oppsummert kan en si at reaksjonene som kommer er, like forskjellige som
det vi mennesker er» (Roth, 2015, s. 123). Det er viktig å huske at alle
reaksjoner er like naturlige og bør anerkjennes for å kunne håndtere en slitsom
hverdag (Roth, 2015).
Metode
Denne
studien har benyttet kvalitativ tilnærming med semistrukturerte intervjuer med
mødre til autistiske barn med selektive spisevansker.
Utvalget
Vi
ønsket å rekruttere foreldre og endte opp med mødre, hvor mødrene opplever at
barnet har selektive spisevansker. Rekrutteringen av deltakere foregikk gjennom
spesialisthelsetjenesten og sosiale medier.
Det var rundt 20 personer som tok
kontakt på e-post, og det ble foretatt en utvelgelse basert på
utvalgskriteriene. Det var noen foreldre som tok kontakt, der barna var utenfor
alderskriteriet eller hadde andre tilleggsdiagnoser.
Mødrene som deltok i
studien, hadde barn i alderen 11–15 år. Barna fikk diagnosen da de var mellom
2,5 år og 8 år. To av mødrene er gift og bor sammen med barnets far, mens
to er aleneforsørgere. To av mødrene er i jobb, hvorav en nylig har startet å
jobbe. Én mor jobber redusert, mens én er arbeidsufør.
Etiske betraktninger
Prosjektet
ble vurdert av Norsk samfunnsvitenskapelige datatjeneste (NSD).
I artikkelen
benyttes «identitet-først»-språk, hvilket innebærer at en omtaler personer som
autister eller autistiske personer, istedenfor å benytte «person-først»-språk
(personer med autisme). «Identitet-først»-språk foretrekkes av mange autistiske
personer (Botha mfl., 2021; Fletcher-Watson & Happé, 2019).
Datainnsamling
Datainnsamlingen
foregikk digitalt på grunn av covid-19-situasjonen. Intervjuene varte i 45–60
minutter, og det ble tatt opp video og lyd, som deretter ble transkribert.
Spørsmålene i intervjuguiden handlet om bakgrunnsinformasjon om foreldrene og
situasjonen til barna deres og hvordan spisevanskene viste seg i hverdagen. I
tillegg ble deltakerne spurt om hvordan de håndterer barnets spisevansker, og
hvordan spisevanskene påvirker foreldrenes livskvalitet og sosiale liv utenfor
familien.
Analyse av datamaterialet
Intervjudata
ble kodet manuelt og analysert ved hjelp av en refleksiv tematisk analyse
(Braun & Clarke, 2022). Analyseprosessen startet med en induktiv tilnærming
til datamaterialet, hvor det ble vekslet mellom en semantisk og en latent
tilnærming.
En semantisk tilnærming legger vekt på det eksplisitte
meningsinnholdet i datamaterialet. En latent tilnærming går på sin side i
dybden på datamaterialet og forsøker også å analysere det som sies implisitt og
«mellom linjene» (Braun & Clarke, 2022).
Funn
Prosjektets
funn presenteres gjennom fire temaer som ble generert fra dataene:
(1) Mødrene
lever med praktiske og følelsesmessige påkjenninger; (2) Utfordringer knyttet
til spisevansker og foreldres strategier for å motivere barnet til å spise; (3)
Ekspert på eget barn; (4) Barnehagen og skolen har stor betydning for familien.
Disse temaene består også av undertemaer.
Mødrene lever med praktiske og følelsesmessige påkjenninger
Mødrene
fortalte om sin livskvalitet og hvilke konsekvenser barnas selektive
spisevansker hadde for deres fysiske og psykiske helse. De fortalte om
utfordringer i hverdagen og hvordan de hadde utviklet ulike mestringsstrategier
som hadde en positiv påvirkning på hele familien.
Psykisk
helse. Mødrene opplevde ulike påkjenninger i hverdagen som
påvirket livskvaliteten på ulike måter, og som ofte oppsto i perioder. Ingen av
mødrene klarte å peke ut bestemte aspekter i hverdagen som påvirket
livskvaliteten mer enn andre. Felles for alle mødrene er følelsesmessige
påkjenninger.
Foreldrene fortalte om å bli emosjonelt påvirket, noe som førte
til at den psykiske helsen deres opplevdes å variere. Følelser slik som sinne,
skam og mislykkethet var felles for alle mødrene. En mor sa: «Mislykkethet. Jeg
føler meg mislykka som mor, fordi jeg ikke har fått ham til å smake på ting og
spise andre ting.»
Samtlige
mødre snakket også om engstelse og redsel knyttet til deres barns
helsesituasjon som konsekvens av selektive spisevansker. En mor fortalte om
tiden før de fikk satt inn «knappen».
«Knapp» i denne sammenhengen er en
gastrostomisonde som det gis mat gjennom når barnet av ulike årsaker ikke får i
seg nok mat. Hun sa: «Forbinder perioden før knappen med veldig mye negative
ord, men det var en veldig tung periode. Det var en dyp fortvilelse og frykt
for død.» Mødrene fortalte at de ikke hadde fått tilbud om profesjonell hjelp,
og at de måtte bearbeide vanskelige følelser selv med partner eller venner.
Planlegging krever tid. Å
tilrettelegge for å få i barnet tilstrekkelig med næring var tidkrevende av
ulike grunner. Noen barn ble sondeernært, andre spiste ikke samme middag som
familien, eller de foretrakk å spise til andre tidspunkter enn familien.
Konsekvensen av at barna ikke spiste det samme som resten av familien, var at
mødrene måtte lage to middager, noe som tar tid, og dette førte til at de tok
noen snarveier.
Ofte ble middagene lite varierte, og de endte opp med å
tilpasse middagene til barnas matpreferanser.
En mor fortalte:
Ja, jeg må jo alltid
planlegge mye bedre. Og jeg har jo prøvd å bryte mønster for at han ikke skal
bli så låst og rigid, så han har jo måttet spise laks som er stekt i ovnen
istedenfor i panna. Men da ser jeg han spiser mindre. Det går igjen i de samme
tingene, jeg har måttet planlegge veldig mye.
Det selektive kostholdet til barnet påvirket også
familiens sosiale liv utenfor hjemmet. Særlig utflukter og ferier opplevdes som
ekstra krevende, da dette krevde nøye planlegging. Foreldrene ble tvunget til å
sjekke menyene til spisesteder, og dersom maten som ble servert, ikke ble
akseptert, måtte mødrene ha forberedt egen mat som de måtte ha med.
En mor
fortalte om hva som skulle til:
Ja, det tar ganske mye
ekstra tid, eller energi for så vidt, fordi alt må planlegges; og skal vi bort,
må vi planlegge og gjerne spise før. Sjansen for at han ikke spiser når vi skal
bort, er veldig stor. Hvis vi skal på ett eller annet (...), må̊ vi tenke på
hva og hvor han kan spise, også må vi ha med reservemat sånn at det er noe han
kan spise, en sjokolade eller noe.
Anerkjennelse
av vanskene. Oppsummert la mødrene vekt på at flere
faktorer knyttet til selektiv spising påvirket hvordan de hadde det. Mødrene
trakk frem anerkjennelse av vanskene som en avgjørende mestringsstrategi for
deres livskvalitet og psykiske helse. Da mødrene begynte å anerkjenne barnets
vansker, førte dette til en reduksjon av stress.
Slik beskrev en mor dette:
Men
det var kanskje mer stress knytta til det før, da, for før ville vi så veldig
gjerne at han skulle spise sammen med oss. I det siste har vi tenkt at han får
bare spise det han vil spise. Vi kan ikke ha mas og kamp rundt alle måltidene,
og da vi ga opp det, da synes jeg det ble mye enklere.
Utfordringer knyttet til spisevansker og foreldres strategier for å
motivere barnet til å spise
Foreldrene
fortalte om hvordan de håndterte spisevanskene, og hvilke strategier de hadde
erfart fungerte for å få i barnet tilstrekkelig med næring.
Utvikling
og tidlige tegn. Samtlige av barna hadde ulike utfordringer
med spising før de fikk autismediagnosen, hvor tre av fire barn viste vansker
med å ta til seg næring helt fra spedbarnsalder av.
Samtlige av mødrene
opplevde at barna hadde blitt mer selektive med alderen, og at preferanser
omkring matvarer og matretter hadde endret seg over tid. En av mødrene
fortalte: «Han var ikke så rigid på maten før, men han har blitt mye mer sær de
siste årene på ungdomsskolen.»
Når
ny mat ble introdusert på tallerkenen, opplevde mødrene at barna avviste maten,
og at de kunne reagere med angst- og fryktlignende responser, slik som gråt,
sinne eller redsel.
Sensoriske utfordringer. Alle barna ble beskrevet å ha
sensoriske utfordringer, hvilket mødrene opplevde var med på å forsterke
problemer relatert til måltidene ytterligere. Barna viste under- og
oversensitivitet mot lyd, lys, lukt og smak. T
re av mødrene opplevde at de ikke
kunne spise annen mat foran barnet da synet og lukten av maten førte til
ubehagelige reaksjoner, slik som brekninger og lyder som tydet på ubehag hos
barnet.
Han er også sånn at hvis
jeg spiser noe han synes ser ekkelt ut, så må han sette esken med
frokostblanding eller en sperre så han ikke ser hva jeg spiser. Hvis ikke
kommer det brekningslyder fra han.
Foreldre
ble nødt til å skjule egen mat for å unngå ubehagelige stimuli for barnet. To
av barna hadde omfattende utfordringer med å kjenne forskjell på temperatur og
spiste derfor kun varm eller kald mat.
Samtlige av barna hadde omfattende
utfordringer med metthets- og sultfølelse. En av mødrene beskrev det som at
barnet viste stor variasjon i evne til å kjenne etter og regulere seg selv i
det å være sulten eller mett, og at hun som mor måtte passe på.
Det varierer veldig,
fordi det er så lite hun vil spise, så jeg må minne henne på å spise, og
andre ganger vil hun ha mat hele tiden, og da må vi minne henne på at nå har
vi nettopp spist middag.
Det å
benytte belønning for å få barnet til å spise opplevdes av mødrene i stor grad
å ikke fungere for å bedre barnets spise- og ernæringssituasjon. Der det
fungerte til å begynne med, fortalte mødrene at effekten av belønning avtok med
årene. Mødrene fant isteden på andre strategier for å få i barnet næring. De
fortalte at de hadde hatt stor suksess med å planlegge måltidene rundt barnets
interesser.
For eksempel kunne barnet være spesielt interessert i et bestemt
land eller kultur, og de kunne da tilberede matvarer fra det landet. Foreldrene
opplevde ofte at en slik strategi var med på å motivere barnet til å spise nye
matvarer.
Dessuten opplevde mødrene at avledning med tv eller iPad hadde god
effekt, og at barnet spiste best alene: «Jeg føler ofte at vi skal spise sammen
når vi spiser, men lykken på jord for han er på fredagskvelden å få lov til å
sitte på rommet sitt alene og spise pizza og se film.»
Ekspert på eget barn
Det
var gjennomgående hos alle mødrene i studien at de opplevde mangel på hjelp,
kompetanse og tverrfaglig samarbeid i hjelpeapparatet. Dette førte til at
mødrene måtte kjempe en kamp mot systemet og bli «ekspert» på eget barn.
Blir
ikke tatt på alvor. Foreldrene fortalte at de ikke ble tatt på
alvor når det gjaldt barnets helsesituasjon.
En mor beskrev at systemet rundt
generaliserte barnets vansker. Hun sa:
Føler vel heller at
andre ikke har tatt det så mye på alvor som vi kanskje har gjort. Det har
kanskje vært vel så frustrerende. Fastlegen og helsesykepleier sier bare at
noen barn er tynne, og noen er tjukke. Jeg måtte jo få ernæringsfysiologen på
sykehuset til å komme med en anbefaling om hvor ofte han skulle veies, fordi
hun helsesykepleieren i kommunen ikke var så opptatt av det.
Mødrene
ble ofte avvist når de søkte hjelp for barnets selektive spisevansker, og de
fikk beskjed om at det ikke var mye å få gjort. To mødre opplevde imidlertid å
få god hjelp av ernæringsfysiolog i et spiseteam, men fagpersonene hadde
vanligvis lite kompetanse på autisme.
Mangelfull
oppfølging. Oppfølgingen barna fikk, er ifølge mødrene
mangelfull som konsekvens av manglende tverrfaglig samarbeid i hjelpeapparatet.
Instansene opplevdes å ikke snakke sammen, og mødrene forsto nokså tidlig at de
måtte ta ansvar selv.
Allerede i barnets tidlige leveår fikk mødrene minimal
til ingen hjelp etter at barnet fikk autismediagnose. Konsekvensen av
mangelfull oppfølging var at mødrene brukte mye energi og krefter på
arbeidsoppgaver som profesjonelle fagfolk egentlig skulle håndtere:
«Det er mer
hjelpesystemet. Du blir sliten av hele tiden å måtte slåss for rettigheter som
egentlig skulle vært en automatikk, og en selvfølge å få.» Mødrene fortalte at
de opplevde å måtte ta på seg rollen som lege, psykolog, ernæringsfysiolog,
spesialpedagog og rådgiver/sosionom samtidig.
Barnehagen og skolen har stor betydning for familien
Gjennomgående
under intervjuene dukket barnehagen og skolen opp som tema, og mødrene fortalte
om hvordan de opplevde å samarbeide med ansatte i barnehagen og/eller skolen.
Barnet
går uten mat. Foreldrene la vekt på hvor avgjørende
tilrettelegging i barnehagen og skolen var for at de selv og deres barn skulle
ha det bra. Mødrene opplevde at mangel på ressurser og tid preget oppfølgingen
rundt barna. Ofte kom barna «hjem fra skolen med full vannflaske» og matpakker
fordi de «glemmer å spise», og de ble heller
ikke blir minnet på dette på skolen.
Når spisevanskene først ble fulgt
opp, skjedde det ofte ved at barna ble tvunget til å spise opp all maten i
matboksen, noe mødrene synes «sjelden [var] en god løsning på noe som helst».
Mødrene opplevde de ansatte generelt som «lite samarbeidsvillige» og at de
«ikke ønsket å tilrettelegge.»
Misforståelser
og lite kunnskap. Misforståelser mellom barnehage, skole og
hjem mente mødrene kunne skyldes lite kunnskap blant de ansatte. De uttrykte
også at foreldrene i samarbeid med barnehagen og skolen måtte opptre som
«ekspert på eget barn».
Mødrene la spesielt vekt på skolens rolle og at de ofte
ikke ble tatt på alvor av skolens ansatte. De opplevde at utfordringene barnet
hadde, ble oversett og nedskalert. De mente at skolen generelt hadde for lite
kompetanse på autisme, og at det derfor var vanskelig å kreve at skolen skulle
følge opp barnets utfordringer med mat og spising, når grunnleggende behov for
struktur og forutsigbarhet ikke ble imøtekommet. En av mødrene fortalte:
Ja, sånn i forhold til
skolen og kunnskapsnivået har de veldig lite kunnskap om autisme generelt, så
der føler jeg nok at det har vært mye større problem generelt rundt autisme, og
forstå behovet for struktur, rutiner og forutsigbarhet. Da er det heller det
som tar fokus snarere enn spisevanskene.
Barnehagepersonell
har bedre kunnskap om mat og spising. Foreldrene så tilbake på barnehagen som et
sted med bedre tid og mer kreative løsninger på utfordringene. En av mødrene
fortalte om samarbeidet med barnehagen om å ha mat tilgjengelig for barnet:
Barnehagen, der var de
matmessig veldig flinke. De målte og skrev ned, og jeg hadde en boks i fryseren
som jeg drev og fylte opp med hjemmelaga pizza, og som jeg fylte opp en gang i
måneden. For når de andre hadde ostesmørbrød, fikk hun pizzabit, for hun spiste
ikke det. De sørget alltid for at hun fikk i seg noe mat.
Diskusjon
Artikkelen
presenterer erfaringene til mødre til autistiske barn med selektive
spisevansker. Mødrene forteller om en hverdag som er konsistent med det vi
finner i tidligere internasjonal forskning om selektive spisevansker i
barndommen (Ausderau & Juarez, 2013; Johnson mfl., 2014; Lamm mfl., 2022;
Mahmoud mfl., 2021; Marshall mfl., 2013).
Mødrene beskrev positive, men også
utfordrende situasjoner som de må håndtere i hverdagen.
Mange faktorer har betydning for hvordan mødrene har det
Mødrene
la vekt på flere faktorer som påvirket hvor bra familien og de selv hadde det.
Både praktiske og følelsesmessige aspekter i hverdagen var med på å skape en
omfattende belastning på mødrene som kunne virke overveldende.
Når de
følelsesmessige påkjenningene møter tidsklemma i en hektisk familiehverdag,
blir det liten tid til å bearbeide og prosessere de vanskelige følelsene. Uten
profesjonell oppfølging må mødrene bearbeide følelsene alene, med partner eller
med venner.
Slike vanskelige følelser kan være utfordrende å håndtere og kan i
stor grad påvirke hvordan mennesker vurderer egen tilfredshet med livet (Næss,
2001). Foreldrene bekreftet dette når de fortalte om at deres psykiske helse
hadde stor betydning for hvordan de vurderte egen livskvalitet.
Stress
og vanskelige følelser var en stor del av hverdagen. Mødrene så tilbake på
barnets tidlige leveår som kaotiske, hvor særlig mye negative følelser bygde
seg opp rundt måltidene. Disse funnene samsvarer med internasjonale
undersøkelser hvor mødre til autistiske barn med spisevansker rapporterer om
betydelig økt stress knyttet til måltider og situasjoner der mat er involvert
(Ausderau & Juarez, 2013; Johnson mfl., 2014; Mahmoud mfl., 2021; Malhi
mfl., 2017).
Samtlige
av mødrene i vår undersøkelse fortalte at de til slutt trengte å skifte fokus
for å skåne barnet, familien og seg selv. De utviklet derfor en felles
mestringsstrategi, hvor en økt anerkjennelse av barnets spisevansker førte til
minimering av stress i hverdagen.
Anerkjennelsen innebar at de ikke lenger
«tvinger» barnet til å spise det samme som resten av familien, og at de forsto
at det ikke går å «endre barnet». Dette beskrev de som positivt når de vurderte
egen livskvalitet.
På hvilke måter påvirker barnets sensoriske utfordringer mødrenes
håndtering av barnets selektive spisevansker?
Øvrige
funn i vår studie viser at alle barna har sensoriske utfordringer. Disse
sensoriske utfordringene ser ut til å medvirke til barnets valg av matvarer.
Funnene underbygger antakelser om at sensoriske utfordringer hos autistiske
personer utgjør en risikofaktor og kan forverre barnets selektive spisevansker
(Bourne mfl., 2022).
Barna hadde også omfattende utfordringer med å regulere
metthets- og sultfølelsen, noe som resulterte i at de sjelden spiste på eget
initiativ, og/eller at de viste frykt i møte med ny og ukjent mat.
Med bakgrunn i barnas sensoriske vansker opplevde mødrene
at de måtte tilpasse rutinene i hverdagen etter barnets behov. For eksempel
kunne de ikke spise annen mat foran barnet, da synet og lukten av maten førte
til ubehagelige reaksjoner hos barnet. Enten begynte barnet å brekke seg eller
lage lyder som tydet på ubehag. Mødrene måtte også minne barna på å spise, som
følge av deres manglende sultfølelse.
Disse erfaringene samsvarer med funnene i
Ausderau & Juarez (2013) sin studie, der amerikanske mødre også fortalte om
hvordan barnets sensoriske vansker gjorde det vanskelig for barnet å spise
sammen med familien, og at de oftest spiste alene (ibid.). Som nevnt fortalte
også mødrene i vår studie at barna ønsket å spise alene.
Et
viktig fellestrekk i mødrenes erfaringer var at barnets sensoriske utfordringer
påvirket hvordan mødrene håndterte spisevanskene.
Dette vises blant annet ved
at mødrene satte sine egne behov til side for å rette oppmerksomheten mot hva
som var det beste for barnet. For eksempel prioriterte mødrene barnets behov
foran sine egne ferie- og reiseønsker når de planla sosiale utflukter og
ferier.
Hvordan påvirker et mangelfullt behandlingstilbud mødrenes håndtering av
barnas selektive spisevansker?
Foreldrene
uttrykte stor frustrasjon over mangelfull oppfølging av barna og lite
tverrfaglig samarbeid på tvers av instanser. Foreldrene måtte kjempe for barna
sine og ble derfor tidlig «ekspert på eget barn». Foreldrene opplevde at de
selv måtte lære helsepersonell og pedagoger hva selektive spisevansker
innebærer.
Utfordringene mødrene opplevde i møte med helsevesenet, er ikke
ukjente. I 2020 ble utfordringene med et mangelfullt og ensartet
behandlingstilbud for autistiske barn og unge med selektive spisevansker tatt
opp.
Overlege Ingrid Bergliot Helland ved Nasjonal kompetansetjeneste for
habilitering av barn med spise- og ernæringsvansker ved Oslo
universitetssykehus gikk ut i et høringsnotat og bekreftet at
spesialisthelsetjenesten i Norge ikke har et dekkende behandlingstilbud til
denne pasientgruppen (Helland, 2020).
Lamm og medarbeidere (2022) fant at også
svenske mødre til ikke-autistiske barn la vekt på at kampen for å få hjelp med
barnas spisevansker opplevdes som slitsom
og utmattende.
Konsekvensene
av et mangelfullt behandlingstilbud ser ut til å være at mødrene utviklet ulike
mestringsstrategier for å håndtere utfordringene i hverdagen. Når barnet
unngikk mesteparten av mat og møtte ny og ukjent mat med frykt, ble mødrene
nødt til å tenke kreativt for å få i barnet næring.
Foreldrene beskrev at de
hadde forsøkt å gjemme matvarer i ulike matretter, uten å lykkes. Barn med
selektive spisevansker kan ofte oppdage selv den minste forandring på smak,
lukt, utseende eller konsistens (Harris & Shea, 2018). Derfor er det viktig
at den «trygge maten» ikke forandres, da dette kan resultere i at barnet kutter
ut matvaren for godt.
Andre
strategier som ble hyppig prøvd ut, var forsterkere eller belønningssystemer i
ulike varianter. Mødrene i vår studie beskrev at forsterkninger eller belønning
tilknyttet mat og måltider i liten grad var effektivt, og at effekten dabbet av
med årene.
Funnene er interessante da de strider mot annen forskning der man
har benyttet atferdsanalytiske metoder, og der belønning er et av
grunnbegrepene (Pitt & Middleman, 2018; Sharp mfl., 2016; Volkert &
Vaz, 2010). Annen forskning støtter imidlertid mødrene i vår studie sine
erfaringer, og viser at belønningssystemer er lite hensiktsmessig for barn og
unge med selektive spisevansker (Harris & Shea, 2018).
Når
barnet opplever økte stressreaksjoner i møte med mat og måltider, kan dette ha
en direkte innvirkning på deres indre motivasjon for å prøve ut ny og ukjent
mat. Om belønning skal ha en effekt, må den fremme indre motivasjon og være
større enn innsatsen som kreves for å tilnærme seg den ukjente maten (Harris
& Shea, 2018). Mødrene i vår studie opplevde at angsten barna hadde for
maten, var så stor at belønningen ikke veide opp for innsatsen barna måtte
legge ned for å tilnærme seg ukjent mat.
Mødrene
opplevde at det å distrahere barna under måltidet ved hjelp av tv eller iPad
var en strategi med positiv virkning på barnas appetitt. I studien til Ausderau
& Juarez (2013) fortalte amerikanske mødre om den samme erfaringen, hvor
distraksjoner med tv eller spill førte til at barna spiste all maten sin.
Barnehagen og skolens betydning for familien
Foreldrene
la stor vekt på hvor avgjørende det er at barnehagen og skolens ansatte har
kunnskap om deres barns selektive spisevansker. Samarbeidet med barnehagen og
skolen ble vektlagt som avgjørende for deres egen livskvalitet.
Foreldrene
beskrev at barnehagens og skolens ansatte ikke hadde tilstrekkelig kunnskap om
selektive spisevansker, og at de ansatte ofte manglet forståelse for
betydningen av å ha kompetanse på disse vanskene. Barnehagen hadde, ifølge
mødrene, bedre kunnskap om mat og spising enn skolen.
Fag-
og forskningslitteraturen om dette temaet beskriver hvordan kombinasjonen av
ulike rutiner, kognitiv overbelastning og mangel på tilgjengelig mat som barnet
spiser, kan føre til økt angst og dermed redusert matinntak i skolen (Harris
& Shea, 2018).
Når skoledagen på toppen av det hele er preget av dårlig tid
og mangelfull oppfølging, kan dette resultere i at barnet kommer hjem med fulle
matbokser og vannflasker. Dersom barnet skal ha gode forutsetninger for lek og
læring, er de nødt til å få i seg næring (Schøirbeck mfl., 2015).
Mange
foreldre og fagpersoner peker på at når barnet viser store utfordringer i møte
med mat og måltider, er det lite hensiktsmessig å møte dem med press eller
tvang (Schøirbeck mfl., 2015).
Mødrene i vår studie fortalte at dersom
voksenpersonene rundt barna ikke vet hvordan de skal møte barnas utfordringer,
kan dette få alvorlige konsekvenser for barnet og familien.
En nyere norsk
studie gjort av Munkhaugen mfl. (2017) avdekket at autistiske barn og unge har
en statistisk høyere forekomst av skolefravær enn deres ikke-autistiske
jevnaldrende, og at de er i risikosonen for å utvikle alvorlig skolefravær.
Forskerne (ibid.) lurer på om årsaken kan være at autister er særdeles sårbare
overfor stress og emosjonelle påkjenninger i skolesituasjonen.
Med
utgangspunkt i disse antakelsene understrekes viktigheten av å møte barnas
behov på en forståelsesfull måte. Barn har krav på et godt tilrettelagt
opplæringstilbud med et godt psykososialt miljø (Opplæringsloven, 1998).
Foreldrene trakk frem fleksibilitet, tid og kreativitet i møte med
måltidsituasjonene som viktige aspekter for at deres barn skulle ha gode
forutsetninger for å trives i både barnehage og på skole (Munkhaugen mfl.,
2017).
Studiens begrensninger
Utvalget
i vår studie består kun av mødre, og en ensidig kjønnsbalanse fører til at
fedrenes erfaringer ikke belyses. Det var ingen fedre som tok kontakt, noe vi
ikke vet årsaken til.
En
annen begrensing er at utvalget består av kun fire mødre og er et strategisk
ikke-sannsynlighetsutvalg. Foreldrene er derfor nøye plukket ut. Vi har blant
annet valgt å rekruttere gjennom sosiale medier. Prosjektet har derfor fått
begrenset utvalg, men spredt med hensyn til familienes bosted.
Med
et så begrenset utvalg er det også umulig å generalisere resultatene i denne
studien, men sammen med annen forskning belyser artikkelen noen viktige
utfordringer når det gjelder autistiske barn med spisevansker og deres
foreldre.
Implikasjoner til videre forskning og spesialpedagogisk praksis
Kunnskapen
om sammenhengen mellom selektive spisevansker og autisme er begrenset på grunn
av lite tidligere forskning. Det er derfor et stort behov for mer forskning på
autisme og selektive spisevansker. Studien vår bekrefter det
spesialisthelsetjenesten allerede har uttalt, nemlig at autistiske barn og unge
som strever med spise- og ernæringsvansker har et svært ensartet hjelpetilbud
(Helland, 2020). Mødrene fortalte om manglende tverrfaglig samarbeid i
hjelpeapparatet og oppfølging på tvers av instanser.
For
videre forskning kan det derfor være interessant å undersøke
spesialisthelsetjenestens erfaringer, kunnskaper og kunnskapsbehov om temaet.
På bakgrunn av den tverrfaglige forståelsen av spise- og ernæringsvansker i
barndommen kan det være nyttig å undersøke potensialet i det tverrfaglige
samarbeidet rundt barna.
En
annen innfallsvinkel for videre forskning kan være å undersøke erfaringene til
barnehage- og skoleansatte i møte med barna og foreldrene. Det er også behov
for å vite mer om fedres livskvalitet og deres tanker omkring utfordringer i
hverdagen knyttet til å være far til et autistisk barn med selektive
spisevansker. Studiens implikasjoner for spesialpedagogisk praksis er at det er
viktig å finne ut hvordan man kan øke kunnskap om autisme og selektive
spisevansker blant barnehage- og skolepersonell.
Konklusjon
Funnene
viser at barnas selektive spising medfører betydelige praktiske og
følelsesmessige påkjenninger i hverdagen til familiene. Mødrene opplever at et
ensartet og mangelfullt behandlingstilbud fører til at de får rollen som
«ekspert på eget barn».
Det er viktig å understreke at selektive spisevansker
oppstår på bakgrunn av ulike komplekse og sammensatte utfordringer.
Forståelse
for autisme og selektive spisevansker blant barnehage- og skolepersonell er
avgjørende for å støtte barna i deres tilnærming til mat og spising.
Denne artikkelen ble første gang publisert i papir- og e-bladutgaven av tidsskriftet Spesialpedagogikk nr. 2, 2024.
Hvis du vil lese flere artikler eller abonnere på tidsskriftet Spesialpedagogikk: Klikk her:
På denne nettsiden får du også tilgang til Spesialpedagogikks arkiv med tidligere publiserte utgaver + forfatterveiledningen vår – hvis du ønsker å skrive noe selv.
Referanser
Ahearn, W., Castine,
T., Nault, K. & Green, G. (2001). An Assessment of Food Acceptance in
Children with Autism or Pervasive Developmental Disorder-Not Otherwise
Specified. Journal of Autism and Developmental Disorders, 31, s.
505–511. https://doi.org/10.1023/A:1012221026124
American Psychiatric
Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5.
utg.). American Psychiatric Association.
Arntzen, R.B. & Birketvedt, K. (2020). Høring
av Autisme- og Tourettesutvalgets innstilling til NOU 2020: Tjenester til
personer med autismespekterforstyrrelser og til personer med Tourettes syndrom
[Høringssvar]. https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/horing-astilling-nou-2020-1/id2697868/?uid=ec834ad9-5616-4ec2-94c9-570f8fdc10a9
Ausderau, K. &
Juarez, M. (2013). The Impact of Autism Spectrum Disorders and Eating
Challenges on Family Mealtimes. Infant, child & adolescent nutrition, 5(5),
s. 315–323. https://doi.org/10.1177/1941406413502808
Botha, M., Hanlon, J.
& Williams, G. L. (2021). Does Language Matter? Identity-First Versus
Person-First Language Use in Autism Research: A Response to Vivanti. Journal
of Autism and Developmental Disorders. https://doi.org/10.1007/s10803-020-04858-w
Bourne, L., Mandy, W.
& Bryant-Waugh, R. (2022). Avoidant/restrictive food intake disorder and
severe food selectivity in children and young people with autism: A scoping
review. Developmental Medicine & Child Neurololgy. https://doi.org/10.1111/dmcn.15139
Braun, V. &
Clarke, V. (2022). Thematic analysis a practial guide. Sage.
Bryant-Waugh, R.,
Loomes, R., Munuve, A. & Rhind, C. (2021). Towards an evidence-based
out-patient care pathway for children and young people with avoidant
restrictive food intake disorder. Journal of Behavioral and Cognitive
Therapy, 31(1), s. 15–26. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.jbct.2020.11.001
Dinkler, L. (2020). Restrictive
eating disorders: Aetiological, epidemiological and neurodevelopmental aspects [Doktorgradsavhandling].
University of Gothenburg. https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/66196
Dinkler, L. &
Bryant-Waugh, R. (2021). Assessment of avoidant restrictive food intake
disorder, pica and rumination disorder: Interview and questionnaire measures. Current
opinion in psychiatry, 34(6), s. 532–542. https://doi.org/10.1097/YCO.0000000000000736
Dinkler, L.,
Yasumitsu-Lovell, K., Eitoku, M., Fujieda, M., Suganuma, N., Hatakenaka, Y.,
Hadjikhani, N., Bryant-Waugh, R., Råstam, M.
& Gillberg, C. (2021). Early neurodevelopmental problems and risk
for avoidant/restrictive food intake disorder (ARFID) in the general child
population: a Japanese birth cohort study. medRxiv. https://doi.org/10.1101/2021.11.08.21265646
Dinkler, L.,
Yasumitsu-Lovell, K., Eitoku, M., Fujieda, M., Suganuma, N., Hatakenaka, Y.,
Hadjikhani, N., Bryant-Waugh, R., Råstam, M. & Gillberg, C. (2022).
Development of a parent-reported screening tool for avoidant/restrictive food
intake disorder (ARFID): Initial validation and prevalence in 4–7-year-old
Japanese children. Appetite, 168. https://doi.org/10.1016/j.appet.2021.105735
Felce, D. (1997).
Defining and applying the concept of quality of life. Journal of
Intellectual Disability Research, 41(2), s. 126–135. https://doi.org/10.1111/j.1365-2788.1997.tb00689.x
Felce, D. &
Perry, J. (1995). Quality of life: Its definition and measurement. Research
in Developmental Disabilities, 16(1), s. 51–74. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/0891-4222(94)00028-8
Fletcher-Watson, S.
& Happé, F. (2019). Autism: a new introduction to psychological theory
and current debate (2. utg.). Routledge.
Goday, P., Huh, S.,
Silverman, A., Lukens, C., Dodrill, P., Cohen, S., Delaney, A., Feuling, M.,
Noel, R., Gisel, E., Kenzer, A., Kessler, D., Kraus de Camargo, O., Browne, J.
& Phalen, J. (2019). Pediatric Feeding Disorder: Consensus Definition and Conceptual
Framework. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 68, s.
124–129. https://doi.org/10.1097/MPG.0000000000002188
Harris, G. &
Shea, E. (2018). Food refusal and avoidant eating in children including
those with autism spectrum conditions. A practical guide for parents and
professionals. Jessica Kingsley Publisher.
Helland, I.B. (2020). Høring av Autisme-
og Tourettes-utvalgets innstilling NOU 2020: Tjenester til personer med
autismespekterforstyrrelser og til personer med Tourettes syndrom [Høringssvar].
https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/horing-astilling-nou-2020-1/id2697868/
?uid=1e16e524-397f-45df-9a57-1c02792da196
Helland, I.B. & Schøirbeck, H. (2015). Spisevansker.
I: K. Bakstad & I. Wall (red.), Spisevansker. Knappen foreningen.
Johnson, C.R., Turner, K., Stewart, P.A.,
Schmidt, B., Shui, A., Macklin, E., Reynolds, A., James, J., Johnson, S.L.,
Manning Courtney, P. & Hyman, S.L. (2014). Relationships Between
Feeding Problems, Behavioral Characteristics and Nutritional Quality in
Children with ASD. Journal of Autism and Developmental Disorders, 44(9),
s. 2175–2184. https://doi.org/10.1007/s10803-014-2095-9
Kanner, L. (1943).
Autistic disturbances of affective contact. The Nervous Child, 2, s.
217–250.
Kennedy, G.A., Wick,
M.R. & Keel, P.K. (2018). Eating disorders in children: is
avoidant-restrictive food intake disorder a feeding disorder or an eating
disorder and what are the implications for treatment? F1000Research, 7,
88. https://doi.org/10.12688/f1000research.13110.1
Koomar, T., Thomas,
T.R., Pottschmidt, N.R., Lutter, M. & Michaelson, J.J. (2021). Estimating
the Prevalence and Genetic Risk Mechanisms of ARFID in a Large Autism Cohort. Frontiers
in Psychiatry, 12. https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyt.2021.668297
Lamm, K., Kristensson
Hallström, I. & Landgren, K. (2022). Parents’ experiences of living with a
child with Pediatric Feeding Disorder: An interview study in Sweden. Scandinavian
Journal of Caring Sciences. https://doi.org/10.1111/scs.13070
Ledford, J.R. &
Gast, D.L. (2006). Feeding Problems in Children with Autism Spectrum Disorders.
Focus on Autism and Other Developmental Disabilities, 21(3), s. 153–166.
https://doi.org/10.1177/10883576060210030401
Mahmoud, N.F.,
Abdelhameed, R.S., Abdelmonam, S.A., Abdelmonem, A.A., Khalil, D.M. &
Bakia, S.A.S. (2021). Parent-reported feeding characteristics in children with
ASD vs. children who are typically developing. The Egyptian journal of
otolaryngology, 37(1), s. 1–9. https://doi.org/10.1186/s43163-021-00152-3
Malhi, P., Venkatesh,
L., Bharti, B. & Singhi, P. (2017). Feeding Problems and Nutrient Intake in
Children with and without Autism: A Comparative Study. The Indian Journal of
Pediatrics, 84(4), s. 283–288. https://doi.org/10.1007/s12098-016-2285-x
Marshall, J., Hill,
R.J., Ziviani, J. & Dodrill, P. (2013). Features of feeding difficulty in children with Autism Spectrum Disorder. International
journal of speech-language pathology, 16. https://doi.org/10.3109/17549507.2013.808700
Munkhaugen, E.K.,
Gjevik, E., Pripp, A.H., Sponheim, E. & Diseth, T.H. (2017). School refusal
behaviour: Are children and adolescents with autism spectrum disorder at a
higher risk? Research in Autism Spectrum Disorders, 41–42, s. 31–38. https://doi.org/10.1016/j.rasd.2017.07.001
Nygren, G., Linnsand,
P., Hermansson, J., Dinkler, L., Johansson, M. & Gillberg, C. (2021). Feeding
Problems Including Avoidant Restrictive Food Intake Disorder in Young Children
with Autism Spectrum Disorder in a Multiethnic Population. Frontiers in
Pediatrics, 9. https://doi.org/10.3389/fped.2021.780680
Næss, S. (2001).
Livskvalitet som psykisk velvære. Tidsskrift Norske Lægeforening, 16, s.
1940–1944.
Opplæringsloven.
(1998). Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova).
Kunnskapsdepartementet. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1998-07-17-61
Pasient- og brukerrettighetsloven. (2001). Lov
om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven).
Helse- og omsorgsdepartementet. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63
Pitt, P.D. & Middleman, A.B. (2018). A Focus on Behavior
Management of Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (ARFID): A Case Series.
Clinical Pediatrics, Philadelphia journal, 57(4), s. 478–480. https://doi.org/10.1177/0009922817721158
Roth, L.L. (2015). Leve med sykt barn. I: K. Bakstad & I.
Wall (red.), Spisevansker. Knappen foreningen.
Schøirbeck, H. (2015). Selektive spisevansker
hos barn. ROSinfo, 2, s. 22–25.
Schøirbeck, H., Helland, I.B., Birketvedt, K.
& Unhjem, M. (2015). Tiltak ved spise- og ernæringsvansker. I: K. Bakstad
& I. Wall (red.), Spisevansker. Knappen foreningen.
Schøirbeck, H., Thurmann-Nielsen, E.,
Sinding, M., Helland, I.B. & Birktvedt, K. (2015). Forutsetninger for at
barn spiser. I K. Bakstad & I. Wall (red.), Spisevansker. Knappen
foreningen.
Sharp, W.G., Berry, R C., Cole-Clark, M.,
Criado, K.K. & McElhanon, B.O. (2016). Assessment of Feeding
Disorders in ASD: A Multidisciplinary Approach. I: J.L. Matson (red.), Handbook
of Assessment and Diagnosis of Autism Spectrum Disorder (s. 315–335).
Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-27171-2_17
Sharp, W. G., Berry,
R. C., McCracken, C., Nuhu, N. N., Marvel, E., Saulnier, C. A., Klin, A.,
Jones, W. & Jaquess, D. L. (2013). Feeding Problems and Nutrient
Intake in Children with Autism Spectrum Disorders: A Meta-analysis and
Comprehensive Review of the Literature. Journal of Autism and Developmental
Disorders, 43(9), s. 2159–2173. https://doi.org/10.1007/s10803-013-1771-5
Volkert, V.M. &
Vaz, P.C. (2010). Recent studies on feeding problems in children with autism. Journal
of Applied Behavioral Analysis, 43(1), s. 155–159. https://doi.org/10.1901/jaba.2010.43-155
World Health
Organization. (1948). Constitution of the World Health Organization. https://apps.who.int/gb/bd/PDF/bd47/EN/constitution-en.pdf?ua=1
World Health
Organization. (1993). F84 Pervasive developmental disorders. The ICD-10
classification of mental and behavioural disorders: Diagnostic criteria for
research.
World Health
Organization. (2022). Avoidant-restrictive food intake disorder. I: International
Classification of Diseases for Mortality and Morbidity Statistics (11.
utg.). https://icd.who.int/browse11/l-m/en
Zhu, V. &
Dalby-Payne, J. (2019). Feeding difficulties in children with autism spectrum
disorder: Aetiology, health impacts and psychotherapeutic interventions. Journal
of Paediatrics and Child Health, 55(11), s. 1304–1308. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jpc.14638
© Utdanningsnytt