Første steg har publisert 80 utgaver fra oppstarten i 2004 og frem til og med 2024.

Slik ble tidsskriftet Første steg til

Innspill: Utdanningsforbundet ønsket å være en profesjonsorganisasjon, og derfor ble Første steg etablert for å gi førskolelærermedlemmene et eget fagblad.

Publisert Sist oppdatert

Jeg skriver førskolelærer fordi tittelen ble endret fra førskolelærer til barnehagelærer fra høsten 2013.

Første steg nummer 1 kom i november 2004 med hovedtemaet «Den nye styreren». Det ble eneste utgivelse det året, men fra 2005 var Første steg i rute. Styrer- og barnehagelærerrollen og profesjonaliteten ble et dominerende tema fra første stund. 

Pedagogenes profesjonalitet og autoritet og barnehagens plass i samfunnet og i utdanningssystemet har preget Første steg gjennom alle år. Det nest siste nummeret jeg hadde redaktøransvaret for, nummer 1/2015, hadde typisk nok «Kampen om barnehageloven» som hovedtema. 

Offentlige versus private barnehager ble en gjenganger. Likeså forholdet til arbeidsgiversiden, Kommunesektorens organisasjon (KS). 

Vervet abonnenter

Det begynte imidlertid tungt. Utdanningsforbundet hadde bestemt at Første steg skulle basere seg på betalende abonnenter. Ved utgangen av 2004 hadde bladet 80 av den sorten. Et opplagt konkursforetak. 

Nå dekket selvsagt forbundet underskuddet, og redaktørens oppgave, ved siden av å mekke bladet – de første årene sammen med min fremragende sidekick grafisk designer og illustratør Karl Rikard Nygaard – ble å verve abonnenter. I årene som fulgte, deltok jeg som redaktør på utallige kurs og konferanser over hele landet. 

Jeg laget reportasjer og vervet abonnenter om hverandre. Hver milepæl – 500 abonnenter, 1000 abonnenter og så videre – ble markert med marsipankake på redaksjonens fredagssamling. Første steg var også da en del av en større redaksjon der Utdanning var hovedorganet.

Ble et medlemsgode

Så løsnet det fra og med nummer 4 i 2009, i forbindelse med Første stegs femårsjubileum. Den høsten bestemte Utdanningsforbundet, i tråd med sine ønsker om å være en sterk profesjonsorganisasjon, at Første steg skulle bli et medlemsgode. Det vil si at alle medlemmer av seksjon barnehage skulle få det «gratis» i kraft av kontingenten. 

Det ble et voldsomt opplagshopp. Da jeg gikk av som redaktør i 2015, var opplaget 28 266, selvsagt omtrent tilsvarende antallet førskolelærere i forbundet.

Når Første steg nå kan gratuleres med de 20, betyr det også at bladet har feiret sine 10. Det hadde jeg gleden av å få være med på. Nå har enda 10 år gått, og Line Fredheim Storvik overtok redaktørkrakken fra og med nummer. 3/2015. 

Du løser oppgaven på din måte, Line, og du løser den godt! 

Gratulerer!

Powered by Labrador CMS