Arnold og Theodor sover side om side, men likevel hver for seg i sovekubene i Blomsterøya barnehage.

Her sover barna i en kommode i barnehagen

I Blomsterøya barnehage sover barna i sovekuber. Der sover de trygt, og de ansatte spares for tunge løft.

Publisert Sist oppdatert

Barn sover i et møbel som minner mest om en bikube eller et kapselhotell.

– De ansatte og foreldrenes angst for at noe skulle skje med barna mens de sov, var hovedargumentet for å gå over til sovekuber, sier styrer Hege Hoås Lier i Blomsterøya barnehage på Kråkerøy utenfor Fredrikstad. Bakteppet er den tragiske ulykken i en barnehage i Bergen, der et barn døde i forbindelse med soving i vogn.

Følger med i tiden

– Vi liker å være litt innovative, og takket ja til muligheten til å være prøvebarnehage for sovemøbelet Syvsoveren, sier styreren. Hun tok det først opp med foreldrene, som var positive.

Styrer Hege Hoås Lier i Blomsterøya barnehage

Pedagogisk leder på småbarnsavdelingen, Veronica Remmen, forteller at også de foreldrene som i utgangspunktet var litt skeptiske til soving i barnehagen, tente på ideen. Barnehagen er foreldreeid og har vokst til en tre avdelingers barnehage med 50 barn og 15 ansatte. Blomsterøya barnehage har tidligere brukt firmaet Norplay som leverandør av blant annet utstyr på utelekeplassen. Det er dette firmaet som leverer Syvsoveren.

En ny hverdag

Barnehagen fikk sin første modul, som består av sju skuffer i 2020. Før det sov barna i vogner, først ute, senere inne på et rom, som ble bygd i enden av småbarnsavdelingen.

– Det å legge barn ned i vogner og å løfte dem opp igjen, sliter på ryggen. Dessuten var det uoversiktlig for sovevakten å sjekke om alle barna hadde det bra, når de lå langt nede i vognene med kalesjen oppe, sier pedagogisk leder Veronica. Hun forteller at de har fått en ny hverdag med de nye soveplassene.

Fagarbeider Kim Norstoga passer på Else (2) når hun bruker stigen for å klatre opp i øverste skuff.

– I Syvsoveren ligger alle barna med hodet ut, og sovevakten har full kontroll på alle samtidig, sier Veronica. Tidligere hadde de vognene i et eget soverom, men der var det ikke plass til alle.

 Sovevakten har appen Kidplan på telefonen, slik at alle blir vekket når de skal. Sovetiden blir registrert på appen, som foreldrene også bruker.

Starter å sove i vogn

Barnehagen har 15 plasser på småbarnsavdelingen, og de aller fleste sover til samme tid.

Tilvenningen til de nye soveplassene skjer gradvis.

– Vi opplevde at barna heller ville sove i sovekubene enn i vogna, sier Veronica. De anbefaler likevel at foreldrene tar med vogn den første tiden barna begynner i barnehagen.

Tilvenningen gjøres blant annet ved at et barn sitter på armen til en ansatt, mens de ser på barna som sover i skuffene sine. Når de har gjort dette flere ganger, vekkes ofte nysgjerrigheten, og barnet har lyst til å prøve selv.

Pedagogisk leder Veronica Remmen i Blomsterøya barnehage.

– Det er alltid tid til litt kos før skuffen skyves inn, forteller Veronica. Barna ligger i seler på tykke stellematter og har sine egne skinnfeller, soveposer eller dyner. Barn har med seg smokker og kosedyr i skuffen sin.

Sikkerhet først

– Vi legger de letteste barna øverst, da jobber vi i vanlig arbeidshøyde. Når barna mestrer det, kan de også klatre opp i øverste skuff selv, ved å bruke stigen som følger med. Når barna legges i de nederste skuffene, kan vi sitte på huk. Dermed unngår vi å belaste ryggen feil, forteller Veronica.

– Vi opplever at barna finner roen kjapt, og de fleste sovner fort, sier hun.

Barna har mulighet til å se sovevakten, hvis de trenger kontakt. For sikkerhets skyld bruker barnehagen også babycall. De voksne opplever at barna føler et samhold ved å sove ved siden av hverandre, men likevel hver for seg. Sovekommoden er plassbesparende, når 14 barn kan sove samtidig. Åpningene i skuffen gir god gjennomlufting, og det er kjølig, men ikke kaldt der.

– Selv forkjølede barn sover bedre i Syvsoveren enn i vogn, har vi inntrykk av. Dessuten er det enkelt å opprettholde god hygiene, noe som også minsker faren for smitte, sier styreren.

Barnehageassistent Maria Åshage hjelper Theodor til sengs, mens Priyanka står bak og ser på.

– Det hender selvsagt at noen drømmer og setter i et skrik som vekker de andre. Sovevakten kan raskt trygge barnet, legger Veronica til.

Negative reaksjoner

– Etter at et barn døde mens det sov i vogn i en barnehage, utviklet jeg og min kollega, grafisk designer, Dan Winsvold, Syvsoveren. Det er et trygt alternativ for barn som skal sove i barnehagen, forteller Brede Karlsen i Norplay, som står bak de spesielle sovekubene. De lager også lekeplassutstyr og møbler til barnehager.

– Syvsoveren ble laget ut fra et behov jeg har sett gjennom mange år. Vogner plasseres overalt i barnehagene. Det er fullt kaos for å få de inn og ut, og opp og ned med barna, sier Karlsen.CCc

«Huff noe så tragisk» og «virker som kjølerom på likhus», er blant reaksjonene de har fått.

– Vi har hørt dette med kjølerom og det er en av grunnene til at vi har valgt flotte farger på Syvsoveren, sier Karlsen.

 

Søvn er viktig

– Jeg har ikke selv sett sovekommoden Syvsoveren, men tenker at det er fint at de i barnehagen tilrettelegger for god søvn, som vi vet er svært viktig for både lek, læring, helse og trivsel, sier Mari Hysing. Hun er professor i samfunnspsykologi på Universitetet i Bergen og forsker på søvn hos barn og unge. Hysing er opptatt av gode systemer, trygge rutiner og forutsigbarhet for barna.

– Så langt jeg kan vurdere det, kan en godt tilrettelagt soveplass i et slikt møbel være tryggere og bedre enn andre mer tilfeldige alternativer, sier Mari Hysing. 

Elise og barna i Blomsterøya barnehage har hver sin skuff med navn i sovekommoden. Soverommet er ryddig og oversiktlig.

Syvsoveren

er et helnorsk produkt utviklet gjennom et samarbeidsprosjekt mellom Norplay AS og Plast & Tredesign AS.

er et modulbasert system med sovealkover tilpasset småbarn.

opereres enkelt ved å skyve ut og inn sengen ved hjelp av teleskopskinner.

har materialer som er tilrettelagt for sikker og enkel rengjøring.

Kilde: Norplay.no

 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS