Kai kopierer gjerne kunstverk fra middelalderen
Å sikre verdensarven, er en del av arbeidshverdagen til treskjærer Kai Johansen. Han er like dus med middelalderen som nåtiden.
Kai Johansen er en treskjærer-kunstner i særklasse, med historisk sus.
– For meg er 1500-tallet nyere tid, sier han.
Vi møter ham i verkstedet hans på gårdstunet i Vuku i Verdal i Trøndelag. Der har han utrolig mange fine ting som han selv har lagd.
Blant annet kan han vise fram kopi av et svensk drikkehorn fra 1200-tallet.
I verkstedet har han også kopi av en del av Urnesportalen som han har gjenskapt til urnes stavkyrkje, kopien bygger på arbeider som ble gjort om lag år 1070.
Trekunstneren har også laget en kopi av et skrin som ble brukt til å oppbevare verdifulle dokumenter på 13400-tallet, som for eksempel skjøte på eiendommer.
De fleste arbeidene hans er kopier av spesielle kunstverk fra Vikingtiden og middelalderen, fra år 500 og framover til 1500-tallet.
Osebergskipet
Relieff fra Vikingskipet Osebergskipet. Urgammel kalender. Gjenskaping av portalen til verdensarvstedet Urnes stavkirke fra om lag år 1070. Drikkehorn fra 1200-tallet. En stol fra 1200-tallet. Og mye mer som for eksempel musikkinstrumentet Lyre fra 1300-tallet. Og et skrin dekorert med treskjæringskunst fra 1300-tallet.
Kunnskapen er målet
Hvordan ble skrinet laget? Hvilke materialer og hva slags verktøy ble benyttet? Hvilke håndverksteknikker brukte de som lagde skrinet?
– Kunnskapen jeg tilegner meg mens jeg jobber med å lage de forskjellige tingene, er målet for mitt arbeid, sier treskjærer Kai Johansen.
Materialene henter han i skogen, ellers får han dem fra skogeiere som vet hva han vil ha.
Kai Johansen er utdannet treskjærer og har drevet egen bedrift med treskjæring i 20 år. Han har også studert arkeologi. I tillegg til å drive sin egen bedrift med treskjæring, er han museumshåndverker på Stiklestad Nasjonale Kultursenter i Verdal.
Han holder kurs i treskjæring to kvelder i uka i sitt verksted på Vuku til folk i alderen fra 10 år til over 70 år.
– Det er viktig for meg å bringe min kunnskap videre, sier treskjærer Kai Johansen.