Utdanning går fremdeles i arv fra foreldre til barn
Fremdeles er sosial bakgrunn og foreldres utdanning viktigst når unge velger utdanning. Det har også mye å si for hvorvidt man gjennomfører studiene.
– Mønsteret her er tydelig. Det er en klar sammenheng mellom foreldrenes utdanning og de valgene avkommet tar, sier Herdis Hølleland til Kifinfo.
Hølleland er en av forfatterne bak et nytt notat om mangfold og ulikhet i høyere utdanning, bestilt av Kunnskapsdepartementet. Hovedfunnene, at sosial bakgrunn og foreldres utdanning har noe å si for podens akademiske framtid, er kjent fra før.
– Det er også verdt å merke seg at sjansene for at studenter fullfører sin første grad, er større dersom de har foreldre som har en grad i et lignende fagfelt, sier hun.
Hun sier at det likevel er noen unntak fra den generelle tendensen.
– Det er spennende å se at kortere profesjonsutdanninger, hvor flertallet av studentene har foreldre uten høyere utdanning, likevel har lavt frafall og høy gjennomføringsgrad.
I notatet kommer det fram at norskfødte med innvandrerforeldre i større grad begynner å studere enn den øvrige befolkningen
– Det betyr at en større andel med innvandrerbakgrunn er studenter sammenlignet med resten av befolkningen, sier Hølleland.
(©NTB)
Flere saker fra NTB
-
Syrias nye utdanningsminister: Jenter skal få gå på skolen
Syrias nye utdanningsminister Nazir Mohammed al-Qadri lover at jenter fortsatt skal få lov til å gå på skole i landet.
-
Skoleskytter i Wisconsin kommuniserte med mann som planla eget angrep
Jenta som skjøt og drepte to på en skole i Wisconsin mandag, var i kontakt med en mann i California som planla et eget angrep, ifølge amerikanske myndigheter.
-
Regjeringen gir 40 millioner kroner til nye studieplasser
Landets fagskoler får over 40 millioner kroner fra regjeringen. Midlene skal dekke 1000 nye studieplasser fra 2025.
-
Lærere i Innlandet frykter for jobben
Mange lærere i Innlandet frykter at de står uten jobb fra neste høst. Årsaken er de omdiskuterte nedleggelsene av seks videregående skoler og skolesteder.
-
Statsforvalteren gir Innlandet fylkeskommune kritikk etter at 19-åring tok livet sitt
Statsforvalteren startet tilsyn etter at en elev ved Nord-Østerdal videregående skole tok livet sitt i vinter, og har funnet regelbrudd i tre av fire undersøkte områder.