Han er teamleder på Europas største aluminiumsfabrikk, Viktor Eikebø (26) .

Derfor satser gigantselskapet på lærlinger: En investering

Snart har så å si alle ansatte på Hydro Sunndal fagbrev. Fabrikkledelsen mener utdanning er det de konkurrerer på.

Publisert

–  Kompetansen til våre ansatte er ekstremt viktig for oss, sier Eivind Torvik som er enhetsleder for avdeling karbon i Hydro Sunndal.

Han begynte i fabrikken for flere tiår siden som fagarbeider på gulvet. Han har også vært personalsjef med blant annet ansvar for kompetanseutvikling i mange år.

Torvik sier til Yrke at ansatte med fagutdanning og fagkunnskap er et fortrinn i konkurransen med bedrifter i Kina, India og Midtøsten.

Her er «enhetsleder karbon» Eivind Torvik (t.v.) og Gunnar Børset som er nestleder i Sunndal kjemiske fagforening foran ferdige pressbolter som er lagd i aluminiumsfabrikken. – Vi i fagforeningen mener kompetanseløftet i bedriften er svært positivt, sier Børset.

Konkurrerer på verdensmarkedet

Hydro Sunndal er en kjempestor fabrikk. Den ligger mellom stupbratte fjell, ned mot fjorden, tett inntil Sunndalsøra sentrum i Sunndal kommune i Møre og Romsdal. Fabrikkområde er nesten på størrelse med sentrum av Sunndalsøra.

– Vi konkurrerer på verdensmarkedet med fabrikker i land hvor det er lave lønninger. Når lønningene i Norge er høye, tar vi det igjen på andre måter. I vår fabrikk har vi en flat struktur med høy faglig kompetanse, med delegert ansvar, sier han.

Hydro Sunndal har 675 ansatte. Over halvparten av dem er prosessoperatører.

Flat struktur

– Ingen blir fortalt hva de skal gjøre fra time til time eller dag etter dag. Arbeidsoppgavene er beskrevet i «beste praksis», laget av forbedringsgruppene sammen med fagledere, sier han.

Hydro Sunndal er midt i et faglig stort løft. 63 operatører skal ta fagbrev som praksiskandidater, samtidig som de er i full jobb. I tillegg har bedriften 55 lærlinger. Når disse blir ferdig utdannet, har 95 prosent av fabrikkens ansatte fagbrev.

–  Vi ser på fagopplæring som en investering. Høy kompetanse gir høy kvalitet på arbeidet som blir utført. I konkurransen på verdensmarkedet, er vi avhengig av at vi hele tiden har kompetente arbeidsfolk i alle ledd, understreker Torvik.

Fabrikkens hjerte

Vi går til fabrikkens hjerte, det vil si «elektrolysen» hvor de lager aluminium.

– Dette er en helt topp arbeidsplass, sier Viktor Eikebø (26) som er handlingsansvarlig prosessoperatør i elektrolysen. 

Han har ansvaret for et team med fire, inkludert en lærling og ham selv.

I elektrolysen er det produksjon døgnet rundt, med fem skift, året rundt, akkurat som i de andre delene av fabrikken.

Eikebø har både fagbrev i kjemiprosessfaget, forkurs ingeniørskole og «fleksibel digitalisert automatisering» som årskurs på fagskolen Viken.

– Her er det mye å sette seg inn i, noe nytt hele tiden. Jeg har mye forskjellig arbeid fra dag til dag, sier Eikebø.

På dette skiftet arbeider han sammen med blant andre Sindre Langseth (22) som er lærling i kjemiprosessfaget.

– Jeg har mange venner som har tatt dette faget, så jeg ville også prøve det. Jeg skal ta fagbrev og håper på fast jobb i Hydro Sunndal, sier Langseth.

Teamleder Viktor Eikebø (t.v.) og lærling Sindre Langseth foran en av ovnene – elektrolysecellene – hvor de lager aluminium.

I elektrolysen lager de flytende aluminium. Produksjonen foregår i en lang rekke store «elektrolyseceller» som er store industriovner. Til å lage aluminium brukes aluminiumsoksid, elektrisitet og karbon.

Strøm er superviktig i denne produksjonen. En enkelt ovn forbruker i løpet av et døgn like mye strøm som en vanlig bolig bruker et helt år.

Vi går videre til støperiet. Underveis forklarer Torvik noe av nøkkelen til suksessen Hydro Sunndal.

Ren kraft

– Vi produserer med ren kraft: vannkraft og vindkraft, uten Co₂ avtrykk fra krafta vår. Ren kraft er et stort konkurransefortrinn, sammenlignet med fabrikker andre steder i verden, noen av dem bruker kullkraft.

– Vi betaler noenlunde samme pris for krafta vi bruker, som konkurrentene andre steder i verden. Om vi ikke kunne gjøre det, hadde vi vært sjanseløse, sier Torvik.

Hydro eier en gruve i Alunorte i delstaten Pará i Brasil. Der utvinner de bauksitt som senere omdannes til aluminiumsoksid i deres eget raffineri. Denne aluminiumsoksiden fraktes med bulkskip til fabrikkens havn på Sunndalsøra i enorme mengder.

Teamleder Øyvind Andersen i støperiet i Hydro Sunndal. Flytende aluminium skal komme i rennene bak ham.

Støperiet

Vi går opp en bratt trapp og inn til kontrollrommet i støperiet til Hydro Sunndal. Der møter vi Øyvind Andersen. Han har det svært travelt. Han tar et raskt blikk på dataskjermene for å følge med produksjonen, før han går ned på gulvet i fabrikken.

Andersen begynte i 2002 med fagbrev som energimontør. Da vi snakket med ham, skulle han om noen dager ta fagprøven i kjemiprosessfaget som praksiskandidat.

– Jeg ble oppfordret av ledelsen i bedriften til å ta fagbrev i kjemiprosessfaget, sier han.

To fagbrev er svært nyttig i fabrikken hvor de forskjellige fagene overlapper hverandre.

– Vi støper to produkter. Det ene er runde pressbolter som for det meste brukes i bygge- og anleggsbransjen. Det andre er aluminiumsblokker til blant annet bilindustrien, sier Torvik.

Hydro Sunndal produserer om lag 500 000 tonn aluminium i året. For å lage alt dette, bruker de 800 000 tonn aluminiumsoksid.

Ferdig aluminium, det vil si pressboltene og aluminiums støpelegeringene, blir fraktet til andre land i Europa, hvor det er fabrikker som lager forskjellige produkter: Biler, sykler, vinduslister, lamper, kaffetraktere, datamaskiner, mobiltelefoner, stoler og flere tusen andre ting i aluminium.

Alt dette kan gjenvinnes., og er dermed miljøvennlig.

Jubilant

Fabrikken feirer 70 år i 2024. Den ble bygd på Sunndalsøra i 1954. Et vannkraftverk forsynte fabrikken med store mengder naturlig kraft. Med beliggenhet ned mot fjorden, kunne frakteskipene legge til kai med råvarer, og ferdig aluminium bli fraktet ut på verdensmarkedet.

Her er den kjempestore fabrikken Hydro Sunndal som ligger nedenfor Sunndalsøra sentrum, ned mot fjorden.

Hydro Sunndal har fagarbeidere i kjemiprosessfaget, automatiseringsfaget, elektrofaget, industrimekanikerfaget, anleggsmaskinmekanikerfaget og logistikkfaget. Det største faget er kjemiprosessfaget.

– Hvordan ser framtiden ut for fabrikken?

– Det skjer veldig mye spennende i vår bedrift. Vi vil være i front i det grønne skiftet. Vårt mål er å være verdens mest miljøvennlige aluminiumsprodusent, med ren kraft og høy kompetanse blant våre ansatte, sier Eivind Torvik i Hydro Sunndal.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS