Lærerstreiken: Ny mekling søndag
Partene i lærerstreiken kom ikke til enighet lørdag, men er enige om å fortsette samtalene søndag, opplyser riksmekler Mats Ruland.
– Vi har hatt veldig gode møter og samtaler i dag og skal fortsette i morgen klokken 12, sa Ruland til pressen etter at møtene lørdag var ferdige.
– Partene har nok behov nå for å jobbe internt videre til i morgen, sier han.
Ruland partene inn til nye samtaler etter at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) hadde et møte med dem fredag ettermiddag.
I nærmere fem timer satt lærerorganisasjonene og arbeidsgiveren KS sammen hos Riksmekleren lørdag. Men Ruland ønsker ikke å uttale seg om det har ført til at de har nærmet seg hverandre.
– Vi er ikke i mål med alt. For at det skal være en løsning, må alle elementer som er i spill, være løst, og det er de ikke enda, sier han.
Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS sier det fortsatt er grunnlag for samtaler.
– Vi ville ikke vært her om det ikke var grunnlag for å snakke sammen, sier han.
På spørsmål om de har vært villige til å endre sine posisjoner, svarer han:
– Det får vi komme tilbake til i morgen. Men vi er innstilt på å finne en løsning. Det er det det handler om. Vi er først og fremst opptatt av elevene. Og så er vi opptatt av å få lærerne tilbake på jobb igjen.
– Vi opplever at det hviler et stort ansvar på partene for å finne en løsning, sier Gangsø.
Lørdag formiddag var Utdanningsforbundets leder Steffen Handal klar på at også de er løsningsorienterte etter nesten 16 uker med lærerstreik.
– Så lenge vi sitter sammen, så er det jo håp, sa han på vei ut fra Riksmeklerens lokaler i 11.30-tiden for en drøy times lunsjpause.
Utdanningsforbundet varslet fredag at de vil ta ut 300 nye lærere i streik fra onsdag neste uke. Dermed kan antall streikende lærere øke til rundt 8.450 om ikke partene finner en løsning.
Lærerstreiken har vart siden 8. juni. I tillegg til Utdanningsforbundet har Skolenes landsforbund tatt ut 107 medlemmer og Norsk Lektorlag 89 medlemmer i streik.
-
Utdanningsforbundet erklærer politisk streik i protest mot skolekutt i Innlandet
Utdanningsforbundet holder politisk streik ved skoler i Innlandet tirsdag. De protesterer mot et forslag om nedlegging av flere lokale skoler.
-
Laura har to lærerjobber – men trenger en tredje jobb for å tjene nok
Inflasjonen spiser opp lønna og budsjettene kuttes. I Argentina blir lærernes protester stadig flere.
-
Sultestreiker mot pensjonsforslag i Taiwan
Lederen for lærerfagforeningen NFTU i Taiwan begynte 20. august en sultestreik for å protestere mot regjeringens nye pensjonsbudsjett for lærerne.
-
Unio fikk ikke støtte i Stortinget
Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Rødt vil ha arbeidstakerorganisasjonene i staten tilbake på én avtale. Frp fikk ikke flertall for sitt forslag til støtte for Unios ønske om å endre Rikslønnsnemda.
-
LO Stat stemte nei til lønnsoppgjøret – blir frivillig lønnsnemnd
Et flertall av medlemmene i LO Stat har stemt nei i uravstemningen om resultatet av årets lønnsoppgjør. Nå blir det frivillig lønnsnemnd på partene.
-
Lov om tvungen lønnsnemnd godkjent av Kongen i statsråd
Fredag fremmet regjeringen lov om tvungen lønnsnemd i tvisten mellom Unio og staten og i tvisten mellom Akademikerne og staten. Lovforslaget må nå opp i Stortinget.
-
Unio vil fortsatt jobbe for egen avtale i staten
– Vi hadde ikke noe ønske om at streiken skulle ende i tvungen lønnsnemd. Vårt ønske var å få staten tilbake til forhandlingsbordet, sier Maja Jensvoll som sitter i det statlige forhandlingsutvalget for Unio.
-
Unio vil sette Rikslønnsnemnda til side – ber Stortinget om egen nemnd
Unio har ikke tillit til Rikslønnsnemnda og ber Stortinget oppnevne en egen nemnd når arbeidskonflikten organisasjonen står i, skal behandles.
-
Eksamener kan bli utsatt selv om streiken er over
Streiken i staten er avblåst, men faren for at studenter får utsatt eksamen er ikke over. Etter at streiken var over, utsatte NTNU to skriftlige eksamener.
-
Brenna stanser Unio-streiken med tvungen lønnsnemnd
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) stanset onsdag morgen arbeidskonflikten mellom Unio og staten med tvungen lønnsnemnd.
-
– Vi står på med full styrke
Selv om Akademikerne ble møtt med tvungen lønnsnemd har Unio ikke tenkt å gi seg. Mandag var det streikemarkering på Tønsberg torv.
-
Over 600 i streik ved universitetene – eksamener utsettes
Når Unio-streiken trappes opp mandag vil over 600 ansatte ved universitetene være i streik. Det fører blant annet til utsatte eksamener og utsatt sensur.
-
Venstre: Konflikten er skapt ene og alene av regjeringen
Arbeidskonflikten har regjeringen skapt selv og kun lyttet til LO, sier Sveinung Rotevatn (V) etter at regjeringen avsluttet Akademikeres streik.
-
Arbeidsministeren stanser Akademikernes streik med tvungen lønnsnemnd
Regjeringen stanser Akademikernes streik med tvungen lønnsnemnd ettersom opptrappingen fra mandag medfører at NSM ikke kan ivareta kritiske oppgaver.
-
Riksmekleren: Helt fastlåst i streiken
Det er lite kontakt mellom partene etter en uke med streik.