Det norske yrkeslandslaget., Hanna Korvald er ikke med på bildet.

Disse skal konkurrere for Norge i VM i yrkesfag i Frankrike

Disse 15 ungdommene - og 1 til - skal kjempe for Norges ære i yrkes-VM i Lyon i Frankrike i september. Den aller yngste utøveren er 17 år gamle Ola Tryland fra Raufoss.

Publisert Sist oppdatert

17-åringen konkurrerer i faget dataassistert konstruksjon (CAD). Nå ligger han i hardtrening for å gjøre det best mulig, men han synes det er vanskelig å si noe om egne vinnersjanser.

– Dette er mitt første mesterskap, så jeg vet ikke helt hva jeg går til. Jeg regner med at nivået er høyt. Men jeg øver så mye som mulig, sier Ola Tryland til Yrke.

Ola Tryland.

Til daglig er han elev på Raufoss videregående skole, hvor han går på han tar TAF  teknologi- og industrifag. Det innebærer at han både får yrkes- og studiekompetanse over fire år, og han har allerede nå skrevet lærekontrakt med våpenprodusenten Nammo.

– Kan du forklare kort hva faget CAD går ut på?

– CAD er et fag hvor du må se for deg hvordan du skal fremstille en gjenstand digitalt. For eksempel kan du se for deg en bil, og hvordan du skal tegne den digitalt og lage en digital modell av den. CAD er et program som blant annet arkitekter og ingeniører bruker mye, forklarer Ola Tryland.

Nammo

Han starter som lærling i Nammo etter sommerferien, men er allerede godt i gang i jobb i Nammo ettersom han som TAF-elev er to dager hver uke på arbeid og tre dager i uka på skolen. Fra neste skoleår skal han være tre dager i bedrift og to dager i uka på skolen.  

– TAF er et flott tilbud hvor vi både for en fagutdanning og studiekompetanse og lønn under hele skoletiden, sier 17-åringen.

Det er hard konkurranse om TAF-plassene på Raufoss. Selv hadde han 5,9 i snitt fra ungdomsskolen, og han måtte også igjennom et personlig intervju, for å bli tatt opp. Han har valgt CNC-faget (datamaskinbasert numerisk styring) som lærling, og han håper at han kan konkurrere i CNC-faget når han har konkurrert to ganger i CAD-faget i World Skills-konkurransene.

Tre fra Raufoss vgs.

Norge stiller med deltakere i 14 yrkesfag og har til sammen 16 utøvere.  Men det er Raufoss videregående som stiller med flest i dette mesterskapet. 

I tillegg til Raufoss-eleven Ola Tryland, er også Eskil Myhre (23) og Vetle Midteng (22) tatt ut på det norske landslaget.

Vetle Midteng

De to konkurrerer som et tomannslag i faget mekatronikk.

– Jeg gikk på automasjon på Raufoss videregående skole, som er et treårig løp i tillegg til 1,5 år læretid. Jeg har nå fagbrevet som automatiker og arbeider hos Hexagon Ragasco AS . Eskil og jeg var også med i EM i Polen i fjor, og vi har trent masse etter det, forteller Vetle Midteng til Yrke. Han sier at han og Eskil har høye ambisjoner, men at de regner med hard konkurranse.

Spisse kompetanse

– Yrkeslandslaget er en fantastisk mulighet til å spisse egen kompetanse tidlig i yrkeskarrieren. Jeg tenker at VM i Frankrike blir enda større enn EM i Polen, og at konkurransen blir hardere fordi vi blant annet vil møte lag fra Asia som satser i en helt annen skala enn oss, sier han. 

Eskil Myhre

Eskil Myhre sier til Yrke at han var lærling i Nammo. 

– Jeg begynte å konkurrere etter at jeg ble spurt av Nammo om jeg var interessert i det. Vetle og jeg ble et lag, og vi vant yrkes-NM og ble en del av det norske yrkeslandslaget. 

– Hvordan ser du på mulighetene deres nå?

– Med den innsatsen vi har lagt ned til trening og planlegging, så er jeg positiv til at vi kan gjennomføre yrkes-VM med et godt resultat, sier han.

Hard konkurranse

Daglig leder i WorldSkills Norway, Bjørnar Valstad, sier til Yrke at han regner med hard konkurranse i Frankrike.

– Det er ekstremt hard konkurranse i VM, og det krever svært mye for å ta medaljer. Norge tok en bronse for to år siden i elektrikerfaget, og det var Norges første VM medalje siden 2015. Vi har svært dyktige og motivert utøvere på yrkeslandslaget, og de har gode muligheter til å gjøre det bra. Men vi velger å være nøkterne og bruker energien vår på å trene for å gjøre en sterk prestasjon, så får resultatene komme ut fra det, sier han.

Valstad sier at det primære målet med deltakelsen er mestring og vekst.

Bedre utgave

–  Vi vil la ungdom mestre og vokse til å bli en bedre utgave av seg selv, å gi noe de tar med seg resten av livet. Vi håper og tror at flere tar Medal of Exellence som er et bevis på svært høyt faglig nivå, så er det garantert flere på laget som drømmer om mer, sier han.

Norge stiller altså med 16 deltakere  i 14 ulike yrkesfag.

– Er det mulig å si noe om hvilke fag vi stiller sterkest i?

–  Det er vanskelig å si noe om.  Fire av utøverne var med på yrkes-EM i fjor, Emma Straub i helsefag,  Vetle Midteng og Eskil Myhre i mekatronikk og Andrea Smeby i frisør. Disse har derfor følt på mesterskapsnervene tidligere. Det kan slå positivt ut at de vet hva de går til. Men i VM er det langt tøffere konkurranse, spesielt fra asiatiske nasjoner, sier Valstad.

Bronse til helsefagarbeider

Han viser til at Emma Straub tok bronse under EM i helsefagarbeiderfaget.

–  Hun har vist at hun kan være med i toppen, sier han.

– Hvordan er rekrutteringen til yrkesfagkonkurranser?

Emma Straub

–  Det er mange som ønsker å være med på yrkeskonkurranser. Internasjonalt ser vi at det blir flere og flere nasjoner som bruker konkurransene bevisst i forhold til å utvikle fremragende yrkeskompetanse i eget land. Vi tror gjerne at vi er best, men sannheten er nok at vi er langt fra å være den beste nasjonen innen utvikling av yrkesfag. I Norge er det mange unge fagarbeidere som gjerne vil være med, men vi i WorldSkills er avhengig av at en fag- eller bransjeorganisasjon stiller opp og bidrar i forhold til trening og utvikling. Til at vi er en nasjon som er svært internasjonalt eksponert, synes vi i WorldSkills at det er rart at ikke flere fag og fagområder ønsker å gi sine unge fagtalenter muligheter på internasjonal arena, og bygge nettverk med de beste innen yrkesfag fra hele verden, sier Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

Vil gi alt

Emma Straub har tidligere blitt intervjuet av Yrke. Hun fortalte da at hun var sikker på eget yrkesvalg allerede som fireåring.

Emma Straub gikk helse- og oppvekstfag på Strinda videregående skole i Trondheim. Nå er hun andreårslærling på St. Olavs hospital i Trondheim, og arbeider på avdelingen for thorax kirurgi. 

– Jeg skal ta fagprøven om kort tid, men jeg skal også forberede meg så godt jeg kan i forveien av VM. Jeg tar med meg erfaringene fra i fjor da jeg var med i EM og jobber videre med tilbakemeldingene og vurderingene jeg fikk da, sier hun til Yrke.

Hun sier at hennes mål er å sitte på flyet tilbake til Norge med et stort smil om munnen og en følelse av å ha gitt alt.

Kjemper i frisørfaget

Mens Emma Straub konkurrerer for å stå på pallen i helsefaget, er det frisørfaget Andrea Smeby forsøker å bli best i. Hun har gått på Rud videregående skole i Bærum.

Andrea Smeby

– Jeg gikk på frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign i ett år, så var jeg tre år i praksis. Jeg skal ta svennebrevet nå i begynnelsen av juni, sier Andrea Smeby til Yrke.

– Jeg gjør så godt jeg kan for å nå langt, legger hun til. 

19-åringen har læreplass hos PåHåret på Høvik. Hun sier at hun var skoletrøtt etter vg1, og at hun satte veldig pris på muligheten til å gå ut i praksis allerede andre året. Nå øver hun masse for å nå så langt som mulig i VM.

To gartnere

Norge konkurrerer også i faget anleggsgartner. Her er det  Trym Brøderud Midtsæther (19) og  Daniel Berg (18) som skal forsvare landets ære. De to stiller sammen på et to-manns-lag.

Trym Brøderud Midtsæther
Daniel Berg

Mens 19 år gamle Trym er fra Oslo, er 18 år gamle Daniel er fra Akershus. Begge har valgt anleggsgartnerfaget fordi de liker å være i aktivitet.

Daniel Berg planlegger å ta fagbrev i anleggsgartnerfaget om to år. Han er nå lærling i Skaaret Landskap.

Han beskriver en variert arbeidshverdag, og setter pris på det han beskriver som at "ingen dager er like". Han har gått vg1 bygg og anlegg og vg2 tømrer.

– Hvordan ser du på det å være tatt ut til yrkeslandslaget foran VM?

– En stor ære og utrolig spennende. så forventningene jeg har til egen innsats, er høye, svarer Daniel som sier at han planlegger å gjøre sitt beste for å nå så høyt som mulig.

–  Suksess i konkurransen vil være viktig for min personlige utvikling og gi meg mot til å takle fremtidige utfordringer, sier 18-åringen.

Også Trym Brøderud Midtsæther arbeider i Skaaret Landskap. Han hadde egentlig tenkt å bli maskinfører da han startet på vg1 naturbruk, men gikk over til gartnerfaget da han ble redd for at maskinfører ville bli for stillesittende arbeid.  Trym skal gå opp til fagprøven denne høsten.

– Hvordan trener du før VM?
– Daniel og jeg skal trene sammen hver dag i tre-fire måneder. Vi setter oss et mål om komme på toppen, svarer han.

Bilfag

Også bilfagene er godt representert i yrkes-VM, Norge konkurrer i lette kjøretøy, tunge kjøretøy, bilskade og billakkering.

Simen Totland Bergsholm (19) representerer Norge i lette kjøretøy.

–  Jeg gikk på Gand Videregående skole i Sandnes, på tif (Teknologi- og industrifag – også kalt tip (Teknikk og industriell produksjon). Jeg har nå vært lærling hos Møller Bil Stavanger siden august 2022.

Simen Totland Bergsholm

 –  Har du fagbrev?

– Jeg tok fagprøve med resultatet bestått – meget godt, nå i midten av mai 2024.

    – Hva tror du om dine egne vinnersjanser i VM?
     – Skal vi se realistisk på det, så er det nok flere andre nasjoner som har betydelig mer ressurser å sette inn på treninger, forberedelser og bygge et støtteapparat, og mange er nok dermed betydelig bedre stilt enn meg fra lille Norge. Men jeg gjør mitt ytterste og skal naturligvis gjøre mitt beste for best resultat, svarer 19-åringen. 
    I faget billakkering er det  Martine Netland Haagensen (21) fra Marnardal i Vest-Agder som er tatt ut.
Martine Netland Haagensen
     – Jeg gikk første året mitt på Byremo videregående skole på teknologi og industrifag. Så begynte jeg på bilskade, lakk og karosseri på Kvadraturen i Kristiansand. Etter det var jeg to år i lære hos Gumpens Lyngdal, og nå har jeg fagbrev som billakkerer, sier Martine Netland Haagensen til Yrke.
    Hun sier at hun har deltatt i NM og at hun opplevde nivået som veldig høyt. 
     – Regner med at det blir det samme i VM. Målet mitt er å komme lengst mulig og få med meg mest mulig erfaring, sier hun.
    Hun ble overtalt til å konkurrere av Per Magne Svardal som er tidligere norges- og europamester i bilskade.
     – Jeg er veldig glad for det nå i ettertid. Jeg har lært veldig mye og møtt mange fine folk gjennom konkurransene, sier hun.
    Går for seier
Andreas Jørgensen
      21 år gamle Andreas Jørgensen fra Grimstad konkurrer i tunge kjøretøy. Han sier til Yrke at han regner med en hard konkurranse i Lyon.
         – Men mitt mål er å vinne, og det hadde vært sykt rått om det hadde gått, sier han til Yrke.
           –  Samtidig er bare det å få lov til å være med en prestasjon i seg selv.
          Andreas Jørgensen gikk første året på videregående på Dahlske videregående skole, på teknologi og industrifag.
             – Så måtte jeg bytte til Sam Eyde videregående skole for å kunne gå på kjøretøy. Jeg tok fagbrev etter to år som lærling, sommeren 2022.  Jeg var lærling hos Bertel O. Steen som lastebilmekaniker. Nå jobber jeg i samme bedrift som mekaniker på lastebiler og busser.
            Andreas sier at han tror det blir en hard konkurranse med mange gode deltakere. Han begynte å konkurrere andre året på videregående, og vant i februar i år i NM i Stavanger.
            Nå gleder han seg stort til å representere Norge i VM.
            Bilskade
        I faget bilskade er det Eivind Andre Wetting som konkurrerer. 
        22-åringen er fra Skien. Han har gått på Skogmo videregående skole på g1 teknologi og industriell produksjon og vg2 bilskade lakk og karosseri.
           – Jeg har fagbrev som bilskadereparatør. Mitt mål for VM er å oppnå en poengskår på over 70 prosent, sier han til Yrke, og legger til:
             – Det hadde selvsagt vært morsomt å komme på den øvre halvdelen av resultatlista.
            Eivind Andre Wetting har hatt lyst til å konkurrere helt siden før han begynte på videregående.
               – Jeg har vært med faren min hele tiden, og holdt på med faget. Jeg var så heldig at jeg ble spurt av opplæringskontoret om å være med og konkurrere, sier han.
            Han jobber nå på et bilskadeverksted i Skien som heter Alfie Bilskade. Nå trener han så mye han kan for å oppnå best mulig resultat i Frankrike.




Eivind Andre Wetting
    Konkurrer i gullfaget
Toni Mudena

 Toni Mudenia (20) stiller for Norge i konkurransen for gullsmedene. Hun har gått vg1 på design og håndverk på Mysen videregående og vg2 på sølv- og gullsmedfag på Setesdal videregående skule avdeling Valle.

     – De andre nasjonene er helt rå gode i konkurranser, så jeg ser nok for meg at det blir en annen som stikker av med seieren. Jeg er mer enn fornøyd hvis jeg i hvert fall hever meg over\en av dem, og ikke havner sist, sier hun forsiktig, og legger til:
     – Uansett er alle plasseringene som fortjent, så jeg skal gjøre så godt jeg kan.
    Toni er nå lærling hos Ilda Design i Horten, og hun tar svenneprøven sin denne måneden.
     – Det måtte bli noe kreativt, sier hun om eget yrkesvalg.
    I slutten av april deltok hun i sin første konkurranse, i Sverige. Der endte hun på første plass, men hun kunne likevel ikke vinne ettersom hun ikke er svensk.
     – Jeg var der som trening, sier hun.
    Nå trener hun til VM, hun trener mye og sier at heldigvis synes hun det er gøy.
    Toni er fra Spydeberg i Østfold.
Hanna Korvald
    Konkurrerer som kokk

Hanna Korvald gikk på Jåttå videregående skole.

OLav Christen Mamen
Ruben Hagevik Åsheim
Thomas Christensen
       – Der gikk jeg restaurant- og matfag. Jeg har ikke fagbrev ennå, men skal ta det 10. og 11. juni som kokkelærling. Jeg er lærling på Spiseriet som er restauranten i Stavanger konserthus. Jeg begynte å konkurrere etter at jeg startet som lærling der, sier hun til Yrke.
    19-åringen sier at hun har store forventninger til konkurransen.
         –  Jeg ønsker å levere det beste jeg kan, og det jeg har trent på. Klarer jeg det, er jeg fornøyd uansett resultat. Men jeg sikter selvfølgelig etter toppen, slik man alltid gjør, sier hun.
           –  Hvordan opplever du det å konkurrere?
             – Jeg synes det er ekstremt gøy og lærerrikt, sier hun.
            Norge stiller også blant servitørene
             I kategorien servitører, stiller Norge med Olav Christen Mamen. Han er 19 år gammel, fra Oslo og arbeider til daglig på Oslo Militære Samfund.
                 –  Jeg har gått på restaurant- og matfag på Norsk Restaurantskole i Oslo. Jeg er nå lærling og skal ta fagbrev som servitør i slutten av juni, sier han til Yrke.
                Han synes det er vanskelig å forutsi noe om egne vinnermuligheter.
                   – Jeg vet ikke hvordan de andre landene ligger an, så det er vanskelig å si noe om jeg kan hevde meg mot dem. Men jeg håper på at jeg som et minimum oppnår en såkalt medal of exellence.
                  19-åringen begynte å konkurrere i fjor, og endte på andre plass i nasjonal konkurranse med andre i restaurant- og matfaget.
                  Konkurrerer i telekommunikasjon
                  I faget telekommunikasjon er det Ruben Hagevik Åsheim som konkurrerer. Han er 22 år og er oppvokst i Åsane i Bergen. Han tok fagbrev i elektrikerfaget i 2019.
                  Han arbeider nå i firmaet Bravida.
                     –  Det er en ære å få representere Norge. Jeg er utrolig stolt over å kunne bære Norges flagg og konkurrere blant de beste i verden innen mitt fagfelt. Mitt hovedmål er å prestere på mitt aller beste og representere Norge på en verdig måte. Jeg ønsker å vise frem mine ferdigheter, kunnskaper og lidenskap for faget på en måte som inspirerer andre og setter et positivt lys på norsk yrkesutdanning, sier han.
                  22-åringen trener nå mye foran VM. Han trener både på å bli bedre i hver enkelt øvelse, og på hurtighet. 
          Regner med hard konkurranse
        Thomas Christensen (19) konkurrerer for Norge i elektrikerfaget. Han gikk på Bodø videregående.
          – Nå er jeg lærling, og det skal jeg være frem til februar neste år, sier 19-åringen til Yrke.
          Han er lærling hos firmaet  El Team Nord i Bodø, og opplever det som både faget som både spennende og utviklende.
            – Det morsomme er at vi opplever noe nytt hver dag, sier han. 
            Om konkurransen i VM, har han dette å si:
              – Jeg tror det blir hard konkurranse. Så det å vinne blir som å komme seg gjennom et lite nåløye, sier han.
              Han fikk vite om mulighetene til å konkurrere av lærlingansvarlig i bedriften der han er lærling.
                – Så egentlig var det litt tilfeldig at jeg begynte å konkurrere. 
          Saken er nå ferdig oppdatert (Yrkes redaksjon)

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS