Skjermbrukutvalgets 7 råd til tenåringene
Regjeringens skjermbrukutvalg kom mandag med sin endelige rapport, hvor de blant annet tar til orde for en balansert skjermbruk.
Skjermbrukutvalget konkluderer med at elever bør ha både digitale og trykte læremidler og anbefaler skjermfrie spisepauser. Men de understreker samtidig at prinsippet om lærernes metodefrihet må stå sterkt.
Skjermbrukutvalget kommer også med egne råd, rettet direkte mot alle som er mellom 13 og 19 år:
- Skjermbruk må inngå i et godt balansert liv, med nok søvn, tid med venner og familie og fysisk aktivitet.
- Når du bruker skjerm – ta pauser. Hvil øynene og strekk på kroppen.
- Reduser varslinger, følg aldersgrenser og benytt deg av sikkerhetsinnstillinger i appene og spillene du bruker.
- Tenk på at plattformer og apper som styres av algoritmer kan påvirke hva du gjør, hva du ser og hvordan du har det. Du kan endre innstillinger for å påvirke hvilket innhold du ser, og du kan slutte å følge profiler som påvirker deg negativt.
- Si ifra til en voksen hvis du opplever noe skremmende eller ubehagelig på nett.
- Sørg for å ha skjermfrie soner i hverdagen både på skolen og hjemme, for eksempel knyttet til søvn, måltider og felles aktiviteter med venner eller familie.
- Bli med på å lage felles regler om skjermbruk i familien.
Flere saker fra NTB
-
Skole og utdanning seiler opp som den viktigste saken for velgerne
Klima og miljø er blitt mindre viktig, viser en meningsmåling.
-
Professor: – Vi må seriøst vurdere å slutte med hjemmeeksamen
Har studenten skrevet oppgaven selv, eller er det kunstig intelligens som står bak? Det spør professor Hadle Oftedal Andersen seg når han retter hjemmeeksamener.
-
Politiet rykket ut til mulig trusselsituasjon på skole på Jessheim
Store politimannskaper rykket mandag formiddag ut til en skole på Jessheim etter melding om en mann med kniv, som etter hvert ble tatt hånd om av helsevesenet.
-
Skoleangrep i Slovakia – minst to drept
Minst to personer er drept på en skole øst i Slovakia torsdag. En person skal ha angrepet folk med kniv, ifølge kringkasteren TA3.
-
Voldshendelse med kniv på skole utenfor Stockholm
En ansatt på en skole i Upplands Väsby nord for Stockholm er skadet etter en voldshendelse med kniv, sier skolens rektor til Aftonbladet.
* Snakk med venner og klassen om felles regler og forventninger, for eksempel om å ikke sende hverandre meldinger etter et bestemt klokkeslett, eller å ikke forvente svar med en gang.
* Hvis du skal lære deg noe skikkelig, som når du skal øve til en prøve, er det lurt å ikke være på mobilen eller andre skjermer samtidig. Det tar lengre tid og du lærer mindre.
* Les på papir og legg vekk skjermene når du skal konsentrere deg om å lese en lengre tekst.
* Arbeid aktivt for å styrke dine digitale ferdigheter og digitale dømmekraft. Bruk gjerne offentlige nettressurser som ung.no og dubestemmer.no.
* Unngå bruk av skjerm før leggetid. Helst bør du ikke ha mobilen eller andre skjermer tilgjengelig når du skal sove. Men hvis du har mobilen med deg, husk å skru av varslinger.
(Kilde: NOU 2024: 20, Det digitale (i) livet – Balansert oppvekst i skjermenes tid )