Etterlyser opplæringspakke til SFO-ansatte
Mette Nord, leder i Fagforbundet, skulle gjerne sett at regjeringen satte av penger til en opplæringspakke for andre ansatte i skolen enn lærere, for eksempel ansatte i SFO.
I det foreslåtte budsjettet til Kunnskapsdepartementet for 2024 er skolefritidsordningen pekt ut som et hovesatsingsområde. Både førsteklassinger og andreklassinger får nå tilbud om gratis halvdagsplass.
At SFO blir billigere for familiene, er Mette Nord, leder i Fagforbundet, fornøyd med. Men hun er skuffet over manglende satsing på kompetanseheving for de ansatte i skolefritidsordningen.
– Det er veldig bra at SFO blir gratis for flere barn. Da løfter vi alle inn. Vi kommer til å se en stor økning i antallet barn nå. Men da er det enda viktigere å styrke bemanningen og kompetansen, sier Nord til Fagbladet.
Hun viser til at bedre og billigere skolefritidsordning beskrives som en av «hovedprioriteringene» til Kunnskapsdepartementet i det foreslåtte budsjettet for 2024. Regjeringen skriver at det skal iverksettes en rekke tiltak for å fremme kvaliteten og kompetansen i barnehagene og SFO.
Da er 10 millioner til kompetanseheving for SFO-ansatte ikke godt nok, mener Nord.
Forslaget om å 10 millioner kroner er samme beløp som regjeringen bevilget i statsbudsjettet for 2023.
Flere elever får billigere SFO
Løftet om gratis halvdagsplass i SFO for de yngste elevene ble lansert av Støre-regjeringen i Hurdalsplattformen. Løftet om å satse på SFO ble fulgt opp med ny nasjonal rammeplan. Den ble fastsatt av Kunnskapsdepartementet som en forskrift gjeldende fra 1. august 2021.
Skoleåret 2022/23 ble rundt 60.000 elever på 1. trinn tilbudt 12 timer gratis SFO per uke. Det sparte foreldrene for opp mot 20.000 kroner i året.
Tilbudet om gratis halvdagsplass, eller 12 timer gratis SFO per uke, for elever på 1. og 2. trinn er forskriftsfestet. Men foreldrebetalingen er ulik fra kommune til kommune og i tillegg er det variasjon i hvor mange timer som utgjør et heltids- og deltidstilbud i SFO. (Se faktaboks).
Gjennom budsjettforliket mellom regjeringspartiene og SV i 2021, ble det bevilget 640 millioner kroner til SFO for 2022, med en helårsvirkning for skoleåret 2022-23 på om lag 1,4 milliarder kroner.
Fra høsten 2024 foreslår regjeringen å opprettholde tilbudet om 12 timer gratis SFO for elever på 1. og 2. trinn, med en tilsvarende finansiering. Det er ikke foreslått opptrapping til 3. og 4. trinn.
Gratisplass på 1. til 4. trinn i Oslo
Men i Oslo blir det fra i høst gratis halvdagsplass for elever fra 1. til 4. trinn.
I Oslo kommune har de gradvis trappet opp tilbudet om 12 timer gratis plass i skolefritidsordningen, i det som kalles aktivitetsskolen (AKS). Tilbudet ble først gitt til elever på 1. og 2. trinn. Fra høsten 2023 får også elever på 3. og 4. trinn tilbud om 12 timer gratis AKS.
Men opptrappingen er foreslått av byrådet, vedtatt av Oslo bystyre og kommunalt finansiert.
Hva som kommer til å skje med AKS-tilbudet framover, vil være opp til partiene som nå forhandler om ny byrådsplattform. Oslo Høyre har tidligere hatt som politikk at gratis AKS skal være behovsprøvd.
SFO «viktig tilbud» ifølge regjeringen
I Kunnskapsdepartementets innledning til foreslått budsjett for 2024 beskrives SFO som et viktig tilbud som skal bidra til en trygg overgang fra barnehage til skole: De skriver:
«Skulefritidsordninga (SFO) er eit viktig tilbod til alle barn frå dei byrjar på skulen, og skal bidra til ein god og trygg overgang frå barnehage til skule. SFO skal ta vare på barna og imøtekome behovet deira for omsorg, tryggleik, trivsel, tilhøyrsel og anerkjenning. På SFO skal barna få rik moglegheit for meiningsfull fritid og leik, trivsel og glede i både sjølvvald leik, kultur og tilrettelagde aktivitetar. Deltaking i SFO styrker og utvidar dei positive verknadane av barnehagen knytt til oppvekst og utvikling. SFO skal bygge praksisen sin på grunnleggande verdiar som er felles for barnehagen og opplæringa. Verdigrunnlaget skal formidlast og praktiserast i alle delar av arbeidet i SFO og prege innhaldet og arbeidsmåtane.»
Mer om forslag til statsbudsjett
-
Venstre står alene i kampen om en kontaktlærerpakke
Partiet ønsker å styrke kontaktlærerrollen og gi lærerne mer tid. Men under budsjettbehandlingene kom det frem at de andre partiene ikke prioriterer kontaktlærerpakken.
-
Ble invitert til bemanningskake: – Men feiringen tar vi når det faktisk blir tatt politisk ansvar
Foreldreopprøret og Barnehageopprøret ble invitert til kakefest på Stortinget onsdag. Men opprørslederne nøyde seg med «et bittelite stykke».
-
Ekstra millioner til bemanning øremerkes ikke
– Men vi er tydelige på at pengene skal gå til økt bemanning, sier SVs Grete Wold.
-
OsloMet vil fjerne opptakskravene på lærerutdanninger neste høst
35 ulike lærerutdanninger fikk fritak fra nivåkravene for høstens opptak. OsloMet har nå har søkt om å få gjøre det for høsten 2025.
-
Etterlyser nye tall på elevenes utgifter til skoleutstyr
All offentlig utdanning i Norge skal være gratis, men i praksis er ikke dette alltid tilfellet. – Dette er en trist sannhet, sier Madelen Kloster fra Elevorganisasjonen.
-
Ber Stortinget om mer penger til barnehage
– Det er for få ansatte, og for få ansatte som er barnehagelærere, sa Geir Røsvoll under høringen om årets statsbudsjett på Stortinget.
-
Det trengs mer til lærebøker, ikke mindre
Debatt: Mandag la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett. Og selv om det er lite for skolene å rope hurra for, er det ett kutt som svir ekstra for oss som brenner for skolene.
-
KS før krisemøtet i dag: – Kommunene må få «nødhjelp»
KS har klare forventninger til møtet med kommunalministeren i ettermiddag: Den økonomiske krisen i kommunene må løses både på kort og lang sikt. Skolenes landsforbund har ikke store forventninger.
-
Vi er dypt skuffet over manglende satsing på bemanning i barnehagene i statsbudsjettet 2025
Debatt: Til tross for tydelige krav fra både foreldre, fagfolk og forskere, ser vi dessverre ingen konkrete tiltak for å sikre nødvendig økning i bemanningen i barnehagene.
-
Har ikke satt av penger til sletting av studiegjeld
Regjeringen har lovt å bruke 1,3 milliarder på å slette studiegjeld til folk som flytter til distrikskommuner. Men det er ikke satt av penger til dette i statsbudsjettet for neste år.