Kristian Espedal Larsen.
Foto: Privat
Skolene i Kristiansand mister inntil 75 ansatte:
– Svært alvorlig
Millionunderskudd i skolene i Kristiansand fører til nedbemanning. – Det vil ramme alle, også lærerne som står igjen i klasserommet, sier UDF-lederen.
– Vi bruker 45 millioner kroner mer enn vi har i budsjett. Konsekvensen er at vi må nedbemanne med 50–75 ansatte fram mot neste skoleår, sier skolesjef i Kristiansand, Rune Heggdal, til Fædrelandsvennen.
Skolene har også stor gjeld. Samtidig går elevtallet ned. Neste år venter de 200 færre elever. Dermed mister kommunen 16 millioner kroner i finansiering.
Onsdag fikk rektorene ved 24 av skolene varsel om nedbemanning.
Leder i Utdanningsforbundet (UDF) i Kristiansand, Kristian Espedal Larsen, er mildt sagt bekymret.
– Situasjonen er svært alvorlig, sier han.
– Nedbemanningen rammer alle
Ifølge kommunen er det hovedsakelig tre grunner til underskuddet i skolene:
- Økt behov for individuelt tilpasset opplæring
- Eskalerende utgifter til skoleskyss
- Periodisering i midlertidige løsninger
Løsningen blir nedbemanning.
UDF-lederen sier det forhåpentligvis vil avgrenses til å gjelde kutt i vikariater og midlertidige stillinger. I tillegg vil ikke alle som går av med pensjon bli erstattet.
Men, advarer Larsen: til syvende og sist rammer uansett nedbemanningen alle.
– Det vil gå utover tilbudet til elevene, og det vil sette et ekstra stort press på de lærerne som blir igjen. Det er de som står igjen i klasserommet og skal håndtere alle oppgaver, alle elever med ekstra behov, med utfordrende atferd og psykisk uhelse. Det vet jeg mange er bekymret for, sier han.
– Lærerne i Kristiansand er allerede under mye press. De har over tid opplevd at de har for lite ressurser. De forteller om dårlig samvittighet og at de går hjem med en klump i magen. Som leder i Utdanningsforbundet føler jeg at dårlig finansiering er blitt et gjentakende mantra.
Forventningsgap
Larsen peker på tallene KS har lagt frem.
I oktober i fjor viste deres utregninger at Kommune-Norge var på vei mot sin verste økonomiske situasjon på nær 40 år.
Etter det bevilget regjeringen ytterligere 5,5 milliarder til kommunene. Men ifølge styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, er det langt ifra nok.
– Ekstra bevilgninger er ikke nok til å hindre kutt i mange tjenester. Mange kommuner må omprioritere midler fra barnehager og skoler til helse og omsorg, sa Helgesen i en pressemelding før nyttår.
KS har pekt på at en løsning er å skrote lærernormen.
Det er UDF-lederen i Kristiansand sterkt uenig i. Men han er samtidig glad for at KS er tydelige på hvor alvorlig situasjonen i kommunene er.
– KS har rett i at forventningene til hva skoler og barnehager skal levere ikke står i stil med finansieringen. Når det nå diskuteres hva vi skal levere fremover og hvilket nivå vi skal legge oss på, sier det litt om hvor dramatisk situasjonen er, sier Kristian Espedal Larsen.