Politikere i Lillestrøm kommune skal denne uken stemme over et prøveprosjekt for å få ned sykefraværet i kommunale barnehager.
Annonse
Forslaget fra FrP innebærer blant annet en bonusordning der ansatte får utbetalt en pengesum for hver egenmelding de ikke bruker i løpet av et år. De ubrukte sykedagene utbetales som en bonus på slutten av året.
I budsjettet er det satt av én million kroner til prøveprosjektet i 2025 og ytterligere én million i 2026. FrP har flertall gjennom et budsjettsamarbeid i den Høyre-styrte kommunen, og vil dermed trolig få flertall.
Tar etter privat modell
Målet med prosjektet er å få ned sykefraværet i barnehagesektoren som i dag ligger på rundt 13 prosent.
Det forteller Ronny Røste som er gruppeleder i FrP Lillestrøm.
Han viser til at to private barnehager i kommunen har hatt stor suksess med en lignende ordning. Da bonusen ble innført i 2003, var sykefraværet i disse barnehagene på 16-20 prosent. I dag ligger det stabilt på rundt 3-4 prosent.
– En av virkemidlene deres er en bonusordning der ansatte får 700 kr for hver ubrukte egenmeldingsdag. I tillegg har barnehagene gjort andre velferdsgrep. De er tydelige på at dette ikke er fasiten alene, men at det er en av bidragene for å få bukt med sykefraværet, sier Røste.
Selv vil kommunen bare gi halvparten av summen, nemlig 350 kr for hver ubrukte egenmeldingsdag. Hvis en ansatt ikke bruker noen av sine 12 egenmeldingsdager, vil det dermed gi en bonus på 4200 kr.
Det er enda ikke bestemt hvilke av de kommunale barnehagene som skal være med på prosjektet.
Kan få fellesbonus
Forslaget er todelt. Og barnehagene kan også vente seg en bonus.
– Det er for å stimulere til å jobbe for et bedre arbeidsmiljø gjennom ulike miljøtiltak. Og de pengene skal komme utenom alt annet.
Hvis barnehagen samlet klarer å nå fastsatte måltall, får de en felles bonus på 60. 000 kr som skal brukes til tiltak for bedre arbeidsmiljø.
Ronnø Røste fra FrP la frem forslaget om bonusordning i barnehagen.Foto: Lillestrøm kommune
Måltallene for 2025 er 11,5 prosent sykefravær, og vil bli justert neste år.
– Men fagforeningene peker på at det ville vært mer hensiktsmessig å øke bemanningen for å få ned sykefraværet, har dere prøvd det?
– Vi gjør det også. Men det er ikke bare å bemanne seg ut av den situasjonen vi er i nå. Vi må også se på om det er andre måter vi kan løse dette på, og arbeidsmiljø vet vi at er viktig, sier Røste.
– Er du bekymret for at folk skal gå på jobb til tross for at de er syke, så det heller får en negativ effekt?
– Er du smittsom, så skal du holde deg hjemme, men det er mange grensedragninger der. Noen går på jobb når de har vondter, og får i tillegg belastningen med at andre rundt dem er syke. De får et stort trykk i dag og knapt nok et klapp på skuldra. Dette skal også fungere som en motivasjon, en bonusordning for å anerkjenne innsatsen til de som sjelden er borte, sier Røste.
Fagforeningene kritiske
Kommunen har hatt et drøftingsmøte med arbeidstakerorganisasjonene som Utdanningsforbundet (UDF), Fellesforbundet, Felles organisasjonen (FO), Akademikerforbundet og Skolenes landsforbund.
– Vi står samlet imot forslaget, forteller Lene Skjønhaug, nestleder i UDF Lillestrøm.
Utdanningsforbundet mener pengene som legges på bordet til prøveordningen, heller bør brukes på å styrke bemanningen.
– Vi må lytte til våre medlemmer som forteller at økt bemanning fungerer, både når det kommer til å få ned sykefraværet og skape et bedre arbeidsmiljø.
I tillegg er fagforeningene usikre på lovligheten i forslaget fra FrP, forteller Skjønhaug.
– Det handler om diskriminering. Spesielt med tanke på kronisk syke og gravide – skal ikke de ha samme mulighet til å få bonus?
– Kommunen har store utfordringer med budsjettet og må snu alle steiner, er det ikke bra at de prøver noe nytt som har vist seg å ha positive effekter i private barnehager?
– Vi mener disse pengene burde vært brukt på en annen måte, for eksempel til å øke bemanningen i barnehagene. Når det refereres til to private barnehager som har gjort dette, så poengterer barnehagene selv at dette bare er ett av flere tiltak de har iverksatt for å forbedre arbeidsmiljøet.
Annonse
Lover å gjøre det lovlig
Røste fra FrP forteller at de har fått innspill fra likestillings-og diskrimineringsombudet angående lovligheten i forslaget, og at de må jobbe litt mer med teksten i forslaget før de er i mål.
– Så forslaget er ikke lovlig?
– Det skal det bli. Vi ser jo at det er noen utfordringer. Blant annet kronisk syke, og de som er ansatt på andre vilkår. Vi må være trygge på at vi er på riktig side av lovverket, så vi skal se på om det er behov for å gjøre noen skjerminger, og hvordan vi skal gjøre det.
Likevel er han ikke i tvil om at forslaget går gjennom.
– Den todelte bonusordningen består, så får vi se på detaljene senere.
Når prøveprosjektet skal iverksettes er enda ikke bestemt.
– Det er bevilget midler for 2025, så jeg går ut i fra at det er oppstart i nær fremtid, senest ved barnehagestart til høsten.