Rester at kladdebøker etter syklonen Chidos herjinger i Barakani på øya Mayotte.

Nær en kvart milliard barn fikk avbrutt skolegang på grunn av ekstremvær

Minst 242 millioner barn i 85 land fikk skolegangen sin avbrutt i fjor på grunn av hetebølger, sykloner, flommer og andre former for ekstremvær, ifølge Unicef.

Publisert

Rapporten fra FNs barnefond ble lagt fram fredag. Unicef opplyser at hvert sjuende barn har fått skolegangen avbrutt.

Ifølge rapporten ble flere hundre skoler ødelagt av vær – og fattige land i Asia og Afrika for Sahara ble spesielt hardt rammet. Hetebølger var den vanligste grunnen til at elever ikke fikk skolegangen sin.

Flom og hetebølger

Det var imidlertid ikke bare disse områdene som ble rammet. Regn og flom i Italia gjorde at over 900.000 barn måtte holdes borte fra skolen, og flommene i Spania hadde også katastrofale følger.

Bare i april i fjor fikk 118 millioner barn avbrudd i skolegangen da store deler av Midtøsten og Asia – så langt sørøst som til Filippinene – opplevde en ukelang hetebølge med temperaturer over 40 grader.

– Barn er mer sårbare for konsekvensene av værrelaterte kriser, inkludert kraftigere og hyppigere hetebølger, stormer, tørke og oversvømmelser, sier Unicef-direktør Catherine Russell

– Barns kropper spesielt utsatt

– Barns kropper er spesielt utsatt. De varmes opp raskere, svetter mindre effektivt og kjøles ned saktere enn voksne. Barn klarer ikke å konsentrere seg i klasserom som ikke gir noen beskyttelse mot stekende varme, og de kommer seg ikke på skolen hvis veien er oversvømt eller hvis skolene er skylt bort, fortsetter Unicef-toppen.

Det franske territoriet Mayotte, som ligger nordvest for Madagaskar, ble sammen med andre land i regionen i desember rammet av syklonen Chido. Den ødela over 330 skoler på øya. Tidligere denne måneden opplevde Mayotte den tropiske stormen Dikeledi. Dermed har barna vært uten skolegang i seks uker.

Ifølge Unicef er verdens skoler og utdanningssystemer jevnt over dårlig rustet til å håndtere effektene av ekstremvær.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS