Lærerassistenten Alva Ljosdal, som også er ansvarlig for fagskolehestene, og hesten Too Strong For You.

På Norsk Hestesenter er studentene på spranget til å bli ridelærere

Morgenstellet i stallen er unnagjort. I etterkant har både hester og studenter fått frokost, og det er tid for oppvarming til første time. Norsk Hestesenter er alene om å tilby ridelærerutdanning på fagskolenivå her i landet.

Publisert Sist oppdatert

Det er hest fra morgen til kveld for studentene som utdanner seg til ridelærere. Fagskolen er en del av Norsk Hestesenter, som ligger idyllisk til på Østre Toten, med utsikt over Mjøsa. 

Hit kommer det studenter fra hele landet. Denne formiddagen står det sprangridning og dressur på timeplanen, og det er full aktivitet i to av de store ridehallene. Det er plass til åtte studenter på hvert av de to trinnene.

Lene Aasbø og Cecilie Gaarder Skaug.

– Alle studentene rir to økter hver dag på høyt nivå, forteller rektor Cecilie Garder Skaug. Vi møter henne sammen med Lene Aasbø, som er leder for marked og innovasjon.

Det holder ikke bare å ha papirene i orden for å bli tatt opp på fagskolen. Søkerne må gjennom en to dagers opptaksprøve i sprang og dressur. De må også vise at de kan jobbe i stallen og bestå en teoretisk prøve.

– Vi ser ikke bare på gode ferdigheter. Vilje, innsats og fullføringsevne teller også, understreker de to kvinnene.

Studentene på trinn 1.

Utdanningen varer i to år, det kommer søknader fra hele landet, og det er kamp om plassene.

– Vi er opptatt av at de som går hos oss, forstår at de utdanner seg til et yrke. Det er et sprang fra det å være glad i hest til å bli god til å undervise, og du skal ha mye ballast for å kunne drifte et ridesenter, påpeker rektor Cecilie Garder Skaug.

Hver student disponerer tre hester, som han eller hun har ansvaret for å ta seg av, og de aller fleste bor på internat på skolen.

To gode venner i stallen, Matjea Hjellset og Belle De Jour SC.
Dorthea Solheim fra trinn 2 og Starums Lucelli under dressurtimen.

Hestesenteret har også sin egen rideskole for lokale barn og ungdommer, der studentene kan praktisere sammen med de ansatte.

I ridehallene er det full aktivitet, og studentene alternerer mellom sprangridning og dressur. Her er det mye som skal øves inn og finpusses. Økta etter lunsj er satt av til teori og andre hesterelaterte oppgaver.

Hedda Victoria Birk og El Paso i gang med sprangtimen.

Noe av det studentene skal kunne etter fullført utdanning

• trene og utvikle hester og ryttere

• ha ferdighetene og kunne undervise barn og voksne på middels B-nivå (MB)

• planlegge og organisere et ridesenter til det beste for brukerne

• ha respekt for dyr og mennesker og ha tilegnet seg hestefaglig og pedagogisk kunnskap for å ta vare på hestevelferd, elever og stallanlegg

 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS